logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film review: The Gilded Age, seizoen 1

The Gilded Age neemt je mee naar het verleden, naar (kort door de bocht gezegd) de Amerikaanse gouden eeuw. Verwacht dus heel wat rijkdom, grote jurken, pracht en praal… maar ook de nodige jaloezie, afgunst en tradities waar krampachtig aan wordt vastgehouden.

Over The Gilded Age

De historische dramaserie is geregisseerd door Julian Fellowes, en zou je kunnen vergelijken als een mix tussen Downton Abbey en Bridgerton… waarbij deze serie onmiskenbaar is gesitueerd in New York rond 1880. Je krijgt te maken met familiebanden, jongelui die aan elkaar worden voorgesteld en een verlangen naar macht en rijkdom. Het is namelijk de bedoeling die rijkdom zo lang mogelijk vast te houden en de laten groeien. Maar hoe doe je dat? De serie draait daarbij om twee gezinnen: een familie van de oude garde, maar ook ‘nieuw geld’, wat ze maar wat graag aan de buitenwereld tonen.

Nieuw geld

Laten we beginnen met de antagonist van deze serie. Op de hoek van de straat wordt namelijk al jaren geklust aan een enorm huis. Er wordt geen cent gespaard om de duurste materialen en grondstoffen te ritselen. Erfstukken, antiek en restanten van bekende gebouwen worden gebruikt voor het bouwen van een klein paleis, waar de genadeloze spoorwegtycoon George Russell zijn intrek neemt, samen met zijn ambitieuze vrouw Bertha, de vrijgevochten zoon Larry en de ietwat naïeve dochter Gladys. Je merkt dat hoewel George de wrede zakenman is, het eigenlijk Bertha is die alles regelt. Zij gaat voor de maximale status.

streaming-banner-hbo-max

Oud geld

Lijn tegenover dit nieuwe gezin woont een huishouden met drie vrouwen. De jonge Marian Brook trekt daarbij de aandacht. Haar vader is pas overleden en Marian ontdekt dat ze eigenlijk geen cent te makken hadden. Haar vader gooide alles over de balk! Met tegenzin vertrekt ze naar haar twee tantes in New York, waar ze niets dan slechte verhalen over heeft gehoord. Daar komt ze in een goed georganiseerd huis, waar Agnes van Rhijn de scepter zwaait en zorgt voor haar oudere zus, Ada Brook en Agnes’ zoon, Oscar. Tot over maat van ramp neemt Marian een vreemde mee: de gekleurde Peggy Scott, die al snel voor de familie gaat werken als secretaresse. Aan alles merk je dat Agnes ontzettend streng en rechtlijnig is, maar ook een klein hartje heeft.

Botsingen

The Gilded Age is een boeiend en plezierig historisch drama, met ontzettend veel verhaallijnen. Daar wordt je langzaam maar zeker in verstrengeld. Je hebt namelijk de volwassenen die met elkaar kibbelt over wat wel en niet kan, maar ook de jeugd, die het allemaal niet zo veel uitmaakt. Daarnaast dwarrelen er nog wat plots en complotten door de serie. Dat alles kan soms een tikje overweldigend overkomen, maar het is ook wel prettig om een wat ingewikkeldere serie onder ogen te krijgen, waarbij je echt moet opletten. De serie kan steunen op een fantastische cast, een indrukwekkend decorontwerp en een prachtige kostuums, waardoor het een indrukwekkende serie is.


Ga direct naar The Gilded Age op BOL.com.

Recensie over The Gilded Age

The Gilded Age springt van soapserie naar dramaserie, met grote lijnen over rijkdom en hebzicht, overdaad en rassendisciminatie tot treinongevallen en van zelfmoord tot schandalige affaires. Er gebeurt meer dan genoeg in de serie, waarbij je kennismaakt met alle lagen van de samenleving (en ja, net als in Downton Abbey krijg je hier leuke inkijkjes bij de hulp in de huishouding). Het grootste kritiekpunt is dat er heel wat verwachtigen worden gewekt in sommige afleveringen, maar dat die in dit seizoen eigenlijk niet worden waargemaakt. Het is dan ook wachten op het volgende seizoen, hopend dat alle beloftes worden ingelost!

Score: 8


Informatie

Titel: The Gilded Age
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 450 minuten
Genre: drama.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.