logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Gifted, seizoen 1

Reed Strucker is een aanklager die de regering helpt om mutanten aan te klagen namens de overheid. Die worden namelijk gezien als een groot gevaar voor de openbare veiligheid. Wanneer blijkt dat zijn kinderen Lauren en Andy mutanten zijn, verandert zijn visie behoorlijk. Hij slaat op de vlucht en maakt kennis met de keerzijde van zijn beroep: de wrede praktijken die samenhangen met het mutant-zijn. Zowel hijzelf als zijn vrouw Caitlin ontdekken vreemde praktijken, zeker wanneer Turner van Sentinel Services de jacht opent op zijn gezin en het verzet die hen verborgen houdt.

Superheldentrend

Een ding is zeker: het is een goede tijd voor superheldenfilms en -series. Kijk naar het grote aantal films dat verschijnt, met bekende en onbekende superhelden (denk daarbij ook aan Shazam!, bijvoorbeeld). Er zijn zelfs zo’n 17 (!) films over de X-Men verschenen, inclusief spin-offs over Wolverine. Daar kan een serie uit de X-Men wereld nog wel bij – en dat is precies waar The Gifted in past.

Familiedrama

Waar The Gifted echter behoorlijk in verschilt, is dat het draait om het gezin Strucker, op het moment dat het probeert te overleven in een discriminerende samenleving. Want laten we wel wezen: dat is wat het is. De grootste groep mensen hebben een angst voor mutanten en hun onvoorspelbare gaven. Ze geven ze maar wat graag aan bij de overheid, maar beseffen niet wat er daarna met de gevangenen gebeurt. Dat is precies wat er wel gebeurt met de familie Strucker, wanneer zij in contact komen met het ondergrondse verzet van Mutanten. Zo krijgt de overheid een gevaarlijke tegenstander: een overloper die voorheen in de hoogste regionen van de organisatie zat.

Lang verhaal

Dat klinkt spannend en onderhoudend, maar er mist iets in de serie: zo is de cast bijvoorbeeld vrij klein en compact. Naast het gezin van vier personen en de ondergrondse mutanten-beweging (waar je eigenlijk maar vier personen van meemaakt) zijn er niet zo veel personages die in de spotlight gezet worden. Dat maakt de dynamiek al best klein. Bovendien is het een serie die bestaat uit nog al wat afleveringen, waardoor het tempo in het verhaal niet heel hoog ligt.

Ga direct naar The Gifted op BOL.com.


Recensie over The Gifted, seizoen 1

Toch is The Gifted onderhoudend genoeg voor de jongere kijker. De beginnend superheldenfan, die de X-Men films nog niet heeft gezien. Let wel: The Gifted speelt juist af na de X-Men films, na het moment dat de club uiteen is gevallen en de wereld een grote puinhoop is. Maar qua tempo, de subtiele actiescènes en het acteerwerk zijn niet van het niveau van de films. Welke dan ook.

Score: 6


Informatie

Titel: The Gifted, seizoen 1
Uitgever: 20th century fox
Tijdsduur: 570 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.