logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: The first purge, Universal Pictures


the first purge packshot

The Purge is een fenomeen in Amerika – tenminste… als je het doomscenario van de gelijknamige filmreeks mag geloven. Het is één nacht waarbij de Amerikaanse overheid het bijltje er bij neergooit en iedereen mag doen wat-ie wil. Stelen, roven, moorden, mishandelen… het maakt niet uit. Als ze maar niet rekenen op hulp van artsen, politie of het leger. Dat is nog al wat. Maar waar kwam die bizarre gewoonte toch vandaan? Dat is een vraag die in The First Purge beantwoord wordt.

The First Purge

De eerste zuivering blijkt niets meer dan een psychologisch experiment van dokter Updale, dat een geheel eigen leven is gaan leiden. Of beter: het experiment – dat eigenlijk onder vrijwilligers werd georganiseerd op het afgeschermde Staten Island – werd door de New Founding Fathers of America (NFFA) opgeblazen tot een nationaal evenement. In deze film staat het eerste experiment echter nog voorop, wat misschien zelfs wel als een soort luguber entertainment te boek zou kunnen staan. Een soort mensenjacht, waarbij de sterksten zullen overleven.

Underdogs

Begrijpelijk is dat voor een experiment waar duizenden dollars tegenover staan, vooral de underdogs opstaan om zich aan te melden voor wat medewerking. Ze worden stuk voor stuk voorzien van een GPS locator en een speciale set contactlenzen, waardoor de ‘onderzoekers’ alle stappen van de deelnemers kunnen volgen. Een gewelddadige first player action is het gevolg, zoals je zult begrijpen, want iedereen wil er gewoon zo goed mogelijk uitkomen. Knokken geblazen! Daarbij kijken we in dit geval mee over de schouders van Purge-demonstrant Nya, haar broer Isaiah en haar drugsdealende ex-vriendje Dmitri.

Steken naar de werkelijkheid

Wat de film misschien nog wat kan redden zijn de vele steken naar het huidige Amerikaanse regeringsbeleid. De rechtse opvattingen en strenge maatregelen zouden echt wel eens de basis kunnen vormen voor een plan als The Purge. Misschien is er zelfs wel heel concreet over gesproken – wie zal het zeggen? In The First Purge wordt echter niet nagelaten om genoeg richting het Amerikaanse beleid uit te halen.


Ga direct naar The First Purge op BOL.com.

Recensie over The First Purge

Een actiemoment in het land waarop alles mag – zouden misdadigers zich daar echt door laten tegenhouden? Het zouden eerder de gewone burgers zijn die de teugels eens laten vieren. Toch worden hier de criminelen voorgeschoteld die excessief geweld tentoon spreiden. Niet echt kies en ook onnodig. Het verhaal is dun, je wordt geen moment aan het twijfelen gebracht. Weinig verrassends dus!

Score: 6


Informatie

Titel: The First Purge
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 93 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldDrugsgebruikExpliciete discriminatie

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.