logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Farewell

Op 20 mei verscheen de met een Golden Globe bekroonde film The Farewell op DVD en Blu-ray. Het is een film van scenariste/regisseuse Lulu Wang, die je meeneemt naar een bizar familieportret over de hechte familie die te maken krijgt met een onvermijdelijk gegeven: hun moeder/oma heeft kanker en heeft niet lang meer te leven. Het is tijd voor afscheid! Er is één probleem. Beide zoons hebben hun vleugels uitgeslagen en zijn vanuit China naar Amerika en Japan gevlogen. De hereniging is dan ook een hereniging op veel vlakken.

Verlies

Daarbij probeert ieder van de familie op hun eigen manier het naderende verlies een plek te geven. Vooral kleindochter Billi, die in Amerika is opgegroeid, heeft het er behoorlijk moeilijk mee en zorgt voor de nodige spanning. The Farewell ging begin 2019 in première op het Sundance Film Festival en kreeg wereldwijd positieve kritieken van de filmcritici. De film werd genomineerd voor diverse prijzen, zoals een Golden Globe en een BAFTA Award. Awkwafina, die de rol van Billi op zich nam, ontving dit jaar de Golden Globe voor beste actrice in een komische of muzikale film voor haar hoofdrol.

Bruiloft

Er is een dingetje… volgens Chinees gebruik weet iedereen van de ziekte van oma Nai Nai, behalve oma zelf! Haar jongere zus begeleid Nai Nai telkens naar het ziekenhuis, maar houdt alle uitspraken van de arts angstvallig verborgen. Ze houdt de schijn op, zelfs nadat ze te horen heeft gekregen dat haar oudere zus Nai Nai nog maar drie maanden te leven heeft. Wel lichtte ze de hele familie in, die besluit om op hun manier afscheid te nemen. En dat doen ze dan ook, onder het mom van een bruiloft van Billi’s neef, die in Japan woont. Tijdens alle voorbereidingen voor de bruiloft – geheel op Chinese wijze – ontdekt Billi steeds meer over haar achtergrond en geschiedenis, maar ook wat de liefde voor haar familie voor haar betekent.

Bekijk hieronder de trailer van The Farewell.

Ga direct naar The Farewell op BOL.com.


Recensie over The Farewell

The Farewell heeft me een beetje dubbel achtergelaten. Ten eerste is het een film die niet echt veel haast heeft. De chagrijnige Billi neemt – naast Nai Nai de hoofdrol op zich, maar echt komisch of muzikaal? Nee, dat kan ik er toch niet van maken. Het is een heel subtiele zwarte komedie, met af en toe een gniffel of een blijk van herkenning, maar verder wordt je vooral meegenomen in een botsing tussen culturen, een gezin dat zich op eigen wijze verder heeft ontwikkeld en nu weer bij elkaar komt… Met een bijzonder vreemd huwelijk, waarbij het bruidspaar veel te weinig aandacht hebben gekregen. Daar miste ik echt de karakterverdieping! Ondanks deze kritiekpunten is The Farewell een indrukwekkende en vertederende film rondom ‘een waargebeurde leugen’.

Score: 7


Informatie

Titel: The Farewell
Uitgever: The Searchers
Tijdsduur: 110 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.