That Sugar Film gaat de strijd aan met suiker

that sugar film

Er is nogal wat ze doen over gezond eten. Iedereen heeft er een mening over en iedereen lijkt “de waarheid” in pacht te hebben. Sommige mensen zijn helemaal anti-gluten, anderen hebben een afkeer tegen vet, lactose of koolhydraten. De Australische acteur Damon Gameau leefde bijvoorbeeld al drie jaar zo gezond mogelijk. Het belangrijkste kenmerk van zijn dieet was dat hij suiker uit zijn dieet heeft verbannen. In de documentaire That Sugar Film besloot hij om weer suiker te gaan eten, zoals de gemiddelde consument dat doet.

Goed begeleid

Daarbij heeft hij wel gezorgd voor de juiste begeleiding. Een aantal experts staan aan zijn zijde om hem tijdens dit experiment te begeleiden, te adviseren en vooral ook te controleren. Het doel van zijn experiment is om aan te tonen wat de gevolgen zijn van de suikers die je binnenkrijgt zonder dat je het zelf beseft. 60 dagen lang volgt hij dan ook een dieet waarbij hij gemiddeld 40 theelepels aan suiker binnenkrijgt. Verborgen suikers, nota bene!

Verstopte suikers

Want dat veel mensen niet beseffen is dat er in heel veel ‘gezonde’ producten suikers zijn toegevoegd. Denk daarbij aan een kommetje muesli, dat je nuttigt met een schaaltje vruchtenyoghurt. Dat klinkt ontzettend gezond, maar stiekem heb je toch al de nodige suikers binnengekregen omdat ze zijn toegevoegd aan deze levensmiddelen. Op die manier probeert Damon in That Sugar Film aan de 40 theelepels suiker per dag te komen. En dat lukt hem meer dan gemakkelijk! Hoewel ik al vanaf het begin van de film een beetje twijfel over hoe eerlijk het allemaal gaat. En dat kan ik uitleggen: de eerste dag van zijn project begint hij met een ontbijt. Dat doet hij met een schaaltje ontbijtgranen (maar dus suikers aan zijn toegevoegd), vruchtenyoghurt en appelsap. Op de verpakking leest hij netjes hoeveel gram ontbijtgranen een normale portie is. Dat weegt hij af, kijkt er beteuterd naar en doet vervolgens nog anderhalve portie in zijn kommetje. Op de fruityoghurt staat blijkbaar niet goed vermeld hoeveel suiker er is toegevoegd. Daarop gokt hij ongeveer hoeveel suiker er in het pakje zou kunnen zitten. Een glas appelsap zou je natuurlijk bij je ontbijt kunnen drinken, maar zeg nu zelf: 400 ml? Dat is wel heel erg extreem! De minuten daarna gaan ietwat overdreven verontwaardigd over het verbolgen feit dat zijn ontbijt maar liefst 20 theelepels suiker zou hebben gehad. En dat terwijl hij eigenlijk twee ontbijten heeft genuttigd! Een het einde van de documentaire wordt dan ook steevast vasthouden aan het feit dat hij ontzettend zou hebben gelet op zijn calorie-inname, en dat dit gelijk was aan de calorie-inname van voor het project. Na dit eerste ontbijt stel ik daar wel mijn vraagtekens bij.

Infotainment ten top

Dat neemt niet weg dat de documentaire. That Sugar Film niet confronterend of indrukwekkend is. Verschillende feitjes worden op een visueel aantrekkelijke manier op je afgevuurd waarin je kunt zien wat de effecten van suiker op je lichaam en geest zijn. Deze stukjes informatie zijn op een leuke manier aan je gepresenteerd en vormen een welkome afwisseling op de bijna vlog-achtige manier waarop Damon zijn documentaire heeft gefilmd. (en echt: kan iemand Damon eens vertellen dat hij ontzettend onsmakelijk eet? Je kunt je mond dichtdoen nadat je een hap hebt genomen, hoor!)

Zoektocht naar de waarheid

Het is altijd heel aantrekkelijk en makkelijk om dit soort documentaires voor zoete koek aan te nemen. Er wordt flink gewezen met vingertjes naar de voedingsmiddelenindustrie, en met name de frisdrankproducenten moeten het in That Sugar Film flink ontgelden. Is dat terecht? Een lastige vraag. Volgens mij heeft geen enkele fabrikant wordt geroepen dat suiker heel erg gezond voor je is, en wordt er genoeg nadruk gelegd op het feit dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je eet. Ik denk dan ook dat dit de belangrijkste boodschap is van deze documentaire: kijk af en toe eens op de voedingsmiddelendeclaraties van iedere verpakking. In Nederland staan er ook netjes de suikers vermeld onder het kopje koolhydraten. Je hoeft dus niet (net als Damon met zijn fruityoghurt) te gokken naar de hoeveelheid suiker van een bepaald product. Verkondigt deze documentaire de absolute waarheid? Dat denk ik niet. Moet je suiker helemaal vermijden? Nee, dat denk ik ook niet. Maar het is wel heel erg goed om erop te letten dat je niet teveel suikers binnenkrijgt. De documentaire heeft het bij het juiste eind als het zegt dat er in heel veel producten verborgen suikers zijn verwerkt. Die zou je vrij eenvoudig kunnen vermijden, zodat je zonder al te rare sprongen al meteen een stuk gezonder eet. Daar ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor!

That Sugar Film, Just Entertainment

Tijdsduur: 90 minuten, Documentaire.
Verkrijgbaar op: DVD en als VOD

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.