logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Teufel Real Blue ANC (2021)


Teufel heeft inmiddels een fraai plekje veroverd op de Nederlandse markt, die ook lekker blijft innoveren en verbeteren – ook met bestaande producten. Zo hebben ze dit jaar een upgrade uitgebracht voor de REAL BLUE NC. Juist: een koptelefoon net Noise Cancellation, of ruisonderdrukking. Wij gingen met een blauwe variant (what else, met zo’n naam?) aan de slag en geven onze eerlijke mening.

Ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking is met gesloten koptelefoons als deze altijd een beetje dubbel. Zo’n oorschelp neemt zelf natuurlijk al het nodige geluid weg… heb je daar nog verder elektronica bij nodig? Nou ja – soms wel! In rumoerige omgevingen is het prettig om wat extra omgevingsgeluid weg te filteren, zodat je rustig kunt werken zonder afleidingen. In de nieuwe versie zit een grotere accu van 700 mAh, die 55 uur te gebruiken is zonder ruisonderdrukking en 41 uur met ruisonderdrukking ingeschakeld. Dat is heel lang! Daarnaast gebruikt de REAL BLUE NC (2021) Bluetooth 5.0, in combinatie met aptX en AAC, waardoor je high-res audio kunt luisteren van bijvoorbeeld Spotify, Amazon Music, YouTube en Apple Music.

Microfoon

Deze ruisonderdrukking doet overigens niet alleen dienst bij het luisteren van muziek of geluid, ook de microfoon profiteert van deze techniek. De Teufel Real Blue NC (2021) heeft een nieuwe ANC gekregen, die een betere ruisonderdrukking biedt en ook omgevingsgeluid van de microfoon wegfiltert tijdens het gebruik tijdens telefoongesprekken of videogesprekken. Deze komen kraakhelder over, dankzij de gebruikte Qualcomm cVc-technologie.

Vormgeving

De Teufel producten zien er vaak best eenvoudig en sober uit – zo ook de Teufel Real Blue NC (2021). De kleuren maken hier echt het verschil, zo kun je hem verkrijgen in zwart, blauw en wit. De forse oorkussens zijn zacht en geventileerd. Bovendien kun je ze verwisselen, wat vooral voor brildragers prettig is. Soms wil zo’n oorschelp namelijk stukgaan door een prikkend brilpootje, dat slijtageplekken veroorzaakt! De hoofdband is met kunstleer bekleed en zorgt ook voor een comfortabele ervaring. Om hem mee te kunnen dragen, klap je de oorschelpen makkelijk in en stop je hem in de meegeleverde draagcassette. Naast de koptelefoon is er in de draagcassette ruimte voor de 3,5mm audiokabel en een oplaadkabel.

Bediening

Pluspunten krijgt Teufel toch wel voor de bedieningselementen op deze koptelefoon. Ik stoor me soms echt aan merken die hun knoppen glad wegwerken in hun producten. Ja, dat ziet er fraai uit, maar het werkt vaak voor geen meter! Je voelt bijna nooit waar zo’n touchscreen zit op je oorschelpen, en knopjes die zijn weggewerkt in het oppervlak zijn ook lastig te vinden. Fysieke knoppen moeten tastbaar zijn. En dat is precies ook het credo van Teufel. Op de linker oorschelp vind je de aan/uitknop, die je ook kunt gebruiken om een nieuwe koppeling tot stand te brengen. Tevens vind je daar een USB-C aansluiting om hem op te laden of een 3,5mm aansluiting voor een bekabelde connectie. Op de rechteroorschelp vind je de ANC-knop, waarmee je de ruisonderdrukking kunt activeren of een Transparantie-modus, zodat je juist alle geluiden van je omgeving kunt horen. De overige bediening gaat via een kleine joystick, die eruitziet als een X. Druk je op de knop, dan wordt de muziek gepauzeerd of hervat. Druk je hem langer in, dan worden Siri of Google assistent geactiveerd. Haal je het joystickje naar voren, dan gaat het volume hoger. Duw je hem naar achter, dan gaat het volume omlaag. Voor het volgende of vorige nummer duw je het pookje laar links of naar rechts. En toegegeven: het is even wennen. Heel even. Daarna mis je het direct op een andere koptelefoon!

Digitaal afstemmen in de Teufel app

Natuurlijk is er een Teufel app beschikbaar om je Teufel Real Blue NC naar wens in de stellen en in te richten. Zo krijg je toegang tot de equalizerinstellingen, zodat je het geluidsbeeld van je koptelefoon helemaal naar wens kunt instellen. Je kunt ook kiezen uit kant-en-klare programma’s voor bijvoorbeeld een stevigere bas, podcasts, pop, rock en klassiek. Dankzij de koppeling met je smartphone kun je ook snel wisselen. Wil je eerst losgaan in de sportschool en daarna een luisterboek opzetten voor je wandeling naar huis? Teufel heeft alles voor je in petto. Je kunt ook eigen equalizerinstellingen maken en opslaan. Leuk is de ShareMe functie, waarmee twee Teufel-koptelefoongebruikers naar hetzelfde nummer of film kunnen luisteren via één smartphone of tablet.

Geluidskwaliteit

Alle technische snufjes zijn natuurlijk mooi meegenomen, het gaat natuurlijk om de geluidskwaliteit van deze vernieuwde en verbeterde koptelefoon. En die is verbazend rijk, ruim en divers! Dankzij de instelbare equalizer kun je zo’n beetje ieder bereik naar voren halen of naar achter drukken. En wat je ook kiest: de nieuwe Real Blue NC kan ’t aan. Bas of hoge tonen worden nooit overstuurd of vervormd ten gehore gebracht. De koptelefoon heeft een ontzettend ruim bereik en vooral een heel open en rijk geluid. Daardoor hoor je alle kleine details die in de muziek te horen zijn, van vingers die over gitaarsnaren glijden tot korte ademhalingen, van kleine details in films en series tot levendige gesprekken. Hoewel Teufel in de regel wat bas-zwaar is, is daar bij deze headset niet heel veel van te merken. Hij heeft een flinke bas, maar die loopt netjes over in de middentonen. En vind je de bas toch iets te imposant, dan draai je hem gewoon even wat dicht.


Recensie over Teufel REAL BLUE ANC

CooleSuggesties topper

De Teufel REAL BLUE ANC is geen goedkope koptelefoon, dat is duidelijk. Hij is netjes afgewerkt en ziet er volwassen uit, met een paar typische Teufel-ontwerpdingetjes. Pluspunt voor de fysieke bedieningselementen, die gewoon tastbaar zijn en heel prettig in gebruik zijn. Hij wordt geleverd in een nette opbergcassette en bevat heel wat techniek. Het draagcomfort is goed, hoewel hij in het begin wat stevig op de oren drukte wende dat snel (of paste de koptelefoon zich aan?) De oorschelpen zijn comfortabel zacht en geventileerd. De batterij gaat een flinke tijd mee, met 55 uur zonder ruisonderdrukking en 41 uur mét ANC. De high-tech geluidsprocessoren doen geweldig goed dienst. Voor dit geld biedt de koptelefoon een geweldige geluidskwaliteit, die je de kleinste details laat horen. Het bereik is indrukwekkend, maar vooral de helderheid en het bereik laten een geweldige impressie achter.

Score: 9


Informatie

Teufel REAL BLUE ANC
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 229 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.