logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Teufel Cinebar Lux


De Teufel Cinebar Lux belooft gouden bergen (nou ja – of misschien zijn onze verwachtingen simpelweg hooggespannen, gezien onze eerdere reviews met Teufel producten). De Teufel Cinebar Lux belooft in ieder geval bioscoopgeluid zonder dat er een extra basspeaker nodig is… en zonder surroundspeakers. Daarnaast heb je met de Cinebar Lux de mogelijkheid om muziek te streamen via bluetooth en via Spotify Connect. Een lekkere allround speaker dus!

Cinebar Lux in beeld

De Teufel Cinebar Lux is geen kleintje. Hij is ongeveer 114 centimeter breed, 13,5 centimeter diep en 7,5 centimeter hoog. Vooral de breedte valt op: hij is een stuk breder dan je televisie! Zoals bij alle cinebars kan de hoogte van de speaker een probleem zijn, zeker als je de televisie op een relatief lage voet hebt staan. Je wil immers niet dat de speaker voor de IR-poort van de afstandsbediening komt!

Aansluiten

De verbindingsmogelijkheden zijn netjes weggewerkt in uitsparingen, zodat er geen risico is dat je de stekkers omknakt bij het plaatsen. Je kunt de Cinebar Lux aansluiten op je televisie middels een HDMI of een optische kabel. Beiden leveren goed geluid, maar HDMI heeft het voordeel dat je het geluid via ARC kunt bedienen. Je kunt in dat geval het geluid regelen met de afstandsbediening van je televisie. Bovendien zal de speaker automatisch kunnen aanspringen als de televisie aanspringt en zal de televisie het externe geluid automatisch omschakelen. Naast deze twee verbindingsmogelijkheden kun je natuurlijk ook gebruikmaken van bluetooth voor het afspelen van geluid via je smartphone of tablet, maar je kunt ook muziek afspelen via een analoge 3,5mm audiokabel. Je kunt zelfs een USB-stick of harde schrijf aansluiten met MP3-tjes erop! Hoewel de Cinebar Lux gebruik maakt van wifi voor het streamen van muziek op spotify, kun je hem ook via een LAN-kabel met het internet verbinden. En – verbazend genoeg – vinden we toch een aansluiting voor een subwoofer. Voor het geval je die extra oomf wil horen 🙂

Bediening

Zoals de meeste cinebars heeft ook de LUX bijzonder weinig knoppen op diens behuizing. De bediening gaat dan ook voornamelijk via de meegeleverde afstandsbediening of via de Teufel Raumfeld-app. De bediening op het apparaat zelf gaat met een soort touchscreen, waarmee je de belangrijkste functies kunt kiezen, zoals de invoerselectie en het volume. De app krijgt de meeste aandacht. Daarmee kun je muziek streamen vanaf Spotify of TuneIn, maar je kunt er ook muziek afspelen via bluetooth. Zo kun je muziek afspelen die op je smartphone staat – of op een gedeelde netwerkschijf. Grappig is het feit dat je deze speaker kunt bedienen met Amazon Alexa. Of beter gezegd: je kunt hem koppelen aan Alexa, want je hebt nog altijd een Alexa speaker nodig om de functies te kunnen gebruiken, zoals de Amazon Echo of de Netgear Orbi Voice mesh.

Dynamore geluid

Als je de Cinebar Lux zou doorzagen of openbreken (niet doen hoor, zonde!) zou je twee tweeters tegenkomen van 2,5 centimeter in diameter, 6 speakers van 5cm die een volledig bereik laten horen en vind je zowel aan de zijkanten als aan de bovenkant nog twee speakers die het volle bereik van het geluid de kamer rondsturen. Die laatste vier speakers zijn, samen met het interne Dynamore-circuit, verantwoordelijk voor het extra surround-geluid. Deze techniek zorgt er niet voor dat het geluid de kwaliteit van een standaard 5.1 set overstijgd, maar eerlijk is eerlijk, het komt goed in de buurt. Bij bewegingen of rondvliegende objecten hoor je ze netjes van voor naar achter bewegen, of van links naar rechts. Wil je meer power? Dan kun je de set nog uitbreiden met twee draadloze surroundluidsprekers. Het geluid is – zoals we inmiddels van Teufel gewend zijn – mooi vol en warm. Toch ontbreekt de extra zware bas, die we verwachten bij het kijken van een goede actiefilm. Als je dat ook wil, raad ik je echt aan om de apart verkrijgbare Teufel subwoofer aan te sluiten. Het is maar een klein speakertje, maar hij levert wel die extra power! Die warmte en volheid heeft trouwens wel ene keerzijde: de stemmen klinken ook wat gedempter en vlakker, hoewel ze zonder meer goed te verstaan zijn.


Recensie over Teufel Cinebar Lux

Cinebars zijn onmisbare speakers in huis, zeker aangezien de meeste televisies simpelweg bar slecht geluid leveren. Met deze soundbar geef je jouw televisie niet alleen een fikse upgrade in geluidskwaliteit, maar voeg je ook handige functies als surround geluid en een bluetooth speaker toe. Persoonlijk had ik liever gezien dat deze speaker een soort hub vormt, waar je verschillende apparaten op kunt aansluiten (het scheelt je weer een HDMI-poort!), maar hij werkt geweldig fijn. Het geluid is uitstekend, je kunt het bovendien nog uitbreiden indien gewenst. Dat is prettig, zo kun je kijken of dit volstaat… of niet. Hij heeft immers een aangename bas en een mooi, vol geluid, waar je vast en zeker mee vooruit kunt. Waarschijnlijk wil je alleen een subwoofer als je dat kent van je huidige set.

Score: 8


Informatie

Teufel Cinebar Lux, Teufel
Meer weten?
Prijs: 799 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.