logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Teufel Cinebar 11 (gen 2, 2020)

Geluid is ontzettend belangrijk bij het kijken van films, series of televisieprogramma’s. Toegegeven: bij de eerste twee dan bij een stevige talkshow, maar zelfs daar is het horen van stemmen en intonatie heel belangrijk. Zeg ik dan in ieder geval, als slechtziende. Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld als ik zeg dat geluid belangrijker is dan beeld 😉 Toch is het lastig om in een standaard televisie goed geluid te vinden. Zelfs in de televisies die volgens ervaringsdeskundigen en reviewers als ‘zeer goed’ worden betiteld, vind ik persoonlijk matig en vlak. Je komt dus niet snel om een externe soundbar heen, die het geluid tot een nieuw hoogtepunt brengt. Teufel, één van onze favoriete merken, heeft onlangs een oude bekende onder handen genomen en geüpgrade naar de nieuwe technieken. Wij sluiten de Teufel Cinebar 11 Mk 2 aan op onze televisie en legden onze oren te luisteren!

Upgrade

De Teufel Cinebar 11 Mk2 zou krachtiger zijn dan zijn voorganger… dat is natuurlijk lastig beoordelen, dus bekijken we deze set als stand-alone versie. Leuk detail: standaard wordt de speaker geleverd met een draadloze 6-inch subwoofer, maar de set kan binnenkort ook worden uitgebreid tot een surround systeem met twee draadloze speakers, de Teufel EFFEKT speakers. De T6 subwoofer van de Teufel Cinebar 11 Mk2 is overigens geen overbodige luxe, maar daarover dadelijk meer. Je loopt deze slanke soundbar (5,4 cm hoog, 7 cm diep) in het wit of in het zwart. Daardoor geeft het merk aan dat het zeker aandacht heeft voor je interieur. Je kunt hem makkelijk neerleggen op je televisiemeubel, maar met twee schroeven hang je hem ook zonder problemen op.

Aansluitmogelijkheden

Aan de achterkant van de soundbar vind je twee grote uitsparingen. In de ene kant sluit je de stroomadapter aan. Ook is er ruimte voor een optische kabel, voor het aansluiten van verschillende audiobronnen. De andere ruimte biedt plaats voor een HDMI In en Uit, waarbij de kabels een pijnlijk krappe bocht maken. HDMI-kabels zijn al tamelijk stug, en worden hier best wel tot hun uiterste gerekt. Daarnaast is er een USB-poort voor onderhoudsdoeleinden en een poort waarbij je een standaard aux-bron kunt aansluiten. Het aansluiten is dus zo gebeurd. De manier van gegevensdoorvoer vind ik prettig. Mocht je een tv hebben zonder HDMI-CEC (of gewoon te weinig HDMI-poorten), is er een mogelijkheid om deze soundbar toch aan te sluiten. Bovendien kun je er nog altijd voor kiezen om een apparaat via bluetooth te koppelen. Je kunt hem dus ook gebruiken om muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet, waardoor je soundbar dienst kan doen als speaker.

De indeling

De slanke soundbar beschikt over een aantal speakers, die je heel subtiel door het mesh-raster kunt waarnemen. In totaal beschikt de Teufel Cinebar 11 Mk 2 over twee tweeters van 20 mm, zes midrange speakers van 45 mm en acht digitale eindversterkers. Er wordt de unieke Dynamore-techniek gebruikt voor virtuele surround sound, waarbij het geluid letterlijk de ruimte in wordt geslingerd. De subwoofer heeft een vermogen van watt en kan zowel rechtop worden neergezet als plat worden neergelegd. Zo kun je hem makkelijk wegwerken onder je bank of zetel. Qua geluid steunt deze soundbar overigens zwaar op de subwoofer.

De bas als basis

Of het nu gaat om film, games of muziek, een krachtig basgeluid is van belang voor een spetterende beleving van je serie of film. En de sounbar alleen… die levert dat niet. Die richt zich vooral op de hoge noten en het hoge deel van het middenbereik. De subwoofer neemt daarbij de bastonen voor zijn rekening, maar ook een deel van de lagere tonen van het middenbereik. Sommige geluiden zul je dus vanuit die subwoofer horen: zorg dat hij in het verlangde van je televisie staat, of in ieder geval in de buurt van. Zet je hem onder je bank en zit je op een stoel naast de bank, dan zul je soms geluiden vanuit een vreemde hoek horen komen. Prettig is wel dat je in de instellingen goed kunt aangeven hoe ver je van de soundbar zit, maar ook waar bijvoorbeeld de subwoofer staat. Op de subwoofer zelf zit bovendien een schakelaar waarbij je kunt instellen waar en hoe je hem neerzet.


Recensie over Teufel Cinebar 11

De Teufel Cinebar 11 geeft je televisie meteen een upgrade als je kijkt naar de geluidskwaliteit. Dat is overigens niet alleen een bonus van de soundbar, maar ook een chronisch gebrek van de hedendaagse televisies. Just saying. Met deze set krijg je best een imposant geheel in huis, met bijzonder veel instelmogelijkheden die je niet verwacht bij dit prijskaartje. Je kunt hem eigenlijk tot in de puntjes finetunen met de meegeleverde afstandsbediening. De soundbar is daarbij de echte dealbreaker, die zorgt voor de meest imposante upgrade van je geluidservaringen. Dankzij de Dynamore-techniek krijg je een prettig surround-effect, dat je eigenlijk kunt zien als stereo+. Echt surround is het niet natuurlijk, maar het is voor de casual kijker (of als je gewoon series kijkt) een fraaie bonus. Voor muziek en talkshows zul je de modus van de soundbar moeten omschakelen naar de juiste modi, dat is wel een nadeeltje. In de neutrale stand luister je prima muziek, in de stand voice worden stemmen weer beter naar voren gebracht. Voor muziek is het een prima set, maar niet subliem – hij is echt gebouwd voor films. Maar: je kunt het er op luisteren, en dat is prettig. Daarbij is het een bijzonder slank model, dat weinig afleidt van de televisie zelf. De knoppen op de soundbar zijn een tikje overbodig, daar hadden we liever de leds gezien, zodat ze minder afleiden bij het televisiekijken.

Score: 8


Informatie

Teufel Cinebar 11
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 399 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.