Soms kom je producten tegen die briljant zijn… en eigenlijk zo simpel dat je denkt ‘waarom is niemand daar eerder op gekomen?’ Kijk je bijvoorbeeld naar de nieuwste generatie vleesvervangers, dan bestaan die voor een groot deel uit zetmeel, verkregen uit peulvruchten. Daaruit komen poeders, die in fabrieken weer worden ‘verzadigd’ tot een smeuïge massa, die vervolgens vacuüm verpakt naar de supermarkten worden vervoerd in (te grote) plastic bakjes.
Zelf vleesvervangers maken
Wat als je die laatste stap weglaat en mensen zelf de poeders laat omzetten tot de bruikbare eindproducten? Dat is waar Verstegen de pijlen op heeft gericht. Want hoewel ik het in de alinea een beetje makkelijk wegzette, komt er natuurlijk wel meer bij kijken dan enkel ‘het vocht weglaten’. De poeders moeten ook goed poeder blijven, de kruidenmengsels moeten al bij het peulvruchtpoeder gedaan worden, het vochtig maken en kneden moet in de standaard keuken te doen zijn – het liefst zonder al te veel moeite. Het is dus lang niet zo eenvoudig als je denkt, maar het concept is wel briljant.
Voordelen van Kneed & Klaar
De Verstegen Kneed & Klaar producten hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van de kant-en-klare vleesvervangers. Zo nemen de zakjes aanzienlijk minder ruimte in tijdens het transport en in de supermarkt. Er is dus minder transport (en daarmee ook CO2) nodig. Bovendien hoeven ze niet in de koeling… weer een pluspunt! Het derde grote voordeel is dat de poeders ontzettend lang houdbaar zijn: tot wel twee jaar! Je kunt ze dus makkelijk op voorraad hebben. En natuurlijk bevatten de Kneed & Klaar producten alle stoffen die je van een vleesvervanger mag verwachten, zoals ijzer, vitamine B12 en zink.
Zo werkt Kneed & Klaar
Kneed en klaar wordt geleverd in neutraal ogende stazakken, waarin het mengsel van peulvruchten, krijgen, specerijen en gedroogde groentes in zitten vermengd. Daar voeg je water en olie bij (let op: de verpakking zegt eetlepels, maar dat moeten eigenlijk theelepels zijn: een officiële theelepel is namelijk 5 ml, een eetlepel 15 ml!). Maar je kunt ook de weegschaal erbij houden en de olie afwegen. Vervolgens ga je even kneden, totdat je een mooie, smeuïge substantie hebt. Die verwerk je tot balletjes, burgers of bak je rul in de pan, om het verder te gebruiken in je recepten.
ADVIESPRIJS EN VERKRIJGBAARHEIDKNEED & KLAAR van Verstegen is vanaf 12 februari 2024 verkrijgbaar in het kruidenschap van AH en zit in zakjes van 60 gram.
- KNEED & KLAAR Plantburgers klassiek gekruid: € 2,99
- KNEED & KLAAR Plantburgers pittige jalapeño: € 2,99
- KNEED & KLAAR Gemakbal klassiek gekruid: € 2,99
- KNEED & KLAAR Gemakbal Indisch gekruid: € 2,99
- KNEED & KLAAR Peulgehakt klassiek gekruid: € 3,25
- KNEED & KLAAR Peulgehakt Italiaans gekruid: € 3,25
- KNEED & KLAAR Peulgehakt pittig gekruid: € 3,25
Recensie over Verstegen Kneed & Klaar
De nieuwe producten van Kneed & Klaar zijn smakelijke toevoegingen in het assortiment vleesvervangers. De pluspunten boven de versproducten is wel de uitmuntende houdbaarheid en de efficiënte transport/opslagmogelijkheden in zowel de logistieke keten als thuis. Dat levert nog extra bonuspunten op voor het milieu! De producten zelf zijn prima op smaak – maar dat is niet zo vreemd bij kruidenspecialist Verstegen. De Indische gemakballen hadden wat ons betreft iets uitgesprokener mogen zijn, maar de producten zijn stuk voor stuk voor herhaling vatbaar. Op de verpakking lees je overigens dat het wordt aangeraden om te ten met een sausje: neem die tip ter harte, zonder saus zijn ze namelijk wat droog. Ook mogen de ballen wat langer bakken dan de aangewezen tijd, zodat ze echt goed heet zijn en meer tijd krijgen om bruin te bakken op het geadviseerde middelhoog vuur.
Score: 8
Informatie
Verstegen Kneed & KlaarMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 2.99 euro.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt