logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Test + recepten: Alphenaer geitenbrie

Onlangs ontvingen we onze eerste foodybox, waarin we mochten kennismaken met verschillende nieuwe producten. Eén daarvan was Alphenaer Geitenbrie, wat meteen onze aandacht trok. Kaas? Lekker! Maar geitenbrie? Daar had ik persoonlijk nog nooit van gehoord. En dat terwijl het eigenlijk best logisch is: van geitenmelk kun je natuurlijk ook heel lekkere kaas maken. En waarom zou je die dan niet omvormen tot brie? Alphenaer brie heeft overigens drie varianten: naturel, fenegriek en bospaddenstoelen. Wij gingen aan de slag met de Naturel-variant.

Hoe smaakt geitenbrie?

Geitenbrie laat zich qua smaak en textuur eigenlijk uitleggen als een perfect huwelijk tussen beide kazen. Geitenkaas is van zichzelf al zacht en romig, maar het is niet zo draderig als brie van koemelk. Het korrelige is nog altijd aanwezig. Daar omheen vind je de kenmerkende witte schimmelkorst, die de kenmerkende pittige, nootachtige smaak aan brie geeft. Geitenbrie is door de zachte smaak van geitenkaas een stuk milder en toegankelijker dan gewone brie. Het is dan ook een relatief jonge kaas, die maar een paar weken gerijpt wordt. Leuk detail: geitenbrie kan een prima keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor kaas van koemelk, omdat geitenmelk van nature lactose-arm is en daarom beter verdragen kan worden door mensen met een lactose-intolerantie.

Hoe kun je geitenbrie eten?

Geitenbrie kan op verschillende manieren worden gegeten. Eigenlijk op dezelfde manieren als gewone brie, maar je moet wel rekening houden met de neutralere smaak. Gewone brie is zouter, intenser en daardoor prominenter aanwezig. Geitenbrie is lekker op een kaasplankje, op een stukje stokbrood of in combinatie met fruit zoals druiven of vijgen. Het kan ook worden gebruikt als ingrediënt in gerechten zoals salades, quiches en hartige taarten, en natuurlijk ook op een tosti! Maak bijvoorbeeld een tosti met fruitstroop en geitenbrie, of deze hartige variant met pesto en zongedroogde tomaten.

Recept: Tosti met geitenbrie, pesto en zongedroogde tomaten

Wie kan er nu ‘nee’ zeggen tegen een tosti? Deze tosti omarmt de zachte smaak van geitenkaas en voegt wat zoute, hartige toetsen toe om een sappige, hartige lunch of snack te maken. Gebruik mooie plakken geitenbrie, aan dunne puntjes heb je helemaal niets. De geitenbrie zal heerlijk zacht worden en een beetje smelten, maar minder uitlopen dan normale brie. Leg ze dus niet te ver van elkaar af.


Recept: Tosti met geitenbrie, pesto en zongedroogde tomaten

Tosti met geitenbrie, pesto en zongedroogde tomatenVoorbereiding: 0 uur en 10 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 10 minuten
Soort gerecht: Lunchgerecht
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 1

Dit heb je nodig

  • 2 sneden brood
  • Geitenbrie
  • 2 el pesto
  • 1 el rode ui
  • 1 el zongedroogde tomaten
  • een paar cashewnoten of pinda’s, gecrushed

Zo maak je het

  1. Besmeer 1 boterham met de pesto.
  2. Leg hier de rode ui, zongedroogde tomaten, noten (of pinda’s) en geitenbrie op.
  3. Tweede boterham erop.
  4. Hop, in het tosti-ijzer of in de koekenpan.
  5. Tip: in plaats van boter in de pan of op de bakplaat van je tosti-ijzer kun je ook je brood aan de buitenkant besmeren met boter. Zo is hij overal heerlijk krokant!

Op zoek naar coole items voor in de keuken?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.