logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Test: Heks’nkaas Origineel vs Heks’nkaas vegan


Een tijdje geleden mochten wij de nieuwe Heks’nkaas Vegan uitproberen: de nieuwste variant van de immerpopulaire Heks’nkaas. Een vleugje magie – of misschien nog wel meer dan dat, aangezien dit product geen vleugje dierlijke bestanddelen bevat. Wij vergeleken beide versies met elkaar: Heks’nkaas Origineel vs Heks’nkaas vegan. Welke vonden wij de lekkerste? Dat was nog lang niet zo eenvoudig.

Heks’nkaas Vegan: hoe dan?

Hieronder vind je de complete ingrediëntenlijsten van Heks’nkaas onder elkaar, zodat je de Original kunt vergelijken met de Vegan varianten. De Original is natuurlijk al vegetarisch, aangezien er geen vlees in verwerkt zit. Je zult echter meteen zien waar het ‘vegan’ hem in zit. De originele variant bevat namelijk 16% roomkaas, wat bestaat uit melk, room en stremsel. Ook ontbreekt eigeel en eiwit in de Heks’nkaas Vegan variant.

Dit zijn de ingrediënten van Heks’nkaas Origineel: Koolzaadolie, water, 16% roomkaas (MELK, room [MELK], microbieel stremsel, zuursel), 10% verse prei, suiker, 3% verse peterselie, 1% knoflook, 1% room (MELK), citroensap, natuurazijn, EIGEEL*, gemodificeerd zetmeel (maïs, aardappel), zout, verdikkingsmiddelen (carrageen, johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, xanthaangom), zetmeel, conserveermiddel (kaliumsorbaat), EI-EIWIT*, specerijen (MOSTERD), voedingszuur (citroenzuur), zoetstoffen (sacharinen, sucralose). *van scharreleieren. Kan sporen bevatten van selderij.

Als je die vergelijkt met de ingrediënten van Heks’nkaas Vegan: Plantaardige oliën (koolzaad, kokos), water, 11% verse prei, suiker, 3% verse peterselie, azijn, 1% knoflook, zout, gemodificeerd zetmeel, zetmeel, specerijen (MOSTERD), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aardappeleiwit, voedingszuren (citroenzuur, melkzuur), natuurlijk aroma, kleurstof (carotenen), zoetstoffen (sacharinen, sucralose). Kan sporen bevatten van melk en selderij.

Het smaakverschil tussen Heks’nkaas Vegan en Heks’nkaas Original

Door het ontbreken van de room moeten er andere ingrediënten worden gebruikt om eenzelfde smaak te creëren, wat natuurlijk zijn weerslag heeft op de smaak en de structuur. Hoewel de twee smaken in basis een beetje overeenkomen, proef je wel degelijk verschil. De vegan variant is dikker van structuur, ziet er lichter uit en smaakt bovendien een stuk zoeter. Door die stevigere structuur is hij wat minder goed ‘dipbaar’ (goed losroeren is het devies). De Heks’nkaas Original is (ook na even doorroeren) wat dunner van structuur, waardoor hij ook beter blijft kleven op dipvoedsel. De smaak is wat scherper, maar vooral ook wat zuurder dan zijn vegan-variant.

Welke Heks’nkaas is lekkerder: de original of de vegan? Dat is ontzettend lastig om te bepalen – en ook heel persoonlijk. Ikzelf vind het zure van de Orignal vrij dominant. Lekker, maar niet echt een ‘door-eter’. Dat heb ik met de vegan dan weer wel. Dat potje was zo leeg! Maar Tim vind de Original bijvoorbeeld nog altijd lekkerder. Het ligt er ook een beetje aan waar je het bij eet. Bij iets hartigs vind ik de vegan een fijne tegenhanger, bij iets zoets of neutraals is juist de original een mooi contrast of krachtigere smaakmaker.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.