Ik weet zeker dat bij veel mensen het item ‘gezonder eten’ op het lijstje met goede voornemens staat (of stond…). Waarom hier mensen afhaken? Misschien niet zozeer omdat het veel tijd kost. Je zult merken dat vers koken niet per se veel meer tijd hoeft te kosten dan het koken met kant-en-klare pakjes en zakjes met kruidenmensels. Ik denk dat veel mensen struikelen over het gedoe van snijden en hakken… en dat je soms maar weinig nodig hebt van iets dat je groot moet kopen, zoals gemberwortel. Gelukkig zijn er merken die met je meedenken, zoals Faiafood. Zij hebben een breed assortiment verse ingrediënten, die je zo kunt toevoegen aan je maaltijd.
Voor de aanpak
Blokjes en schijfjes om te koken, fruiten, bakken of roosteren en purees om zo toe te voegen aan warme of koude gerechten. De pure gesneden, gehakte, gepureerde en geperste oergewassen komen rechtstreeks vanuit de reststromen van de lokale verse teelt en productie. Met de producten van Faiafood kan je gedoseerd verse uien, knoflook en gember aan je gerechten toevoegen zonder je handen vies te maken. Dat is lekker schoon, snel en duurzaam. Bovendien pak je precies wat je nodig hebt… en de rest is perfect te bewaren!
Pasta in een potje
Nu koken we zelf al jaren vers – en dat is wel even schakelen, met een aantal potjes in huis waar je smaakmakers als ui, knoflook en gember gewoon uit kunt scheppen. Door deze oergewassen klaar te hebben staan in je koelkast, is het veel makkelijker en aantrekkelijker om ze ook te gebruiken – vooral als het gaat om smaakmakers als knoflook en gember merk je echt dat je ze vaker zult gebruiken (een ui moet je vaak in zijn geheel gebruiken – hoewel je hem dan niet hoeft te snijden, geef ik toch de voorkeur voor een hele ui. Dankzij de pasta’s voeg je snel een lepeltje knoflook toe aan je Italiaanse tomantensoep of lasagna en maak je jouw eigengemaakte nasi goreng lekkerder op smaak met een theelepeltje gember. Voor een oosters tintje kun je ook de gember-knoflookpuree gebruiken, waarmee je heel eenvoudig bijvoorbeeld een dal tarka nog lekkerder maakt.
Kiezen maar!
Faiafood biedt zes verschillende variaties, met minimale toevoeging voor de houdbaarheid. Dat houdt in dat de potjes na opening nog drie weken goed zijn. Naast de klassieke verse knoflookpuree en verse gemberpuree (onze aanraders!), is er ook een 50/50 mix van knoflook en gember beschikbaar. Interessant zijn de marinades, die ideaal zijn voor het marineren van vlees, groenten, vis, garnalen en zoete saté voor onder andere de barbecue. De aïoli van Faiafood is een perfecte topping en dankzij het gebruik van verse knoflook blijft je adem fris.
Gembershotjes
Bij het maken van deze potjes blijft natuurlijk het nodige achter: voor het maken van de gemberpuree worden ze bijvoorbeeld geperst. Hoe briljant is het om dat vocht te gebruiken als een gembershotje? Een absolute win-winsituatie, als je het mij vraagt! De compacte flesjes bevatten genoeg voor één of twee shotjes (afhankelijk van je portiegrootte) en zijn vermengd met wat zoetere smaakmakers, die de heftige gembersmaak een tikje afzwakken (maar die alsnog binnenkomt als een frisse tornado). Je kunt kiezen voor de smaakcombinaties mango-wortel, kurkuma-peper, granaatappel-cassis en appel-limoen. Deze kunnen niet alleen worden gebruikt als power boost, maar ook om mee te koken en smakelijke mock- en cocktails te bereiden.
Lokale telers met oog voor de toekomst
Achter Faiafood schuilt een jarenlange samenwerking tussen gerenommeerde lokale bedrijven, die al tientallen jaren een hechte familie vormen. Op hun land telen en verwerken ze oer-Hollandse uien, verse knoflook en gember, waarvan Faiafood de buitenbeentjes als reststroom gebruikt om pure smaakmakers te ontwikkelen, zoals purees en marinades. Op deze manier willen de bedrijven een bijdrage leveren aan het terugdringen van de voedselverspilling. “Elk onderdeel van de ui, knoflook en gember wordt met liefde geteeld en volledig gebruikt, zonder verspilling. Onze smaakmakers zijn een geschenk van de planeet, die we willen behouden om nog generaties voor ons gezonde voedsel te zorgen” aldus Francine Boschma, woordvoerder van Faiafood.
Ga direct naar Faiafood smaakmakers op BOL.com.
Recensie over Faiafood smaakmakers
Producten als dit maken me altijd nieuwsgierig: is het echt een meerwaarde om bijvoorbeeld een knoflookpuree te gebruiken in plaats van verse knoflook? Het antwoord is duidelijk JA: verse knoflook blijft toch een dingetje. Je handen gaan ruiken, tijdens het eten kom je soms (te) grote stukjes tegen en bij het aanbakken loop je het risico dat de knoflook te hard bakt, waardoor het een vervelende smaak krijgt. De purees voeg je op een zo laat mogelijk stadium toe (je moet ze in ieder geval niet aanbakken) en de fijne structuur zorgt voor een goede smaakverdeling. Heb je ooit gepofte knoflook geproefd, dan weet je ook hoe de smaak van knoflook kan veranderen. Die volle, rijke smaak vind je terug in de potjes van Faiafood! Daarnaast waren we blij met de gemberpuree. Heel veel gebruiken we gember (nog) niet, en om telkens een gemberwortel te kopen voor dat kleine stukje dat je ervan gebruikt… dat is ook zonde. Deze potjes maken het toegankelijk en makkelijk om te gebruiken in de keuken. Het enige kritiekpunt is de vrij beperkte houdbaarheid na het openen van de potjes, maar dat is inherent bij dit soort versproducten.
Score: 9
Informatie
Faiafood smaakmakersMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 6.50 euro.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt