
Sommige sauzen blijken veelzijdiger dan je zou denken. Dat merkten we bij Cardini’s Caesar dressing. Daarvan zou je in eerste instantie denken dat hij alleen in een Ceasarsalade gebruikt kan worden, maar niets is minder waar! Deze salade, die dit jaar zijn 100-jarig jubileum viert, is multi-inzetbaar.
De geschiedenis van de Caesar salade
In 1924 creëerde een Italiaans-Amerikaanse restauranthouder genaamd Caesar Cardini een salade die een culinaire legende zou worden. Cardini werkte vanuit zijn restaurant in Tijuana, Mexico, en kwam tijdens een druk weekend op 4 juli zonder voorraden te zitten. Met vindingrijkheid en een vleugje wanhoop maakte hij een salade met de ingrediënten die hij bij de hand had: romaine sla, olijfolie, rauw ei, worcestersaus, citroensap, knoflook en Parmezaanse kaas, allemaal afgetopt met croutons. Zie hier de geboorte van een klassieke salade, die nog altijd immens populair is.
Alles in balans
Deze creatie was niet alleen een geniale zet, maar ook een masterclass in balans en smaak. Hij is zoet, zilt, subtiel zuur, romig en knapperig tegelijk. Het is dan ook niet vreemd dat de salade meteen een succes was. De romige dressing, met zijn pittige tonen van het citroensap en de worcestersaus, vormde een perfect tegenwicht. De knoflook en Parmezaanse kaas voegden diepte en rijkdom toe, terwijl de croutons een bevredigende crunch bijdroegen.
Kant-en-klare dressing
Het fijne is dat je eigenlijk helemaal niet moeilijk hoeft te doen om diezelfde ervaring in huis te halen. Met Caesar Cardini’s dressing haal je die authentieke smaak in huis… gewoon in een flesje! Maak je salade dus compleet met een scheutje van deze dressing. Hij is heerlijk zacht en romig, maar ook smaaksterk met een duidelijk aanwezig smaak van kaas, een fris randje van citroen en het hartige umami van de worcestersaus. Maak je hem vers, dan proef je alle onderdelen beter en krachtiger, maar deze saus geeft je gerecht een heerlijke toevoeging.
Multifunctioneel
Natuurlijk is deze dressing ontwikkeld om je Caesarsalade af te maken. Dat spreekt voor zich! Maar vergis je niet: deze dressing kan meer dan dat. Hij is namelijk niet zo zuur en scherp als de meeste dressings, waardoor hij ook heerlijk is op een stukje geroosterde kipfilet, als zomerse saus op een burger en zelfs om je aardappelpuree een extra dimensie te geven (dikke tip voor een zomerse stamppot: 800 gram aardappel, kropje sla, flinke scheut Cardini’s erin en prakken maar!)
Recensie over Ceasar Cardini’s dressing

Het is bijzonder te bedenken dat het recept van deze saus al ongeveer 100 jaar geleden bedacht is – en dat hij nog altijd in de smaak valt. Deze kant-en-klare saus is super om in huis te hebben en maakt niet alleen je caesarsalade tot een succes, maar geeft ook andere gerechten een aangename boost. Het smaakpallet is scherp en vol, neem dus zeker even de tijd om al die smaakjes te herkennen en benoemen. Je zult versteld staan!
Score: 9
Informatie
Ceasar Cardini’s dressingAdviesprijs: 2.79 euro.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?