logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Terug naar de psychiatrie van de 19e eeuw. Recensie: Runa, Vera Buck

Runa is wel een heel bijzondere thriller. Het speelt zich af in het Parijs van 1884, in en rondom een psychiatrische inrichting. Nu moet je weten dat de psychiatrie in de afgelopen honderd jaar enorme sprongen gemaakt heeft. Vroeger werd er vooral gedacht dat je bepaalde geestesziekten kon genezen met de meest bizarre behandelingen. Er werd flink onderzoek gedaan naar verschillende kwalen en hun oorzaak – waarbij er lustig op los werd geëxperimenteerd. Tot de dood er op volgt, soms.

Nieuwe patiënt

runaDan komt er een nieuw meisje bij de kliniek afgeleverd. Een jong meisje, met de naam Runa. Ze heeft van alles en nog wat meegemaakt, maar niemand lijkt er het fijne van te weten. En het meest bizarre is: Runa blijkt voor geen enkele behandeling vatbaar! Niet voor vastbinden, niet voor ijsbaden… Wat zou er met het meisje aan de hand kunnen zijn? De jonge student geneeskunde, Jori Hell, vind Runa maar een interessant geval en wil haar graag verder onderzoeken. Er moet namelijk een stukje verkeerd zitten in haar hersenen. Misschien als dat nu eens wordt weggesneden? De jonge dokter experimenteert er lustig op los, terwijl er in Parijs vreselijk verminkte lijken worden gevonden… Tja, het waren toch echt andere tijden!

Onderzoek

Langzaam maar zeker wordt de waarheid rondom het vreemde meisje zichtbaar, maar vooral ook de waarheid achter de vreemde praktijken die zich achter de gesloten deuren van de psychiatrische inrichting afspelen. Brute en wrede praktijken, die het daglicht niet mogen zien maar toch aan de orde van alledag was in die tijd. Toch lijken de vreselijke experimenten van de jonge arts niet te koppelen te zijn met de lijken. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? En heeft het misschien iets te maken met de vreemde Runa?

Conclusie over Runa

Boeken over ziekenhuizen en psychiatrische inrichtingen hebben vaak iets lugubers over zich. De machtsverhouding tussen arts en patiënt is altijd zo overduidelijk aanwezig, evenals de hiërarchie in dit soort instellingen. Wat als er ooit flink misbruik van gemaakt is? Dat is zeker denkbaar, vooral in de tijd waarin Runa zich afspeelt. Dit boek is dan ook bijna een mengeling tussen een spannende thriller en een goede horrorfilm. De waarheid is bizar en schrikwekkend. Door: Score: Runa krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Runa, Karakter Uitgevers, 608 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789045211664. Prijs: 24.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.