Ben jij een kei in aardrijkskunde? Dan heb je een grote kans dat Terra helemaal jouw ding is. Dat draait namelijk over de aarde en topografie, maar niet alleen, het is veel ruimer dan dat. En het mooie is: de kans dat je alles weet is echt heel, heel, heel erg klein. En dat maakt Terra nu meteen ook zo leuk! Je mag namelijk schaamteloos gokken en raden naar de juiste antwoorden. Daarmee scoor je juist de punten.
Gokken
Terra is echt een educatief bordspel, waarbij je van alles opsteekt over de aarde. Het neemt je mee op reis naar de interessantste locaties van onze planeet. Je gaat naar de hoogste bergen, de kleinste landen, de diepste oceanen. Hoe het werkt? Tja. Met vragenkaarten en gekleurde blokjes waarmee je jouw keuzes maakt. Op iedere vragenkaart staan drie vragen. Een daarvan is altijd hetzelfde: daarmee moet je gokken op het gebied waar de vraag over gaat. Die gebieden zijn best groot, en zijn vaak groter dan รฉรฉn land. Het komt dus niet heel erg precies. De andere twee vragen zijn echte gokvragen. Het gaat om het aantal inwoners, hoe hoog een berg is, in welk jaar een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden, dat soort dingen. Dan mag je gaan inzetten. Dat doe je met de klok mee. Iedere speler mag een blokje neerleggen op de landkaart (voor de eerste vraag) of op รฉรฉn van de drie gekleurde balken onder in het speelbord (aantal, lengte/afstand en jaartal). Per vak mag maar รฉรฉn blokje liggen. Zet jij bijvoorbeeld in op de Congo-bekken (in Afrika), dan mag een andere speler daar niet meer op inzetten. Die mogen dan weer wel in รฉรฉn van de omringende gebieden een blokje leggen. Want dat levert ook punten op! Het juiste antwoord geeft zeven punten, maar vul je het vakje naast het goede antwoord, dan verdien je alsnog drie punten. Cool, niet?
Leren
En zo reis je over de hele wereld, waarbij je alles leert over de wereld om je heen. In eerste instantie blijft het een beetje gokken (en soms raden, als je een beetje weet waar je het over hebt), maar naarmate je meer weet over de wereld zullen die keuzes steeds gerichter en bewuster gemaakt worden. Zo kun je ook langzaam doorgroeien naar een grotere moeilijkheidsgraad. Een geweldig leuke manier om te leren! En bovendien is het soms echt hilarisch, zeker als je met een paar man allemaal een compleet ander antwoord kiest, waarbij ze soms allemaal totaal fout blijken te zijn! In dat geval is de persoon die er het dichtst bij ligt de gelukkige winnaar. Heb je geen idee, dan kun je nog altijd leunen op de persoon waarvan je denkt dat-ie wel het goede antwoord weet.
Vormgeving
Terra is heel erg mooi om te zien. Het is echt met aandacht vormgegeven. Stoer is alleen al dat het bord zo ontzettend groot is: je klapt het maar liefst drie keer uit. Kun je nagaan! Daarbij lijkt het echt een topografische kaart. Aan de ene kant is het daarbij wel jammer dat er niet gewerkt is met landen, maar met gebieden, aan de andere kant zouden sommige gebieden dan wel heel klein worden, te klein om een blokje op te leggen. De kaartjes zijn ook super slim vormgegeven. Ze hebben namelijk een bovenste helft en een onderste helft. De kaart blijft gewoon in het bakje zitten als de vragen worden voorgelezen. Pas als iedereen zijn blokjes heeft neergelegd bekijk je de antwoorden. Spieken is er dus niet bij – en daarmee zijn heel wat discussies voorkomen.
Informatie
Terra, 999 Games
Prijs: 29,99 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 30 minuten
Speelgoed en spellen koop je bij: