logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Televisieseries en films over dinosaurussen voor kinderen

Dino’s zijn en blijven spectaculair. Gezien de successen van Jurassic Park-trilogie en de onlangs uitgebrachte film Jurassic World is er weer een hernieuwde aandacht voor dinosaurussen. Denk bijvoorbeeld aan het speelgoed van Fisher-Price over Jurassic World en de Ravensburger TipToi Speelfiguren, of de LEGO videogame over Jurassic World, waarin ook de oude films hun cameo hebben. Echt nieuw is die dino-hype natuurlijk niet. Miljoenen jaren geleden hadden ze het er al over. Nee serieus, al jarenlang worden er op televisie leuke series en films gemaakt die speciaal op kinderen gericht zijn. Een trip down memmory lane: loop je mee? En heb jij nog leuke herinneringen aan dinosaurusfilms- of dinosaurusseries op televisie?

De Flintstones

Een oergezellige familie, met Fred en Wilma als hoofdpersonen, en Barney en Betty als buren. Hoewel de dinosaurussen hier niet echt een hoofdrol kregen, spelen ze toch een belangrijke rol. De prehistorische dieren worden namelijk voor van alles en nog wat gebruikt: van platenspeler tot graafmachine, van telefoon tot huisdier. Hoewel het een tekenfilmserie betreft, hadden de makers Hannah Barbara ook een succes in handen voor volwassenen: de serie bleek een geweldige persiflage op het normale huisje-boompje-beestje. Een voorloper van de Simpsons, zou je kunnen zeggen.

Platvoet en zijn vriendjes

De eerste film over Platvoet bleek zo succesvol, dat er al snel vervolgen op kwamen. Een flink aantal, en ze worden nog steeds verkocht. Dat is ook helemaal niet raar, want de jonge dinosaurussen blijven heel erg aandoenlijk. De eerste film is gemaakt in de stijl van Disney, door één van hun Creative Directors. Dat zie je aan de hele look-and-feel, en is een vertederend verhaal over een jonge brontosaurus die door zijn grootouders wordt meegevoerd naar alle plekken waar eten is. Tijdens die tocht maakt de jonge dinosaurus kennis met de grote, boze wereld, maar maakt hij ook heel veel leuke dingen mee.

Walking with dinosaurs

De animatiefilm Walking with dinosaurs – the movie, gemaakt door de BBC, is een halve documentaire, en lijkt eigenlijk best veel op de Disneyfilm Dinosaurs. In Walking with Dinosaurs beleef je een spannend avontuur mee met een terughoudende pachyrhinosaurus, genaamd Patchi, die door heel zijn leven wordt overstemd door zijn grotere en sterkere broer. Maar die broer heeft maar weinig gevoel, behalve agressie. Dan zit onze lieve Patchi heel anders in elkaar! Een mooie mix van documentaire en speelfilm, omdat er weinig fantasy-elementen in verwerkt zitten.

Transformers

Hè, hoor ik je nu bijna denken… Transformers? Wat hebben robots nu met dinosaurussen te maken? Welnu: in een bepaalde serie van de Transformers speelden de Dinobots een belangrijke rol. Je weet over deze prehistorische dino’s als je de laatste Transformers-film hebt gezien. Naast de tekenfilmserie bestaat de Transformers-franchise natuurlijk over een mooie serie speelgoed, die veel jongeren ook spaarden. Ja, ook ik had een aantal dinobots in mijn verzameling Transformers!

Dino Riders

De Dino Riders waren eigenlijk een beetje science fiction: een groep mensen reisden uit de toekomst naar het verleden, en vochten hun ruzies uit met enorme dinosaurussen, die ze konden besturen via speciale helmen waarmee ze de enorme beesten konden besturen. Daarnaast werden de dino’s voorzien van een flink harnas, en zadel of zetel en natuurlijk heel veel lasers. Hoe meer, hoe beter. Een tikje agressief misschien, maar wel erg cool!

https://www.youtube.com/watch?v=lor_uUkJkkw

Terra Nova

Deze science-fictionserie werd uitgezonden op televisie, maar is momenteel bijvoorbeeld te zien op Netflix. Het is een serie voor young adults, en speelt zich af in de toekomst, op een planeet waar dinosaurussen gewoon rondlopen. Een redelijk gevaarlijk oord dus, maar als iedereen zich aan de regeltjes houdt zou alles goed moeten gaan. Maar ja: wie doet dat nou? Kwaadwillenden en jongeren piepen er nog wel eens tussenuit en gaan op pad tussen de grote prehistorische beesten. Met gevaar voor eigen leven!

Dinosaurs

De serie Dinosaurs was een Live Action serie: mannen in dino-pakken dus. Een soort Flintstones maar dan nog een stapje terug (of juist verder), waarin de dinosaurussen zelf aan het werk moesten. Denk aan Earl als een enorme fabrieksarbeider in een rood-flanellen ruitjesoverhemd, een puberende tienerdochter met hanenkam en een stoere zoon die basketball speelt, en natuurlijk de Baby (not the baby!)

Barney

De jongste kinderen kijken nog regelmatig naar de serie Barney, waar kinderen op een speelplaats spelen met de paarse dinosaurus Barney en zijn vriendjes. Samen knutselen ze, zingen ze vrolijke liedjes en beleven ze mooie avonturen die ze wijze lessen bijbrengen. Een soort Sesamstraat met veel liedjes en dinosaurussen.

Dinotrux

Voor kinderen van 4-7 jaar komt vanaf 14 augustus een te gekke serie op Netflix: Dinotrux. Een mooie mix tussen dino’s en voertuigen, die allemaal leuke avonturen beleven. Maak kennis met Ty Trux, een gigantische Tyrannosaurus Trux, en zijn kleine, nieuwe vriend Revvit, een crea-slimme Reptool. Hun vriendschap ligt aan de basis van de ongewone samenwerking tussen Dinotrux en Reptools. Bereid je voor op een avontuur van prehistorische omvang, waarbij de vrienden hun nieuwe thuisomgeving beschermen tegen de alom verwoestende D-structs, de grootste en gevaarlijkste Dinotrux op aarde.

dinotrux

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.