logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Teksten schrijven – over plagiaat en kopieergedrag

Schrijvers heb je in alle soorten en maten. Dankzij de digitale opkomst van weblogs en online dagboeken stappen veel mensen in de wereld van het schrijverschap. Logisch: veel meer dan een computer en een internetverbinding heb je niet nodig – zelfs een tablet volstaat prima om teksten te schrijven en te plaatsen. Bovendien kun je d’r een aardig centje mee verdienen!

De moeilijkheid van schrijven

Toch is schrijven niet makkelijk. Veel mensen denken er veel te makkelijk over. Er komt namelijk veel bij kijken, van een juiste spelling tot het correct toepassen van de grammaticaregels, van het neerzetten van een logisch verhaal tot het vermaken van de lezer. Zie dat maar eens in één tekst toe te passen! Daarbij moet je ook nog eens weten waarover je schrijft. Heb jij alle kennis en ervaring in huis om een leuk en informatief verhaal te schrijven dat mensen graag lezen? Nee? Dan zul je moeten zoeken naar die kennis!

Kopiëren vs plagiaat

Veel bloggers in mijn omgeving zie ik dankbaar gebruikmaken van de aanwezige informatie. Te dankbaar … of moet ik zeggen ondankbaar? Want er worden hele stukken tekst overgenomen en linea recta gebruikt op hun eigen websites en blogs. Dat is natuurlijk ‘de makkelijke weg’, die niet direct verkeerd is. Ook ik gebruik teksten van aangeleverde persberichten voor het maken van aankondigingen voor onze agenda, bijvoorbeeld. Ook voor het overnemen van teksten vanuit nieuwsberichten is niet bezwaarlijk, mits je aangeeft waar die teksten bij horen. Slecht (en ontzettend jammer) vind ik dan ook dat je vaak teksten ziet verschijnen, waarbij wordt gepretendeerd dat die persoon de teksten zelf heeft geschreven. Denk aan de vele foodblogs met hun recepten… die soms rechtstreeks zijn overgenomen uit kookboeken of blogs van concurrenten. Dat is je reinste plagiaat, ook wel letterdieverij genoemd. Tenzij het met toestemming is gebeurd, natuurlijk, en de juiste bron is vermeld. Ere die ere toekomt!

Controleren op plagiaat

Je kunt overigens heel makkelijk zien of iemand onterecht heeft gekopieerd. De taaldienst Scribbr heeft bijvoorbeeld een plagiaat checker, waarmee teksten worden vergeleken met duizenden andere teksten. Daarbij maken ze gebruik van een indrukwekkend algoritme, dat sterk overeenkomt met dat van Google: het systeem kijkt namelijk niet alleen naar aaneengesloten woorden en zinnen, maar filtert daarbij ook rond tussenwoorden en synoniemen. In een flinke lijst met online verwijzingen kun je nu zelf zien waar de informatie vandaan komt: soms is er namelijk niet echt sprake van plagiaat, maar gaat het over algemene kennis, die in een opsomming wordt neergezet. Of wordt er een rechtstreeks citaat gebruikt. Middels percentages en bronvermeldingen kun je makkelijk zelf beoordelen in hoeverre er sprake is van plagiaat.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.