logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Tekken 8

Als je het hebt over vechtgames, zullen naast Street Fighter en Mortal Kombat ook de games uit de Tekken-franchise in je naar boven komen. Het is alweer 7 jaar geleden dat we Tekken 7 mochten reviewen – en de tijd heeft niet bepaald stilgestaan. De achtste game uit deze serie zal de spanningsboog nog meer op scherp zetten.

Realistische manga

Laten we het niet onder stoelen of banken schuiven: de bijna karikaturale personages van Tekken zijn uitgesproken en over the top. Je zult er van moeten houden. Maar dat het er in Tekken 8 realistischer uitziet dan ooit tevoren, dat staat als een paal boven water. De moves zijn vloeiend en haperen geen moment, de personages en diens omgevingen lijken vanuit iedere pixel te ademen. Het spel leeft. Het is heftig, explosief, snel en bloedlink. Voor fanatieke gamers: leg vast een reservecontroller klaar… hier gaan knoppen sneuvelen!

Hulpdienst

Waar je bij de eerste Tekken-games (1994!) nog combinaties moest leren uit tijdschriften en overgeschreven briefjes van vrienden, wordt het je in Tekken 8 een stukje eenvoudiger gemaakt om de vechtstijlen en vaardigheden van je actiehelden onder de knie te krijgen. Zo is er een speciale Special Style functie, waarmee je met dezelfde knoppencombinaties special moves kunt uitvoeren… ongeacht je personage. Een leuke feature en best een toffe aanmoediging voor beginnende gamers, maar het haalt zeker niet het onderste uit de kan! Om beter bekend te raken met je personage en diens mogelijkheden kun je beter de Arcade Quest spelen, waarmee je op een toffe manier bekend raakt met de basismechanica. Zie de Arcade Quest als een tutorial… maar dan als volwaardige gamemode die ook de moeite waard is om te spelen. En het is een fijne manier om je skills aanzienlijk te verbeteren!

Bekijk de trailer van Tekken 8

Het verhaal achter Tekken

Hoewel er weinig boeiends lijkt te steken achter een vechtgame waarbij twee compleet verschillende personages elkaar in mekaar meppen, vinden de producten het wel tof als er een beetje een spannend verhaal achter steekt. Zo word je in Tekken 8 meegenomen in The Dark Awakens, een verhaalmodus waarin je wordt meegenomen door de geschiedenis van het spel. Je leert daar waarom er na al die jaren nog altijd strijd gevoerd moet worden. Geniet ook vooral van de filmische cutscenes na de verschillende levels. Die zijn echt de moeite waard! En natuurlijk ontdek je tijdens deze verhaallijn ook weer nieuwe combo’s en moves… win-win. Let wel op: in deze verhaallijn wordt het snel behoorlijk serieus. Gelukkig kun je tussen de levels door het niveau aanpassen.

Schattige leermeester

Tijdens het spelen van de Arcade Quest-modus wordt je begeleid door een charmante avatar, Max, die je begeleid door de verschillende mogelijkheden en technieken. Hij laat je zien hoe je moet blokkeren en terugslaan, maar ook hoe je je eerste luchtcombo kunt uitvoeren terwijl je arcades op de kaart verkent en tegen gewillige NPC’s vecht. Dankzij de geduldige manier waarop de informatie aan je wordt aangereikt, krijg je hiermee behoorlijk wat inzicht en techniek voorgeschoteld. Zo leer je waarom een counter soms mislukt, of waarom je combo plots onderbroken werd. En die kennis kun jij weer gebruiken om je tegenstander dwars te zitten!

Knallende gevechten

Nu is er – vergeleken met eerdere Tekken-titels wel iets veranderd. Waar je daar namelijk een soort verschil had tussen normale en echt krachtige aanvallen (waarbij je een ‘beeldschokkende’ ervaring kreeg), lijken alle aanvallen nu krachtig en explosief te zijn. En ja, het wordt imposanter met combo’s! Die zul je dus echt willen leren. Dankzij die extra power krijg je nog meer een adrenalinerush als je Tekken speelt. Zelfs de overwinning voelt als een echte overwinning in de ring! Gebruik daarbij het nieuwe hittesysteem, dat rekening houdt met de timing van de combo’s om meer of minder damage te doen. Het dwingt je bijna om niet meer klakkeloos op die knoppen te rammen, maar geduldig je moment af te wachten en bewust te handelen.


Ga direct naar Tekken 8 op BOL.com.

Recensie over Tekken 8

CooleSuggesties topper

Tekken 8 levert een non-stop over-the-top adrenalinerush. Sorry voor het ontbreken van genoeg Nederlandse woorden in die conclusie, maar het dekt de lading zonder meer. De animaties zijn tot in de puntjes verzorgd en spatten van het scherm, de gevechten zijn intens en je kunt zelf bepalen hoe makkelijk of moeilijk je het voor jezelf maakt. Dikke pluspunten krijgt Tekken voor de manier waarop het je bij de hand neemt om je een nog betere vechter te maken, zonder uren te hoeven oefenen op een dummy. Het zegt je wat je fout doet en hoe je jezelf verbetert, wat een enorme stimulans is om precies dat te doen: jezelf blijven verbeteren. En dat is stiekem een heel wijze levensles!

Score: 9


Info

Tekken 8
Uitgever: Namco Bandai
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: vechtspel
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.