logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Tekenen en doodelen in het te gekke boek Hirameki

hirameki Tekenen is een heel leuke bezigheid. Zelf zit ik vaak te krabbelen en de doodelen (of Doedelen, maar dat ziet er zo oncool uit!). Het grootste gevaar zit hem in het moment waarop je gewoon geen inspiratie meer hebt. Wat moet je tekenen? Waarom? Hoe groot? Hoe ziet dat er ook al weer uit? Ken jij die momenten ook? Vast wel. Bijna alle tekenaars hebben er mee te maken, het is dus alleen maar een goed teken. Join the club! Twee internationaal bekende kunstenaars, Peng + Hu, ontdekten bij toeval een nieuwe kunstvorm op de vloer, tegen de muren en op hun kleren toen ze in hun atelier aan het werk waren. Daarop vonden ze namelijk allemaal grote verfspatten, waar ze allemaal nieuwe figuren in zagen. Ze doopten het fenomeen ‘hirameki’ en ontwikkelden het verder.

Wolken tekenen

Het is eigenlijk zo’n beetje zoals je naar de lucht kijkt, en er een wolkje voorbij komt drijven. Vaak zijn het gewoon schapen, soms een warm dekbed, maar af en toe kom je unieke wolken tegen, in de vorm van draken, auto’s, de neus van de schooldirecteur of heel iets anders. Hirameki werkt ongeveer net zo. Na jaren lang experimenteren met verf, ondergrond en manieren om te spetteren (echt waar!) hebben Peng + Hui ontdekt dat aquarelverf de beste verf is om mee te spetteren, en om daarna figuren in te ontdekken. En daar ga jij ze een handje mee helpen, want de figuurtjes maak je niet zo maar: de spetters en klodders zijn alleen de basis. Geef de klodders een neus, armen, poten, een dak, takken, wielen of iets anders, en verander een vlek in een nieuw voorwerp! In het boek Hirameki maken deze twee kunstenaars inzichtelijk voor groot en klein hoe je van een aquarelvlek in een handomdraai een tijger of een mens kunt maken.

Vlekkerige kunst

Om je een handje op weg te helpen is het Peng + Hu ook gelukt om de vlekken een beetje gestructureerd op het papier te krijgen. Ze hebben alvast een paar minischilderingetjes gemaakt, die jij met een goede fineliner kunt invullen. Per pagina staat ook een kleine opdracht: op de ene ga je aan de gang met vissen, op de andere pagina juist weer met vogels, of rare voertuigen. Werk het boek van voor tot achter door, dan wordt je in zeven stappen een echte Hirameki-expert! (bewerking, verwerking, inwerking, uitwerking, samenwerking, wisselwerking en nawerking).

Informatie

Hirameki, Peng + hu uitgeverij De harmonie, 188 pagina’s, paperback. Prijs: 15 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789076174877

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.