logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Targi, White Goblin Games


Targi is een spel voor twee spelers. Gezien de minimale leeftijd van 12 jaar en een spelduur van 60 minuten zijn onze verwachtingen hooggespannen. Kun je zo lang met elkaar in een strijd verwikkeld zijn? We proberen het uit en gaan helemaal naar Afrika voor een potje Targi.

De spelregels van Targi

In Targi speel je het hoofd van een woestijnvolk. Door te handelen is het de bedoeling dat je jouw rijk gaat uitbreiden. Daarvoor gebruik je het spelbord met een raster van 5×5 vakken. Daarop leg je verschillende kaarten. Iedere kaart staat voor een handeling of actie. Zodra één van jouw pionnen op zo’n vak komt, draai je een kaart om en doe je of krijg je wat er op de kaart vermeld staat. Zo breid je jouw macht steeds uit. Met handelswaren en munten koop je bijvoorbeeld weer nieuwe kaarten en verzamel je overwinningspunten. De persoon die als eerste 12 stamkaarten in het bezit heeft, is de winnaar van Targi.

Stenen en pionnen

Je speelt het spel Targi met drie pionnen en twee stamstenen. De pionnen mag je enkel op de rand van het bord plaatsen. Als je deze hebt geplaatst ontstaan er kruispunten als je de pionnen denkbeeldig met elkaar verbind. Daar mag je de stamstenen plaatsen, waarbij je ook die kaarten claimt. Heb je een kaart gepakt, dan mag je er een nieuwe neerleggen. De kaarten aan de rand blijven trouwens gewoon liggen. Dat klinkt als een solide factor in het spel, en dat is het ook. Behalve dan voor de rover, die iedere ronde een vakje bezet houdt!

Uit beeld van de tegenstander

Houd er bij het zetten van je pionnen rekening mee dat je nooit tegenover je tegenstander mag gaan staan. Dat zou immers betekenen dat je op dezelfde kruispunten komt te staan – en dat moet je niet willen. Door die regel zijn de mogelijkheden flink beperkt. Je kunt elkaar behoorlijk dwars zitten, zeker als je weet waar de ander naartoe wil. Zo heb je voor bepaalde kaarten handelsgoederen nodig, je kunt daardoor redelijk inschatten wat de ander wil gaan doen. Je moet bij Targi dus niet alleen letten op je eigen doelen, maar ook goed kijken naar de verzameling kaarten van je tegenstander. Doe je dat goed, dan kun je elkaar heel mooi dwars zitten! Met nadruk op kan. Je kunt ook vol gas geven op het uitbreiden van je eigen stam, waarbij je geen kostbare zetten verspeelt op het dwarszitten van je tegenstander…


Recensie over Targi

Wil je een spel voor twee personen waarbij je een beetje wordt uitgedaagd maar vooral veel interactie tussen jullie twee ontstaat? Dan is Targi een erg leuk spel. De regels zijn relatief eenvoudig. Met een beetje ruimtelijk inzicht kom je al een heel eind. Wel is het zo dat ervaring telt. Als je de kaarten kent en weet wat je er mee kunt, heb je een enorme voorsprong. Oefenen dus, en doordat je met twee spelers op een relatief klein bord moet spelen, zullen de gesprekken vanzelf ontstaan.

Score: 8


Informatie

,
White Goblin Games Genre: strategie,
Tijdsduur: 60 minuten. Voor 2 spelers. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: 20 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.