logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een primeur voor Talisker: een 45-jarige whisky, gerijpt in vrieskou


Talisker gebruikt de kracht van vrieskou en onthult een nieuwe whisky: Talisker Glacial Edge 45 Year Old Single Match Scotch. Een whisky van 45 jaar oud die zijn smaak dankt aan een bijzonder rijpingsproces waarbij de vaten zijn blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Een nieuw experiment in de whiskywereld en een primeur voor Talisker. Dit is de derde en laatste toevoeging aan de avontuurlijke Xpedition Oak-serie, een reeks zeldzame, lang gerijpte single malt whisky’s.    

Behandeld met vrieskou

De whisky heeft een complexe en ongekend diepe smaak. Dit komt doordat de Schotse distilleerderij sterk uitgebrande Amerikaans eiken vaten op de bevroren bodem van de Canadese ijszone heeft gezet. Deze vaten zijn 96 uur blootgesteld aan bijtende arctische winden. Loeiende windvlagen, de knerpende sneeuw en de vrieskou zorgden ervoor dat de vaten barstten. Tijdens deze finish kon de whisky meer contact maken met het hout. Hierdoor is de vloeistof dieper in het hout getrokken en heeft de whisky meer pittige en zoete aroma’s opgenomen uit de vaten. Dit zorgt voor een nieuwe smaaksensatie, die toffeezoet begint en vervolgens evolueert naar smaakvol zout met een toenemende peperigheid.

Bekende whisky-expert Charles Maclean keurt de speciale whisky meer dan goed: “Een uitstekende Talisker, vol, rond en complex, maar toch nog levendig en sprankelend. Het karakter van de distilleerderij is prachtig aangepast door de ouderdom, maar nog steeds duidelijk aanwezig.”       

Reizen naar het ijs

Voor de laatste editie van deze avontuurlijke serie is Talisker wederom in zee gegaan met hun partner Parley For the Oceans, een wereldwijde milieuorganisatie. Samen met gletsjerwetenschapper Dr. Alison Criscitiello, surfer Greg Long en snowboarder Taylor Godber reisden het team van Talisker naar Canada. Daar leerden ze meer over  hoe verschillende ecosystemen op aarde met elkaar verbonden zijn, van de gletsjervelden in Canada tot de zee rondom Talisker’s distilleerderij op het eiland Skye. Tijdens de reis naar deze ijszone op het noordelijk halfrond scheen Dr. Criscitiello onder andere meer licht op de veranderende omgeving van het bevroren gebied. Een deel van de opbrengst van Talisker Glacial Edge 45 Year Old wordt gedoneerd aan Parley, ter ondersteuning van het gemeenschappelijke doel om mariene ecosystemen wereldwijd te beschermen en te behouden.

Veranderende wereld

Cyrill Gutsch, oprichter en CEO van Parley for the Oceans: “Van gletsjerijs tot kelpwouden, alles is met elkaar verbonden en onze wereld verandert sneller dan we beseffen. Diep vanbinnen weten we dat we de manier waarop we denken en leven moeten transformeren. Deze limited edition whisky vertelt het verhaal van onze veranderende  omgeving in een uniek product dat is gevormd door tijd en natuurelementen, en biedt tegelijkertijd de kans om het benodigde klimaatonderzoek, activisme en de menselijke verbinding te ondersteunen. 

Talisker Glacial Edge 45 Year Old Single Malt Scotch Whisky is verkrijgbaar bij geselecteerde retailers en via Malts.com voor €5.299,-.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate | Ons vakmanschap drink met je verstand. DRINKiQ.com | 18+. Drink verantwoord en stuur niet door naar iemand onder de wettelijke leeftijdsgrens.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.