logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Take it easy: een spannend puzzelbordspel van White Goblin Games


Take it Easy is een nieuw spel uit de stal van White Goblin Games. Het lijkt een beetje op Genius, maar dan met een soort buizen die je moet vormen. De lengte de buis bepaalt hoe veel punten je hebt – en dus ook of je zult winnen of niet. Het grappige aan dit spel is echter dat je het op je eigen spelbord speelt. Hoewel Take it Easy geschikt is voor 1 tot 6 spelers, maakt het aantal spelers voor de snelheid van het spel dus niet heel veel uit.

Kiezen maar

Iedere speler krijgt een spelbord en een aantal zeshoekige steentjes. Op iedere steen lopen een aantal gekleurde balken van de ene naar de andere kant. Boven in iedere steen staan drie cijfers. Die zijn bepalend voor het spel (en het aantal punten). Bij het spel heb je normale spelers en een soort spelleider. De spelers sorteren hun stenen op volgorde. Daarbij leggen ze op het middelste cijfer: een 3, 5 of 9. De spelleider legt alle stenen ondersteboven voor zich neer. Een voor een pakt de spelleider een steen. Hij leest de cijfers voor die op de steen staan, waarna de andere spelers de steen uit hun stapel vissen.

Plaatsen

Nu komt het moeilijkste. Het neerleggen van de stenen! Het is namelijk zo, dat je alleen punten krijgt als een gekleurde balk van de ene kant van het spelbord naar de andere kant lopen. Is er ook maar een enkele onderbreking, dan  krijg je daar geen punten voor. Goed opletten geblazen, dus! Gelukkig mag je de stenen overal in het spelbord neerleggen waar je wilt, ze hoeven dus bij het neerleggen niet op elkaar aan te sluiten. En wat het wel zo eerlijk maakt: iedere speler krijgt dezelfde steen voor zijn kiezen (hoewel die stenen natuurlijk wel andere kleuren hebben).

Uitbreidingen meegeleverd

Ben je eenmaal gewend aan het basisspel? Dan is het goed om te weten dat er nog een extra spelvariant is meegeleverd. Daarvoor heb je een paar speciale stenen nodig (die ook in de doos zitten, natuurlijk). Naast die uitbreidingsset zijn er zelfs nog een paar nieuwe spelvarianten waar je je mee kunt vermaken. Reden genoeg om het spel nog eens uit de kast te pakken!

Conclusie over Take it easy

Take It Easy lijkt een heel eenvoudig spel, en stiekem is het dat ook wel. Tenminste: als het aankomt op de regels. Maar pas op, schijn bedriegt! Het blijkt namelijk nog knap lastig om de balken door te laten lopen qua kleur. Het is letterlijk onmogelijk om een perfect spelbord neer te leggen, dus daar hoef je je niet op te richten. Wissel wel af en toe van kleur, anders kun je gewend raken aan de stenen en de meest logische plek waar ze moeten liggen. Doordat de spelleider de stenen ‘kiest’ is er gelukkig een mate van onvoorspelbaarheid ingebouwd.
Door: CooleSuggesties
Score: Take it easy krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Take it Easy, White Goblin Games
Genre: strategie,
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 1-6 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.