logo-liggend-wit-donkerblauw

Tablet als zoethoudertje?

Door de pandemie zijn we noodgedwongen een stuk digitaler geworden. Nu we meer aan huis gebonden zijn vieren apps, online tools en digitale apparaten hoogtijdagen. Voor veel ouders is het weer schipperen tussen werk en het gezin, waarbij digitale devices dankbaar ingezet worden als ‘redmiddel’ voor het vermaken van de kinderen. Maar toch maakt bijna zes op de tien ouders zich zorgen over de online veiligheid van hun kind.

tablet zoethouder kinderen

Is online wel veilig?

Ruim zes op de tien (62%) van ouders met kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar vindt dat hun kind het afgelopen jaar te veel op de tablet heeft gezeten. Daarvan maakt 58% zich zorgen over de online veiligheid van hun kind. Toch blijkt dat driekwart niet boven op de digitale activiteiten van hun kind zit en een derde heeft helemaal geen idee wat hun kind online kijkt of doet. Klik hier voor een lijst veilige educatieve websites en apps!

Het is logisch dat kinderen in tijden als deze vaker op bijvoorbeeld een tablet zitten. Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de ouders niet regelmatig het gesprek aangaat en bijna twee derde heeft geen duidelijke afspraken over bijvoorbeeld het delen van wachtwoorden of toegangscodes. Toch is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de online gevaren, vooral als we noodgedwongen minder toezicht kunnen hebben.

Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding bij Bureau Jeugd & Media

Cyberveiligheid blijft achter

Meer dan de helft van de Nederlanders is er niet zeker van dat hun gezin/huishouden is beschermd tegen cyberaanvallen. We scoren het hoogst met een virusscanner voor de computer (64%). Een stuk lager ligt dat voor de tablet en smartphone (42%). Het beveiligen van digitale apparaten en regelmatig updaten van software, wordt door ongeveer de helft maar gedaan. De meeste winst valt te behalen op de communicatie: slechts 16% gaat regelmatig thuis het gesprek aan over cyberveiligheid en nog geen kwart (23%) heeft thuis duidelijke afspraken, zoals over het delen van wachtwoorden of toegangscodes.

Digitalisering zet door

Het afgelopen jaar is Nederland vooral meer online gaan shoppen (46%), meer digitaal gaan communiceren met vrienden en familie (35%) en meer online gaan bankieren (31%). Waar sommige digitale activiteiten in de toekomst weer zullen verminderen, hebben veel mensen ook het gemak van online ontdekt, zo blijkt uit onderzoek van Kaspersky. Zo lijkt er een groeiende belangstelling te zijn voor smart home producten. Van de mensen die smart home producten zijn gaan gebruiken, heeft 95% de smaak te pakken. Zij willen dit nieuwe jaar evenveel of zelfs meer smart home apparaten aanschaffen. Ook zegt 91% van de mensen die online meer zijn gaan shoppen dit in toekomst evenveel of meer te gaan doen.

 • 62% van ouders vindt dat hun kind het afgelopen jaar te veel op de tablet heeft gezeten
 • Ruim helft geeft aan dat gezin/huishouden onvoldoende is beschermd tegen cyberaanvallen
 • 73% ouders gaat thuis niet regelmatig het gesprek aan over cyberveiligheid
 • Drie op de tien is sinds pandemie makkelijker geworden met delen persoonlijke gegevens
 • Een op de vijf online shoppers heeft vaker te maken gehad met oplichting

Online shoppen een blijvertje

Bijna de helft van de Nederlanders is het afgelopen jaar meer online gaan winkelen – waarbij een groot daarvan dit ook in de toekomst vaker wil doen. Een derde deed dit ter vermaak en 43% heeft zich meer gefocust op online aanbiedingen. Een op de vijf heeft tijdens het online shoppen vaker dan eens te maken gehad met online oplichting. Ondanks dat 66% zegt op hun hoede te zijn voor fake webshops, blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft niet checkt of de URL veilig is en vier op de tien controleert niet altijd of de betaalomgeving veilig is. Ook lijkt het erop dat we gemakzuchtiger zijn geworden voor wat betreft het delen van persoonlijke gegevens. Bijna een derde zegt, door het vele registreren, makkelijker te zijn geworden in het delen hiervan.

David Jacoby, cybersecurity expert bij Kaspersky: “Waar online winkelen een groeiende trend laat zien, groeit ook het aantal cyberaanvallen en -tactieken. Phishing-aanvallen zijn hier een punt van zorg. Nu het delen van persoonlijke gegevens steeds meer de norm wordt, is het belangrijk om waakzaam te blijven – vooral met kortingen. We raden consumenten aan nooit direct op links in e-mails te klikken, maar in plaats daarvan met de muisaanwijzer op de link te houden om te zien welk adres de link probeert te openen. Als je niet zeker bent van de link, dan is het aan te raden deze niet te bezoeken. Je kunt de legitieme website ook handmatig in typen in plaats van op de link te klikken. Gebruik daarbij altijd veilige betalingsmethoden, zoals een creditcard of een vertrouwd betaalportaal, om ervoor te zorgen dat de transacties beveiligd zijn.”

Eenvoudige tips voor veilig online

 • Neem de online privacy van jezelf en je huishouden serieus en deel geen informatie met derden, tenzij absoluut noodzakelijk, om het risico dat deze in verkeerde handen valt te minimaliseren.
 • Bescherm kinderen tegen online dreigingen, zoals phishing, doxing of pesten. Kaspersky adviseert een combinatie van ouderlijk toezicht en softwaretools, zoals Kaspersky Safe Kids. Met deze technologie kunnen schermtijd en app-gebruik worden beheerd en gereguleerd. Tegelijkertijd beschermt het ook tegen verschillende veiligheidsrisico’s en cyberdreigingen.
 • Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing, zoals Kaspersky Password Manager, om unieke wachtwoorden voor elk account te genereren en te beveiligen, en weersta de verleiding om hetzelfde wachtwoord steeds opnieuw te gebruiken.
 • Houd apparaatsoftware en applicaties up-to-date en bescherm alle apparaten met een betrouwbaar internetbeveiligingsproduct. Cybersecurity-oplossingen met op gedrag gebaseerde anti-phishingtechnologieën, zoals Kaspersky Total Security, kunnen meldingen verzenden als je een phishing-webpagina probeert te bezoeken.
 • Controleer de toestemmingsinstellingen op de apps die je gebruikt, om de kans te verkleinen dat je gegevens worden gedeeld of opgeslagen door derden, zonder jouw medeweten. Het kan zijn dat je standaard toestemming geeft, dus een ​​dubbele controle is de moeite waard.
 • Controleer wachtwoorden. Gebruik een tool zoals Kaspersky Security Cloud om erachter te komen of een van de wachtwoorden die je gebruikt om toegang te krijgen tot je online accounts is gecompromitteerd. Met de functie Account Check kunnen gebruikers hun accounts controleren op mogelijke datalekken. Als er een lek wordt gedetecteerd, biedt Kaspersky Security Cloud informatie over de gegevenscategorieën die mogelijk openbaar toegankelijk zijn, zodat de betrokken persoon passende maatregelen kan nemen.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.