logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: ’t Feestelijke Kinderbakboek. Ruther van den Broek en Mark Haayema

Hoewel het altijd een goed idee is om taart te eten, hoort lekker eten toch vaak bij feesten. Verjaardagen, bruiloften en feestdagen als carnaval of koningsdag hebben vaak hun eigen traditionele gerechten. Maar er zijn meer feestdagen, die misschien minder bekend zijn, zoals Chinees nieuwjaar, Toe Bisjvat of Eid al-Fitr. In ’t Feestelijke Kinderbakboek vind je informatie over deze bijzondere feesten, maar ook over heel wat andere momenten waarop je iets lekkers kunt gaan maken.

Feestdagen als kapstok

Het is een grappig concept om juist die feestdagen gebruiken als basis voor het maken van recepten, die variëren van Opa’s appelcake voor Opa- en omadag tot Gebakken spinnen(koeken) voor Halloween. Ook een regenboogtaart voor Trotse dag en Babyslofjes voor een geboortedag vind je terug in dit boek. De feestdagen worden ruim ingeleid, met een dubbele pagina met informatie en vaak een gedichtje of versie van Mark Haayema. Zo nu en dan wordt het boek aangevuld met wat sfeerfoto’s en illustraties, waardoor de verhouding tekst/recept niet meer 1:1 is.

Recepten voor kinderen en ouders

De recepten zelf zijn lastig te duidelijk: sommige recepten zijn leuk en eenvoudig te maken – ook voor minder ervaren bakkertjes, zoals de spinnenkoeken, oranjekoeken en truffels. Een paar recepten zijn toch wel lastiger en zullen niet zonder hulp van ouders (en een optionele keukenrobot voor het kneden van brooddeeg) aangepakt kunnen worden. Denk daarbij aan de broodrecepten, maar in het bijzonder op de kaneelbroodjes, worstenbroodjes en het maken van fruitleer van aardbeien (hoewel het er zeker interessant uitziet, is 6-10 uur baktijd best lang!)

De Verrukkelijke kinderbakshow

Rutger en Mark kun je live zien in het theater. In De Verrukkelijke Kinderbakshow vertellen ze het publiek alles over bakken: van graankorrel tot witte bloem en van melk tot een vette botercrème. Een vrolijke show met weetjes, liedjes, poppen, challenges en natuurlijk baksels!

De smakelijke show speelt vanaf 2 december 2023 t/m 11 februari 2024 in 30 Nederlandse theaters. Kijk voor speeldata op www.degrotehaay.nl

Over Rutger en Mark

Rutger van den Broek (1986) klom als kind al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. In 2013 won hij de eerste editie van Heel Holland Bakt, waarna hij zich fulltime aan het bakken kon wijden. Van zijn bestsellers Bakbijbel en Koekjesbijbel zijn inmiddels meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Ook heeft Rutger een populair bakblog: RutgerBakt.nl.

Mark Haayema (1985) is schrijver en acteur. Behalve kinderboeken schrijft Mark ook theatervoorstellingen en liedjes voor onder meer Herman van Veen en Kinderen voor Kinderen. Ook speelde hij als acteur en poppenspeler in bijvoorbeeld De BoterhamshowSesamstraatPats Boem KledderAlfred J. KwakWar Horse en Ja zuster, nee zuster. Zijn prentenboek Johannes de Parkiet, een boek over wennen aan vreemde vogels, was kerntitel voor de Kinderboekenweek 2018 en werd in 2019 bekroond met een Vlag en Wimpel.


Ga direct naar ’t Feestelijke kinderbakboek op BOL.com.

Recensie over ’t Feestelijke kinderbakboek

Het Feestelijke Kinderbakboek is een feest om doorheen te bladeren. Ik heb heel wat nieuwe feitjes ontdekt over bekende feestdagen, maar ook het een en ander geleerd over dagen die bij mij alleen van naam bekend waren. De Vergeten Dagen achterin zijn briljant – nooit geweten dat er een dag van de hangmat of de mug was… en volgend jaar doe ik zeker mee aan Ninjadag! De afwisseling tussen informatieve en grappige teksten van Mark en de befaamde recepten van Rutger is een gouden greep. Super leuk om doorheen te bladeren en te lezen, de recepten te proberen en nieuwe dingen te ontdekken!

Score: 8


Informatie

Titel: ’t Feestelijke kinderbakboek
Auteur:
Illustrator: Emanuel Wiemans
Uitgever: Rubinstein
Aantal pagina’s: 160
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789047633136
Prijs: 24.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.