logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Systema, Simon de Waal

In de tijd van de koude oorlog zijn er heel wat snode plannen gesmeed. Alle betrokken partijen aan deze strijd hebben op hun eigen manier proberen invloed uit te oefenen de gang van zaken. Er gaan dan ook heel wat complottheorieën in de rondte over spionagenetwerken, geheime overleggen op het hoogste niveau, ondergrondse gangenstelsels vol laboratoria met geheimen en duistere experimenten. Het boek Systema gaat over een van deze experimenten.

Russisch laboratorium

Systema gaat over de nasleep van het opheffen van een van deze laboratoria. In het Russische laboratorium Vector werden namelijk dodelijke virussen ontwikkeld. Het is nog onduidelijk of ze ooit zijn gebruikt, maar ze lagen in ieder geval binnen ieders handbereik. Na de val van het communisme vluchtten een flink aantal wetenschappers die aan deze virussen hebben meegewerkt. Ze gingen echter niet met lege handen weg, ieder van hen nam wel iets mee. De een greep een stapeltje documenten, de ander een koffer vol flesjes met deze gevaarlijke virussen. Nu, 30 jaar later, vindt moeder Ruslands het wel welletjes geweest en wil schoon schip maken. Een team van hun beste geheimagenten wordt op pad gestuurd om deze wetenschappers op te sporen en te vermoorden. er mag geen enkel lijntje meer terugverwijzen naar de oude strijd.

Machtsstrijd

Zoiets kan natuurlijk nooit onopgemerkt blijven. De verkeerde partijen krijgen lucht van het feit dat de virussen bestaan en in omloop zijn (hoewel geen van de wetenschappers tot doel heeft de virussen in te zetten) en proberen ook jacht te maken op deze virussen. Zo ontstaat er een fel kat en muis spel tussen deze drie partijen: de Russische overheid, de wetenschappers en machtswellustelingen. Of dat nog niet genoeg is, komt er nog een vierde partij bij in de vorm van de kinderen van de wetenschappers. Zo worden de Britse Sookie en de Amsterdamse Alex slachtoffer van de Russische spionnen, die hun vaders vermoorden. Beiden vertrouwen de zaak niet en besluiten zelf op onderzoek uit te gaan. Na een paar omzwervingen komende twee met elkaar in contact en besluiten ze een eind te maken aan de hele situatie, zeker wanneer ze ontdekken dat een grote koffer met virussen in verkeerde handen dreigt te vallen.

Ga direct naar Systema op BOL.com.


Recensie over Systema

CooleSuggesties topper

Systema is een slim geschreven spionagethriller die eigenlijk weinig meer weg heeft van het fenomeen spionage. Het is een echte pageturner geworden, een kat en muis spel die zijn weerga niet kent en zich makkelijk kan meten met bijvoorbeeld Baldacci of Lee Child. Het is prettig geschreven, heeft genoeg plotwendingen om tot de laatste pagina spannend te blijven en spreekt zonder enige twijfel tot de verbeelding. Een echte must-read!

Score: 10


Informatie

Systema,
Illustrator: nvt
Uitgever: Lebowski, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048840007. Prijs: 21.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.