logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Switchbot Hub 2

SwitchBot is in Nederland nog een relatief onbekende speler in de Smart Home-markt, maar dat zien we graag anders. Ze timmeren lustig aan de weg en komen regelmatig met toffe nieuwe innovaties. Zoals de nieuwe SwitchBot Hub 2, die (zoals je verwacht) de SwitchBot Hub vervangt. Deze hub maakt je huis weer iets slimmer!

Wat is de SwitchBot Hub 2

De SwitchBot Hub 2 is een klein, vierkant apparaatje dat de apparaten van SwitchBot verbind met het internet én infraroodapparaten kan bedienen… voor zover je die nog in huis hebt (naast je televisie, natuurlijk). Op de voorkant vind je een helder witte LED-projectie van de temperatuur, de luchtvochtigheid en twee drukgevoelige toetslocaties. Je kunt hem met dubbelzijdige tape vastplakken aan een muur of kast, maar je kunt hem ook neerzetten met het ingebouwde kunststof standaardje. Hij krijgt zijn stroom van een USB-kabel.

Connectiviteit

De SwitchBot Hub 2 verbind je SwitchBot smart home-apparaten met het internet, zodat je ze kunt aanroepen vanuit Google Assistent of bijvoorbeeld Homey. De hub zelf beschikt over Matter, Bluetooth en infrarood. Dankzij deze hub kun je hem koppelen met Alexa, Apple HomeKit, Google Home en Samsung SmartThings-systemen. Daardoor krijg je heel wat extra mogelijkheden ter beschikking! Maar dat is niet alles. Onder de temperatuur vind je bijvoorbeeld twee knoppen met de naam ‘On’ en ‘Off’. Ikzelf had 1 en 2 logischer gevonden, omdat ik ze bijvoorbeeld gekoppeld heb aan mijn slimme Switchbot-gordijnen die open en dicht gaan. Wat is dan ‘On’ en wat is dan ‘Off’?

Kwaliteit in huis

Dankzij deze slimme hub kun je ook de kwaliteit in huis meten: door de temperatuur en luchtvochtigheid te meten kun je andere apparaten daarop laten reageren. Zo kun je de gordijnen sluiten als het te warm of te licht wordt, of de airco inschakelen om de lucht te ontvochtigen als dat nodig is. Ik moet zeggen dat een klok op de hub een praktische toevoeging zou zijn, maar helaas is die functie niet aanwezig.

App

Door de hub te koppelen met de SwitchBot app (dat is ook nodig om alles met elkaar te kunnen koppelen) kun je ook de historische gegevens tevoorschijn toveren. Zo kun je zien hoe bijvoorbeeld de temperatuur zich ontwikkelt gedurende de dag, de week of het jaar. Let trouwens wel op, want deze sensoren zijn ingebouwd in de kabel en niet in de hub zelf. Vervang die kabel dus niet zomaar voor je eigen exemplaar!

Infrarood

Een opmerkelijke functie is het gebruik van de hub als infraroodzender. Hij kan alle instellingen overnemen door via de app apparaten te herkennen: richt met de bestaande afstandsbediening op de hub en druk een willekeurige knop in. De hub herkent als het goed is het merk en type afstandsbediening en koppelt daar je apparaten aan. Een leuke functie, maar we moeten nog even het toegepaste nut daarvan inzien. Dat komt misschien ook omdat we alleen nog een televisie hebben die op infrarood werkt… Beschik je niet over de fysieke afstandsbediening, dan kun je apparaten handmatig programmeren en zelfs de klassieke “leerknoppen”-truc ontbreekt niet. Het systeem is goed doordacht en de hub laat zich makkelijk nieuwe trucjes leren – pluspunten daarvoor!

10% kortingsactie op Amazon

Wil je de SwitchBot Hub 2 kopen met een toffe korting? Dat kan! Met deze kortingscode koop je dit product (en andere Switchbot-producten) namelijk met 10% korting… gewoon op Amazon.nl!

Kortingscode: MQ15OFFSB
Geldigheid:: 23-05-2023 tot en met 23-08-2023

Deze aanbieding is afgelopen

Ga direct naar 10% kortingsactie op Amazon

Ga direct naar SwitchBot Hub 2 op BOL.com.

Recensie over SwitchBot Hub 2

De SwitchBot Hub 2-hub is een goede aanvulling op je smart home, zeker omdat je al je SwitchBot apparaten kunt koppelen aan het internet en zo gebruik kunt maken van talloze slimme instellingen. De SwitchBot Hub 2 is niet goedkoop, maar daarvoor krijg je wel wat extra functies, zoals de thermometer, luchtvochtigheidsmeter en een lichtmeter, die je kunt gebruiken in je Smart Home instellingen. Ook beschikt deze hub over Matter, wat bij de goedkopere Hub Mini niet het geval was. Heb je die functionaliteiten niet nodig, dan kun je ook opteren voor zijn kleinere broertje.

Score: 8


Informatie

SwitchBot Hub 2
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 80 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.