logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Switchbot Curtain

Thuisautomatisering is geweldig. Natuurlijk ben je al bekent met slimme verlichting, die je kunt koppelen aan een timer, Google Assistant of bewegingsmelders. Of een slim slot, dat je met je stem, je smartphone of een app kunt openen en sluiten. Maar je gordijnen? Daar verdienen de gordijnenfabrikanten nog altijd grof geld aan, door je een speciaal systeem te laten gebruiken dat honderden euro’s kost. En waarvoor je altijd een extra stopcontact nodig hebt. Welnu: het kan ook een stuk goedkoper en makkelijker. Met de Switchbot Curtain tover jij jouw bestaande gordijnen om tot slimme gordijnen!

Switchbot systeem

Nu moet je weten dat Switchbot niet alleen apparaten maakt voor gordijnen. Nee, verre van! Het is een compleet ecosysteem met verschillende slimme componenten, waarmee je jouw huis een stuk aangenamer en makkelijker kunt maken. De basis van Switchbot is een kleine robot die een knop voor je kan indrukken (waarmee je dus letterlijk ieder apparaat slim kunt maken – denk daar maar eens over na!) tot een luchtbevochtiger … en de Switchbot Curtain. Om al die apparaten te bedienen kun je gebruikmaken van de Switchbot Hub Mini, een speciale afstandsbediening, zelfs een thermometer en vochtigheidsmeter kan gebruikt worden om verschillende apparaten te laten activeren. Laten wij eens aan de slag gaan met onze Switchbot Curtain.

De installatie van de Switchbot Curtain

Het linkt moeilijk, het installeren van een automatisch gordijn, maar de echte installatie is letterlijk in een paar seconden gepiept (nou ja – laat het twee minuten zijn, inclusief het openen van de verpakking en het lezen van de installatiehandleiding). Wij hebben – zoals de meeste mensen – een U-rail voor onze gordijnen. Je weet wel, zo’n metalen strip met allemaal haakjes op rolletjes. Je ziet bij de Switchbot twee uitstekende T-vormige uitsteeksels. Die moeten in de rail komen. Je ziet dat de Switchbot Curtain in twee delen in het doosje zlt. Je kunt de Switchbot nu 90 graden draaien en via de smalle kant in de rail steken. Dat doe je ook met de helft die je er net af hebt geklikt. Draai ze weer terug en klik ze tegen elkaar. Installatie voltooid! Voor een gordijnroede is de installatie nog makkelijker: daar hang je simpelweg een twee haken over de roede en je bent klaar.

The perfect fit

Voor een perfecte en langdurige werking is het wel aan te raden om even de controleren of je de juiste wieltjes hebt. De wieltjes van je Switchbot Curtain zijn namelijk niet bepaald universeel inzetbaar. Je krijgt vier verschillende wieltjes meegeleverd, die zo’n beetje alle vormen en maten gordijnrails kan aftikken. Om je te helpen zijn er bovendien een aantal kartonnen meetstokjes meegeleverd. Die druk je uit en pas je in de gordijnrails. Steek ze er in de lengte in en draai hem een kwart slag. Heb je wat speling maar valt hij er niet uit? Dan heb je de goede te pakken. Voor een rail die naar binnen is omgebogen plaats je twee wieltjes (en moet je de rails aan één zijde loshalen om de Curtainbot te plaatsen… dan ben je langer bezig.

Vol energie

Wil je altijd energie in je Switchbot Curtain? Dan kun je de apparaatjes uitbreiden met een klein zonnepaneel. Zorg er natuurlijk voor dat je gordijnrobot aan de buitenzijde zit, dus aan de raamkant. Het zonnepaneeltje klik je makkelijk vast en is direct gebruiksklaar. Zo is je gordijn altijd klaar voor actie!

De Switchbot Curtain in gebruik

Nadat je de Switchbot hebt geplaatst, is het tijd voor actie! Installeer daarvoor de speciale en gratis app. Koppel al je accessoires aan het systeem en je bent klaar voor je eerste acties. Als eerste en belangrijkste: je kunt de Switchbot gewoon met de hand bedienen. Doe de gordijnen een stukje open of dicht en de Switchbot herkent die beweging. De gordijnen zullen automatisch verder worden geopend of gesloten. Natuurlijk kun je ook de app gebruiken om je gordijnen te openen en te sluiten. Vanuit daar kun je ook een koppeling maken met Amazon Alexa of Google Assistent, zodat je opdrachten met je stem kunt geven. Of gebruik de Switchbot Remote, als afstandsbediening voor je gordijnen. Echt slim wordt je huis pas met externe koppelingen. En dat kan ook!

Automatiseren van de Switchbot

Het wordt pas cool op het moment dat je de Switchbot gaat automatiseren. Zo kun je de gordijnen laten sluiten op bepaalde tijden. Als de zon ondergaat, bijvoorbeeld, of als je overdag aan het werk bent en niet op wil staan als de zon te fel schijnt. Daarvoor kun je in de app triggers instellen waarop de Switchbot moet reageren, zoals de hoeveelheid zonlicht. Koppel je het systeem met een thermometer, dan kun je de gordijnen ook laten sluiten als het te warm wordt – bijvoorbeeld op zolder. Zo kunnen de gordijnen gesloten worden in de zomer of lente, als de temperatuur te warm is, maar blijven ze in de winter open als de zon schijnt, zodat je dan juist de warmte kunt binnenhalen. Ook koppelingen met Google Assistant zijn mogelijk, zelfs met IFTTT kun je aan de slag met het maken van plannen en automatiseringen. Met de Switchbot Hub Mini heb je daarbij meer mogelijkheden en instelopties dan wanneer je zonder de Hub Mini werkt. De Hub Mini stelt je bovendien in staat om andere apparaten te bedienen, die normaliter via infrarood bediend moeten worden. Denk aan je radio, een airconditioner of je televisie.


Recensie over Switchbot Curtain

CooleSuggesties topper

De Switchbot Curtain is een heerlijk product om je ‘domme’ gordijnen slim te maken en optimaal te profiteren van automatiseringsvoordelen om warmte buiten te houden en je leven simpelweg wat prettiger. Koppelingen met Google Assistent, slimme triggers in de app en mogelijke koppelingen met IFTTT, een Switchbot schakelaar en temperatuurmeters maken de mogelijkheden nagenoeg eindeloos. Nadeel: voor twee gordijnen kunnen de kosten best oplopen. De switchbot hangt overigens aan de raamzijde, zodat je hem vanuit de binnenkant niet ziet.

Score: 9


Informatie

Switchbot Curtain
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 79 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.