logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: SwitchBot Curtain 3

We gebruiken in onze eetkamer al een tijdje de SwitchBot Curtain, die ’s ochtends automatisch de gordijnen opent en ’s avonds de gordijnen weer sluit. Super handig, en zeker met de SwitchBot Hub heb je talloze manieren om die automatiseringen nog verder uit te breiden (als de zon in de kamer schijnt en het binnen warmer is dan 24 graden sluiten ze bijvoorbeeld ook automatisch, waardoor de zon netjes wordt beperkt. Onlangs introduceerde SwitchBot de vernieuwde Curtain 3 en toen ze vroegen of wij ze wilden testen, hoefden we geen seconde na te denken! Tijd voor het upgraden van ons huis en nieuwe gordijnen in ons smart home te implementeren.

Upgrade: SwitchBot Curtain 3

Er is goed gekeken naar de oude SwitchBot Curtain en vooral ook goed geluisterd naar de gebruikservaringen van de voorgaande modellen. De SwitchBot Curtain is dan ook niet alleen stiller en sterker, hij is ook een stuk makkelijker te installeren en heeft een koppelingsmogelijkheid met de optionele zonnepanelen (waardoor het systeem helemaal zelfvoorzienend wordt!)

Rollen over de rails

De SwitchBot Curtain 3 bestaat uit twee onderdelen. Zoals je op de foto’s ziet heb je drie sets met wieltjes. Twee daarvan zitten op pootjes, de derde zit in het motordeel van de SwitchBot zelf. Je snapt al waar je naartoe gaat: de wieltjes op de pootjes (die zich met veren stevig naar beneden trekken( haak je in de rails, met het grotere wiel in de SwitchBot klemt alles goed tegen elkaar en kan de SwitchBot heen en weer rijden.

De installatie

Het plaatsen van de Curtain 3 is ook net zo simpel als die uitleg. Haak beide onderdelen in de rails en klik ze in elkaar. Daarbij hoef jij er eigenlijk alleen maar voor te zorgen dat je eerst een gordijnhaakje loshaalt van je gordijnen (de Curtain 3 plaats je tussen de eerste twee gordijnhaakjes, waardoor hij je gordijn goed kan meetrekken) en dat het logo naar binnen kijkt. Maar verder heb je geen extra kennis of handleiding nodig. Je wordt overigens perfect begeleid met de SwitchBot App, die je natuurlijk wel nodig hebt om het systeem te installeren. Stap voor stap krijg je instructies, die je kunt bekijken met een filmpje of met plaatjes. Benieuwd of jouw rails compatible zijn met de SwitchBot Curtain?

Zonnepanelen

Een andere fijne verbetering zijn de zonnepanelen. Waar je voorheen de zonnepanelen op de body van de Curtain moest klikken (waarbij je – als je flinke kozijnen hebt) niet altijd genoeg zon mee binnenhaalt, klik je ze bij de Curtain 3 onder de gordijnrobot. Hij hangt zelfs aan een kabeltje. Gelukkig is dat kabeltje verwerkt in een buisje, waardoor hij niet heen en weer bungelt, maar hij hangt wel een centimeter of 40 lager dan je gordijnen. Eerlijk is eerlijk: hoewel het super praktisch is om zo’n zelfvoorzienend systeem te hebben, verdient het geen schoonheidsprijs.

Smart Home

Het beste onderdeel van apparaten als dit is natuurlijk dat je jouw huis wat slimmer maakt. Een smart home vertrouwt voor een heel groot deel op automatiseringen – iets waar je goed over na moet denken. Je moet echt even stilstaan bij je routines en beseffen dat je die altijd nog kunt overrulen met handmatige acties. Zo kun je de gordijnen automatisch laten openen en sluiten. Heb je een vaste baan, dan weet je hoe laat je ’s ochtends opstaat en hoe laat de gordijnen mogen sluiten. Easy, toch? Een tip: voor de avond hebben we twee tijden ingesteld waarop de gordijnen moeten sluiten. Na zonsondergang vinden we fijn, maar sowieso om half 10. Door beide acties in te programmeren sluiten de gordijnen automatisch bij zonsondergang. In de zomer, als de zonsondergang later is dan half tien, sluiten de gordijnen door die tweede actie om half tien. Je kunt in de SwitchBot app ook schema’s instellen voor verschillende dagen, zodat je bijvoorbeeld ’s weekends een ander patroon kunt gebruiken dan doordeweeks.

Koppelen met accessoires en slimme assistenten

Voor alle uitzonderingen kun je handmatige acties instellen. De SwitchBot Hub 2 heeft bijvoorbeeld twee aanraakgevoelige knoppen op het scherm die je kunt inprogrammeren om de gordijnen open of dicht te doen. Je kunt ook gebruikmaken van de compacte SwitchBot afstandsbediening – en natuurlijk kun je de gordijnen koppelen aan Google Assistent, zodat je ze met je stem kunt bedienen. Voor de koppeling met Google Assistent of voor het bedienen van je gordijnen als je niet thuis bent, heb je wel een SwitchBot Hub nodig.

10% korting op SwitchBot producten

Wil je deze automatische gordijnbediening eens uitproberen? Maak dan zeker gebruik van onze kortingsactie. Daarmee scoor je 10% extra korting op je SwitchBot aankopen!

Kortingscode: MQ10COOL
Geldigheid:: tot en met 30-11-2023

Deze aanbieding is afgelopen

Ga direct naar 10% korting op SwitchBot producten

Ga direct naar SwitchBot Curtain 3 op BOL.com.

Recensie over SwitchBot Curtain 3

CooleSuggesties topper

De SwitchBot Curtain 3 is een perfecte manier om je gordijnen slimmer te maken. Je klikt hem simpelweg op je bestaande gordijnrails. Let daarbij wel op het type gordijnrails: de SwitchBot Curtain 3 kan overweg met gordijnroedes, u-profielen en vlakke profielen. De installatie is een eitje en vanaf dat moment kun je meteen aan de slag met het instellen van jouw smart home. De app is eenvoudig in gebruik en werkt heel intuïtief (hoewel sommige vertalingen wat krom zijn). De koppeling met Google Assistent werkt als een trein en geeft je ontzettend veel mogelijkheden. Liever handmatige controle? Dan breid je jouw systeem uit met een kleine afstandsbediening of gebruik je de knoppen op de Hub 2.

Score: 9


Informatie

SwitchBot Curtain 3
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 89.99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.