logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Switch off to Switch on challenge voor een betere slaapkwaliteit


Uit onderzoek door Emma Sleep onder 500 Nederlanders blijkt dat meer dan de helft geen effect ervaart op de kwaliteit van hun slaap bij het gebruik van hun telefoon voor het slapengaan. Een op de 8 mensen geeft aan hierdoor zelfs beter te kunnen slapen. Maar het gebruik van telefoons voor het slapengaan kan daadwerkelijk de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Op Wereld Slaapdag – een initiatief van World Sleep Society – wordt op vrijdag 17 maart wereldwijd extra aandacht besteed aan het belang van een goede nachtrust voor onze gezondheid. Emma Sleep daagt iedereen uit mee te doen aan de ‘Switch off to Switch on’ challenge om bewust te worden van een betere slaapkwaliteit en de verkeerde routines te doorbreken. Hiernaast zet Emma een donatie-actie op voor MIND, een organisatie die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland.

Zelfs midden in de nacht worden pushmeldingen gecheckt

Slaapkwaliteit is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn, zowel fysiek als mentaal. Emma Sleep wilde weten of onze slaap daadwerkelijk wordt beïnvloed door ons telefoongedrag. We zijn namelijk zo vergroeid met onze telefoons en gewend aan het kijken op de telefoon voor het slapengaan, dat het kan zijn dat de negatieve effecten op de slaapkwaliteit niet meer worden gevoeld en het mogelijk zelfs wordt ervaren alsof je er beter door slaapt.

Uit de reacties blijkt dat ‘s avonds maar liefst 43,8% door hun telefoon scrollt – de meest gebruikte apps voor het slapengaan zijn WhatsApp, Instagram en Facebook, met TikTok en YouTube daar niet ver achter. ‘s Ochtends pakt ruim een derde van de mensen weer direct hun telefoon erbij om te bekijken wat ze hebben gemist in de tussentijd. Ook gedurende de nacht checkt 1 op de 3 van de respondenten hun telefoon als zij wakker worden om te zien hoeveel uur ze nog hebben voordat ze op moeten staan en 1 op de 10 controleert zelfs de pushmeldingen op het scherm.

“Dit patroon en gedrag zorgt ervoor dat de slaapcyclus niet optimaal wordt afgerond. En dat kan op de lange termijn consequenties hebben voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan verhoogde prikkelbaarheid, stress- en angstgevoelens en een grotere kans op slaapstoornissen.”

MIND

Blauw licht verstoort slaappatroon

Theresa Schnorbach, slaapexpert bij Emma Sleep: “Het gevoel van gewenning ontstaat omdat onze telefoons en social media ons verslaafd maken aan de dopaminekick die we krijgen van pushmeldingen en het gebruik ervan.” Zo kunnen er zelfs ontwenningsverschijnselen optreden wanneer we onze telefoon even niet gebruiken. Hiernaast kan het gebruik van je telefoon voor het slapengaan leiden tot een verstoord slaappatroon en ook moeilijkheden bij het in slaap vallen, vanwege het blauwe licht dat de productie van melatonine verstoort.

“Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke negatieve invloed van telefoongebruik op onze slaap en om gezondere slaapgewoonten te creëren. Zodra het patroon wordt doorbroken, wordt het pas merkbaar wat de afhankelijkheid van je telefoon eigenlijk betekent voor je slaapkwaliteit. Ik zou aanraden om de telefoon minstens een uur voor het slapengaan weg te leggen en te ontspannen door middel van activiteiten zoals het lezen van een boek, iets creatiefs te doen of het nemen van een warm bad.”

Schnorbach

Switch off to Switch on

De “Switch off to Switch on” challenge is een 10-daagse uitdaging met drie eenvoudig uit te voeren acties. Geen algehele telefoondetox, maar een simpele manier om ons telefoongebruik te verminderen.

De 3-stappen uitdaging:

  1. Laat je telefoon buiten je kamer als het bedtijd is, vermijd hierdoor blauw licht en urenlang scrollen in je slaapomgeving en herstel het vertrouwen in de goede ouderwetse wekker.
  2. Neem 2 keer per dag een moment om uit te schakelen. ’s Ochtends tijdens het woon-werkverkeer kun je genieten van een podcast, mediteren onder de douche, of langer de tijd nemen om een heerlijk ontbijt klaar te maken. Neem ‘s avonds 30 minuten de tijd om bijvoorbeeld te lezen of te schilderen, “schakel uit” en doe iets wat je leuk vindt.
  3. Na 20.30 uur is het “slaapmodus”, schakel alle meldingen op je telefoon uit om prikkels te vermijden.

In de week van Wereld Slaapdag, van 13 maart tot 19 maart doneert Emma 1 euro van ieder verkocht product aan MIND. Lees hier meer over de uitdaging en hulpmiddelen.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.