logo-liggend-wit-donkerblauw

Suske en Wiske zetten zich in voor SOS kinderdorpen


suskewiske-bners-samen

Suske en Wiske zijn twee kinderen – maar dat hoef ik je niet te vertellen – die zich al tientallen jaren inzetten om spannende avonturen te beleven. En die weer door kinderen gelezen worden. Kinderen voor kinderen dus, maar dan cool. Die invloed kunnen ze natuurlijk nog een stukje uitbreiden, om niet alleen kinderen een stukje plezier te bieden, maar ook een beter leven. Speciaal voor SOS Kinderdorpen zette Standaard Uitgeverij. uitgever van de Suske en Wiske-strips, een eenmalig stripproject op. De zes bekende Nederlanders Guus Meeuwis, Wilfred Genee, Aaf Brandt Corstius, Esther Verhoef, Karin Amatmoekrim en Carlo Boszhard schreven hiervoor met hun eigen Suske en Wiske album.

Bekende Nederlanders

De Bekende Nederlanders die aan deze strip hebben meegewerkt vonden het maar wat indrukwekkend. Zo was het bijvoorbeeld altijd al een grote wens van Carlo Boszhard om een Suske en Wiske-avontuur te schrijven. Hij heeft alle albums in huis en is altijd fan geweest. Dat hij daarnaast ook nog eens SOS Kinderdorpen helpt, is nog maar een enorme meerwaarde, omdat hij op deze manier kinderen helpt die liefde en een veilig thuis nodig hebben. ‘Ik schrijf graag én help SOS graag. Elk kind heeft familie nodig.’ Dat geldt ook voor de overige BN’ers: Guus Meeuwis, Wilfred Genee, Aaf Brandt Corstius, Esther Verhoef en Karin Amatmoekrim. Ze kropen allemaal in de pen om voor SOS Kinderdorpen een fantastisch Suske en Wiske-avontuur te maken.

280x420_suskewiske_productafbeelding

Eigen leven verwerkt

Een stripverhaal schrijven doe je natuurlijk niet zo maar. Dat weet je misschien zelf ook wel: het is knap lastig om een goed verhaal te bedenken! Gelukkig kregen de schrijvers van deze unieke zes stripboeken een geweldige tip: verwerk je eigen leven en achtergrond in het avontuur! Zo beleefden Suske en Wiske in ‘De Grandioze Gitaar’ van Guus Meeuwis een avontuur in de muziekwereld. En schreef Carlo Boszhard een strip met de titel ‘De Irritante Imitator’, een herkenbaar thema vanuit De TV Kantine. Leuk is de humor die door deze Suske-en-Wiske stripboeken verweefd zit. Die is heel anders dan je gewend bent, omdat er ook vaak naar bestaande Suske en Wiske stripverhalen verwezen wordt. De eigen mening en ervaringen van de schrijvers zitten er goed in verwerkt. Erg leuk om te lezen, en goed geschreven bovendien!

Bekende Nederlandse striptekenaars

Niet alleen zijn de verhalen geschreven en bedacht door bekende Nederlanders, ze zijn ook getekend door een aantal bekende Nederlandse striptekenaars Hanco Kolk, Gerben Valkema, Eric Heuvel, Gerard Leever, Romano Molenaar en Michiel de Jong, die allen hun unieke stijl toevoegden. Dat betekent dus een unieke stijl voor ieder stripboek, eentje die heel anders is dan je gewend bent. En dat is in het begin best wel een beetje raar. En voor de striptekenaars was het ook een creatieve uitdaging. ‘Het kostte even moeite om van de iconische vormgeving af te stappen en er mijn eigen draai aan te geven. Wel heb ik erop gestaan om de schitterende belettering over te nemen. Dat lettertype is bijna de helft van de herkenbaarheid van de stripserie’, aldus Kolk.

De volledige collectie bestaat uit:

 • De pientere pop – Verhaal: Aaf Brandt Corstius
  Tekeningen: Gerard Leever
 • De charmante chirurg – Verhaal: Esther Verhoef
  Tekeningen: Michiel de Jong
 • De grandioze gitaar – Verhaal: Guus Meeuwis
  Tekeningen: Gerben Valkema
 • De schaal van moraal – Verhaal: Wilfred Genee
  Tekeningen: Eric Heuvel
 • De irritante imitator – Verhaal: Carlo Boszhard
  Tekeningen: Romano Molenaar
 • De tollende toverkol – Verhaal: Karin Amatmoekrim
  Tekeningen: Hanco Kolk

Jeugdsentiment

Voor alle schrijvers geldt: Suske en Wiske is echt jeugdsentiment. Voor Wilfred Genee zijn Suske en Wiske nog altijd zijn helden. ‘Het waren de eerste stripboeken die ik las en het was keer op keer feest als er een uitkwam’. Ook voor Esther Verhoef zijn Suske en Wiske iconen uit haar jeugd. ‘De albums hebben voor mij iets magisch. We hadden thuis stapels Suske en Wiskes, iedereen las en herlas ze. Toen ik op mezelf ging wonen, haalde mijn vader hoogstpersoonlijk de helft van de Suske en Wiskes uit mijn verhuisdoos. Dat zegt genoeg’, aldus Verhoef.

Elk kind een familie

De opbrengst van dit unieke stripproject gaat naar SOS Kinderdorpen. De internationale kinderontwikkelingsorganisatie zorgt ervoor dat kinderen in een liefdevolle familie kunnen opgroeien, de basis voor een kansrijke toekomst. Directeur Margot Ende van SOS Kinderdorpen is trots op de stripalbums. ‘Geweldig dat Suske en Wiske en zes bekende Nederlanders ons helpen in onze missie om kinderen die er alleen voor staan weer een thuis te geven in een lieve familie. Dat deze jeugdhelden, die voor veel mensen symbool staan voor een gelukkige jeugd, nu het verschil maken voor andere kinderen vind ik heel bijzonder.’

 

Over de speciale Suskes en Wiskes

Deze bijzondere stripalbums zijn verkrijgbaar bij kiosken, boekhandels en de grotere supermarkten. Op zaterdag 3 september ligt het album van Guus Meeuwis als eerste in de winkel en de daaropvolgende vijf zaterdagen komt er steeds een nieuwe strip uit. Op www.ad.nl/suskewiske staan de verkooppunten vermeld. Hier kunnen de zes stripalbums ook in één keer aangeschaft worden. De stripalbums tellen 24 pagina’s. Deze worden verder aangevuld met biografieën van de bekende Nederlanders en zes pagina’s over de projecten van SOS Kinderdorpen. In elk van de delen wordt een van de projectlanden van SOS Kinderdorpen uitgelicht.

Over SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilige thuis. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, en als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Elk kind een familie, elk kind een toekomst. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.