Het is weer een heerlijke maand voor stripboeken, of je nu jong bent of wat ouder (of zelfs gewoon oud). Afgelopen maand zijn er namelijk weer een aantal heerlijke stripboeken bijgekomen om je collectie aan te vullen! We genieten van Suske en Wiske: De Vroem-Vroem club, De Blauwbloezen: Waar is Arabesk, Vreemde Vogels 2 en Sigmunds 31e sessie.
Suske en Wiske hommage: De Vroem-Vroem club
De Vroem-Vroem club is de tweede samenwerking van Yann en Derben Valkema om een hommage te bieden aan onze helden Suske en Wiske. Dit keer met een heel duidelijk thema: het is eigenlijk het vervolg op de Tuf-tuf-club, een stripverhaal dat in 1951 verscheen in de dagbladen De Standaard en Het Nieuwsblad en in 1952 verscheen in albumvorm. Voor een echt 70-jarig albumjubileum is het dus wat vroeg, hoewel het verhaal al wel zolang bestaat. Verschillende elementen komen erin terug, waaronder de heks Toverkol en haar raaf en zelfs de familie Van Stiefrijke komt terug. Maar… alles net anders. We maken immers een flinke sprong in de tijd! De ‘oude auto’s’ zijn Amerikaanse klassiekers uit de jaren 50 geworden, baron van Stiefrijke woont inmiddels in Amerika en heeft een oud kasteel laten overkomen… en de heks wordt voor het gemak even teruggetoverd door haar achternichtje, die wat aanrommelt met magie en tovenarij. Dat alles verpakt in een vrlijke manga-achtige tekenstijl die wel afwijkt van de vertrouwde manier van tekenen, maar toch genoeg overeenkomsten heeft voor de trouwe fans.
Het verhaal van de Vroem-Vroem club neemt je mee naar een ’trip down memory lane’. Het begin wanneer een geheimzinnige vogel, een witte raaf met een bolhoed op de kop en overmaatse schoenen aan de poten, een van de eieren uit Wiskes boodschappenmandje vervangt door een toverei. Wanneer Tante Sidonia voor Jerom een omelet klaarmaakt, weerklinkt plots een luide knal. Waar ze stond te koken, ligt nu een klein meisje dat verdacht veel op haar lijkt. Het is niemand minder dan Alice Van Stiffrycke, de ontvoerde kleindochter van de Texaanse miljardair Byron Van Stiffrycke… Hiermee kondigt zich voor onze vrienden een avontuur aan vol magische wezens, gevaarlijke boeven, heksen en… rotte eieren! Een erg leuke twist op het oude verhaal, maar soms is er iets te veel hectiek: de verwijzingen vliegen je om de oren, waardoor het eigenlijke verhaal wat in het gedrang komt.
Score: 7
Uitgever: Standaard uitgeverij, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789002272622. Prijs: 8.99 euro.
Ga direct naar Suske en Wiske hommage: De Vroem-Vroem club op BOL.com.
Sigmund Eenendertigste sessie
Op de cover van Sigmund Eenendertigste sessie zien we onze eenogige psychiater Sigmund als een heuse Dagobert Duck zich in zijn geldpad wentelen… maar dat pakhuis is niet gevuld met goud, maar met kleurrijke antidepressiva! De toon is al gezet voor je het album opent: ook in dit 31e deel van Sigmund gaat onze sarcastische en cynische kleine therapeut weer vol aan de slag om ons, arme sloebers, eens een keiharde spiegel voor te houden. Daarnaast buigt hij zich over empathische managers, Black Friday, en de Complotdenker des Vaderlands. Ten slotte zet hij definitief een punt achter assertiviteitstrainingen voor narcisten.
Tijdens het lezen van de korte strips (ze duren maximaal drie venstertjes lang, soms zelfs maar één) zul je je verwonderen over de korte en bondige manier waarop Peter de Wit een situatie onder woorden weet te brengen. Als schrijver ben ik soms wat lang van stof (ik kreeg onlangs nog de tip MAND te gebruiken… Google het maar eens, bij mij viel het kwartje niet direct), en heb ik dus groot respect voor iemand die met een eenvoudige tekening en een paar woorden een heel verhaal kan houden. En je daarbij nog aan het denken kan zetten ook! Leuk is bovendien dat dit album meteen een soort tijdsbeeld vormt, met alle moderne ongemakken als kritische noot weerklinkt door de gebeurtenissen van dit boek.
Score: 8
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, 71 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463361378. Prijs: 10.90 euro.
Ga direct naar Sigmund Eenendertigste sessie op BOL.com.
Vreemde vogels 2
In dit tweede album over Vreemde Vogels lees je alles, maar dan ook alles over vogeltjes in alle soorten, maten en kleuren! Vogels zitten overal om ons heen, in de lucht, in de bomen, in de tuin. Ze zijn zelfs onze taal al binnengedrongen: zingen als een nachtegaal, kletsen als een kip zonder kop. Maar kan jij een alk van een pinguin onderscheiden, een uil van een oehoe of een meeuw van een zeemeeuw? Wist jij dat de zuidereilandkiwi al miljoenen jaren bestaat, en dat de Vlaamse gaai een fabelachtig geheugen heeft? Of het nu trekvogels zijn, vissers of jagers, met dit album vol weetjes en humor kom je eindelijk alles te weten over onze gevederde vrienden.
Ook dit tweede album over Vreemde Vogels diept de wondere wereld van vogels verder uit. Het vormt een vreemde mix van grapjes met kennis en informatie. Daardoor is het grappig om te lezen (hoewel veel grappen echt gericht zijn op de wat jongere lezers, ze zijn regelmatig flauw) en kun je bovendien nog wat opsteken over de wereld van vogels. Je wordt bovendien de hele wereld overgenomen, zodat je niet alleen vogels ontdekt uit onze eigen omgeving, maar ook uit Zuid-Amerika of op de exotische vogels uit Australië. Zo nu en dan kom je een klein overzichtskaartje tegen met wat specifieke informatie over de vogel, maar jammer genoeg niet altijd. Dat zou een mooi verbeterpuntje zijn!
Score: 6
Uitgever: Standaard uitgeverij, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789462108141. Prijs: 8.99 euro.
Ga direct naar Vreemde vogels 2 op BOL.com.
De Blauwbloezen 64: Waar is Arabesk?
Er is iets bijzonders met dit album: het verschijnt pas ná Blauwbloezen 65, omdat de tekenaar Raoul Cauvin helaas op 82-jarige leeftijd is overleden. Zijn trouwe metgezel Willy Lambil heeft het stokje overgenomen, maar door tijdnood is besloten de twee albums om te wisselen. Geen enkel probleem, fans zullen om die wisseling zeker niet rouwig zijn. Maar dat kan zeer goed betekenen dat dit het laatste album van De Blauwbloezen is dat we in deze stijl in handen krijgen… denk daar maar eens over na!
Het verhaal van De Blauwbloezen 64: Waar is Arabesk draait om het paard van de anti-militairistische Blutch, dat geleerd heeft om bij het eerste schot in een aanval neer te storten, alsof hij door een kogel is geraakt. Daarna moeten het paard en diens berijder gewoon dood spelen totdat de strijd voorbij is. Niet erg dapper, maar het werkt wel – al 64 albums lang, tot frustratie van de leidinggevende sergeant die uiteindelijk het nut van de truc begreep … Helaas werd Arabesk gevorderd ten gunste van een herstructurering van het front. Blutch, angstaanjagend woedend, gaat op zoek naar haar. Alles draait om de dialogen en punchlines tussen de hoofdpersonen. Militaire discipline neemt het voor zijn rang, zou je kunnen zeggen. Dit levert een scherpzinnig, ritmisch album op.
Score: 8
Uitgever: Dupuis, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789031439416. Prijs: 8.25 euro.
Ga direct naar De Blauwbloezen 64: Waar is Arabesk? op BOL.com.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: