Suske en Wiske hebben in hun jaren al heel wat avonturen meegemaakt. Dankzij de vormgeving en de manier van tekenen, zijn hun verhalen echter tijdloos. Dat bewijst Studio Vandersteen keer op keer: de allereerste verhalen zijn bijvoorbeeld al een paar keer opnieuw uitgegeven voor de fans, telkens uitgevoerd in een nieuw jasje. Zo waren de allereerste strips in zwart-wit, daarna in duotoon en in de nieuwste versie, zoals ik ze nu voor me heb liggen, zijn ze helemaal in kleur uitgevoerd, zoals ze tegenwoordig op de schappen zouden liggen. Bovendien zijn de handgeschreven teksten uit de originele uitgaven vervangen voor het kenmerkende lettertype. Dat komt de leesbaarheid van de teksten ten goede!
De geschiedenis in van Suske en Wiske
Er zijn nog een paar andere leuke feitjes aan de Classics-reeks van Suske en Wiske. Door de jaren heen zijn er namelijk nog al wat politieke spanningen geweest in de wereld, waar de stripverhalen op zijn aangepast. Bepaalde straffe uitspraken zijn vervangen door mildere uitspraken, karikaturen van bekende politici maken hun opwacht in het verhaal als hun jongere zelf, en ga zo maar door. Dankzij een inleidende tekst krijg je een unieke inside peek in deze aanpassingen – en lees je daarna het originele verhaal, zoals deze eigenlijk bedoeld was. En dat die niet altijd even politiek correct is of soms een tikje discriminerend, dat moeten we maar even wijten aan de tijdgeest!
Suske en Wiske 17: De vliegende aap
In de eerste edities van Suske en Wiske bezoeken we een aantal familieleden en voorouders van de sullige Lambik. Misschien is dat om aan te tonen uit wat voor houd hij eigenlijk gesneden is, of hoe zijn voorouders het hebben gedaan, misschien ook omdat het heel grappige tegenstellingen oplevert. In De Vliegende Aap is dat zijn broer Arthur, die door het eten van een bepaalde plant kan vliegen! Daarnaast praat hij er lustig op los met de vogels, wat resulteert in veel gefluit. De clichés die je terugziet in Tarzana moet je maar even voor lief nemen in dit Afrikaanse avontuur!
Ga direct naar Suske en Wiske 17: de vliegende aap op BOL.com.
Suske en Wiske 18: Lambiorix
In het achttiende avontuur van Suske en Wiske reis je terug naar het verleden, naar een voorouder van Lambik. Hij komt in de problemen wanneer hij een potje dobbelen verliest. De dorpsdruïde zorgt er met zijn magie voor dat Lambik naar het verleden reist, samen met onze vrienden. Daar moeten ze het opnemen tegen een flinke overmacht, maar gelukkig kunnen ze ook rekenen op de nodige steun van een mysterieuze ridder, die telkens van gedaante lijkt te veranderen… De inleidende tekst leert ons dat dit verhaal verwijst naar gebeurtenissen in het Vlaamse koningshuis in die tijd.
Ga direct naar Suske en Wiske 18: Lambiorix op BOL.com.
Suske en Wiske 19: De Windmakers
Door de heersende Koude Oorlog als nasleep van de Tweede Wereldoorlog is er nog al wat onrust in de wereld. Suske en Wiske maken hier kennis met de Windmakers, een groep kinderen uit de hele wereld die er voor moet zorgen dat mensen weer op een aardige manier met elkaar om gaan. Dat ze oefenen op Lambik en zijn buurman Theofiel Boemerang, dat mag geen toeval zijn. Met grappige verwijzingen naar de toenmalige wereldheersers als kinderen, een spannend plot en felle actiemomenten.
Ga direct naar Suske en Wiske 19: De Windmakers op BOL.com.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: