logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Superhelden sterven niet, Piet Baete

superhelden sterven niet recensie

Superhelden Sterven Niet draait om de zwakbegaafde jonge twintiger Yossarian. Hij mag voor het eerst naar het winkelcentrum zonder zijn vader. Daar is hij natuurlijk heel trots op, maar dan gaat het mis. Er wordt geschoten! Zoals je verwacht, reageert Yossarian anders dan de ‘normale’ volwassenen. Hij leeft deels in een fantasiewereld, waar hij als superheld door het leven gaat. Voor hij het weet, blijkt zijn vreemde gedrag echt heldengedrag in het gijzeldrama dat volgt. Jammer genoeg laat het bewijs anders zien: zijn vingerafdrukken staan op het moordwapen. Daarmee zou de kous af kunnen zijn, maar onderzoeksrechter Karcher bijt zich vast in de zaak en wil de waarheid boven tafel hebben.

En… actie!

Superhelden Sterven Niet is een supersnel boek. Het verhaal begint midden in de actie, met korte hoofdstukken die je laten snakken naar het vervolg. Ieder hoofdstuk lijkt wel een cliffhanger te hebben, wat de spanning er goed inhoudt en wat heel slim is gedaan. De simpele gedachtegang van Yossarian loopt als een rode draad door het boek, zijn superheldenstatus is ongeëvenaard. Je leest het verhaal uiteindelijk afwisselend vanuit Yossarian, zijn vader, de burgemeester en onderzoeksrechter Karcher. Let wel: het boek is in het Vlaams geschreven en heeft nog al wat Vlaamse woorden en zinsnedes. Dat is soms even wennen!

Goede personages

Een heel sterk punt van dit boek is de uitwerking van de personages. Er is bijna geen enkel leeg karakter in dit boek. Ze worden stuk voor stuk als unieke personen omschreven, waardoor er voldoende variatie in de karakters zit. De dialogen in het boek zijn bovendien bijzonder realistisch, je zou ze zo in het winkelcentrum kunnen horen en opschrijven… nou ja – in Vlaanderen dan. Yossarians manier van denken creëert regelmatig grappige situaties. Toch is dit boek niet zonder meer licht te noemen en al zeker niet oppervlakkig. Er komen verschillende zwaardere thema’s aan bod zoals angst en mogelijke reacties daarop, rouw na verlies van een dierbare, eerste verliefdheid en mentale kwetsbaarheid.


Ga direct naar Superhelden sterven niet op BOL.com.

Recensie over Superhelden sterven niet

Superhelden sterven niet is een spannend en ook wel humoristisch boek met een verstandelijk beperkte jongen in de spotlight staat. Hij gaat zo op in zijn fantasie als superheld, dat hij er eentje in de echte wereld word. De personages zijn fijn uitgewerkt en het boek spat bijna uit elkaar van de actie en de spanning waarmee het is geschreven. Het is daarmee een echte pageturner, maar soms brak het Vlaams me wel een beetje op.

Score: 8


Informatie

Titel: Superhelden sterven niet
Auteur:
Uitgever: Manteau
Aantal pagina’s: 256
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022338612
Prijs: 22.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.