logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Super Robot Wars 30


Ruim 30 jaar geleden, in 1991, werd een geweldig spel uitgebracht op de Nintendo Game Boy: het turn-based strategiespel Super Robot Wars. Het spel combineerde beroemde mecha uit verschillende series en films in één game, waardoor het eigenlijk al meteen populair was bij alle manga-fans. Eind vorig jaar lanceerde het spel zijn jubileumuitvoering in de vorm van Super Robot Wars 30. Verkrijgbaar op Nintendo Switch, PS4 en PC (via Steam).

Meer mogelijkheden

Maar… in die dertig jaar is er natuurlijk heel veel veranderd. Waar de gameboy het moest doen met een zwart-wit scherm, vier pijltjestoetsen en twee actieknoppen, is er best een mooie ontwikkeling geweest. De Super Robot Wars-spellen zijn daarin meegegroeid. Ze zijn mooier, uitgebreider en vooral ook complexer geworden. De verhalen steken dieper in elkaar en er zijn veel meer mecha om uit te kiezen. Zo kun je met de Super Robot Wars 30 kiezen om het verhaal te spelen, maar vanuit het menu ku je ook kiezen uit de vele zijmissies om uit te voeren, zodat je heel wat meer uur kunt steken in het spel. Sterker nog: is de ene missie uitgevoerd, dan lijkt het alsof er weer meteen een paar nieuwe staan te wachten. Daarin is wel een missievertakking mogelijk, maar het is op een subtiele manier verwerkt in het spel.

Upgraden

Gaandeweg het spel verdien je middelen om zowel je mecha als diens piloot te upgraden, zodat je sterker, sneller en krachtiger wordt. Je speelt nieuwe moves en wapens vrij, zodat je nog beter je robotje staat. Een geweldige ervaring. En… met al die verschillende mecha’s en piloten, is er heel wat herspeelbaarheid aanwezig in het spel. Iedere mecha gedraagt zich weer net anders, evenals de piloot. In een ander pak kruipen, geeft het spel dus een andere feel! Geniet ook vooral van de coole graphics en de te gekke animaties. Je ziet hierin natuurlijk de band met manga terug, er is echt zichtbaar tijd in gestoken!

Dreisstrager

In de laatste drie games uit deze franchise was er een Anime slagschip gebruikt als basis. In V was dit de Yamato van Yamato 2199 , in X was het de Neo Nautilus van Nadia en in T was het de Arcadia van Harlock. In Super Robot Wars 30 is dat anders. Het is dit keer geen bestaand slagschip, maar een uniek ontworpen model door de ervaren mecha-ontwerper Kazutaka Miyatake: de Dreisstrager. Dit slagschip kun je upgraden, waarmee je alle andere mecha’s beïnvloed. Denk daarbij aan de gezondheidsregeneratie of de hoeveelheid energie die ze ter geschikking hebben. Maar je speelt op die manier ook extra upgrademogelijkheden vrij. Steek er dus tijd en energie in!

DLC

Een game als dit vraagt natuurlijk om uitbreidingen. En in de aankomende DLC’s kun je ook uitbreidingen verwachten als het aankomt op de missies en de mecha’s. De Super Robot Wars 30 DLC2 geeft je negen extra speelbare mega’s, dertien extra gebiedsmissies en zeventien extra Onboard Missions.

SUPER ROBOT WARS 30 DLC2 Pakket bevat:
Gundam Barbatos Lupus Lex – Mobile Suit Gundam Iron-Blood Orphans
Gundam Gusion Rebake Full City – Mobile Suit Gundam Iron-Blood Orphans
Gundam Flauros – Mobile Suit Gundam Iron-Blood Orphans
Gundam Bael – Mobile Suit Gundam Iron-Blood Orphans
Ultraman – ULTRAMAN
Seven Suit – ULTRAMAN
Ace Suit – ULTRAMAN
Alteisen Riese – Super Robot Wars OG Series
Rein Weissritter – Super Robot Wars OG serie


Recensie over Super Robot Wars 30

CooleSuggesties topper

Al met al is Super Robot Wars 30 een uitstekend eerbetoon aan het 30-jarig jubileum van de serie. De nieuwe opzet van de missie is in het begin een beetje overweldigend, maar werkt stiekem erg goed. Je krijgt meer keuzevrijheid en dankzij de aanpak komt het goed uit de verf. Natuurlijk zijn de extra uitbreidingen een echte must-have. Gotta collect ‘em all!

Score: 9


Info

Super Robot Wars 30
Uitgever: Namco Bandai
Getest op: PC
Genre: rpg
Prijs: 70 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.