logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Super Mario RPG


Soms word ik een beetje moe van alle remakes: is het zo moeilijk om tegenwoordig nog nieuwe games te maken? Waarom zou je anders upgraden naar een nieuwe console, als je alleen voor mooiere graphics dezelfde game opnieuw koopt? Van andere games is het een fantastische kans om ze eindelijk eens te spelen – of om ze weer te spelen, omdat je er vroeger zo van genoten hebt. Super Mario RPG is zonder twijfel een van de eigenzinnigste avonturen die onze Italiaanse actieheld heeft meegemaakt, en het is dan ook de positieve uitzondering op de regel. Dit is een game die de remake zeker waard is: zelfs 30 jaar na de eerste release! Het is dan ook niet vreemd (of vervelend) dat Super Mario RPG (2023) de oude game bijna tot op de letter volgt, uitgezonderd een fikse grafische upgrade en een paar kleine tweaks in het gevechtssysteem.

Bekijk de trailer van Super Mario RPG

Bijzonder verhaal

Bedenk even dat je één van de eerste RPG’s ter wereld bent. Dan is ieder verhaal best wel origineel, toch? Nou – zelfs voor is het verhaal nog best bijzonder! De game begint namelijk met het einde van Super Mario Bros, waarbij Mario de ontvoerde prinses weet te bevrijden. Voor ze terugkomen, knalt een pratend zwaard door het dak om hen mee te nemen naar een nieuw avontuur. Vanaf dat moment vecht Mario met veel levende wapens om de zeven Star Pieces te verzamelen die het Mushroom Kingdom moeten redden. En ja, het verhaal is net zo grappig en vreemd dat je de game het liefst in één ruk zou uitspelen!

RPG all the way

RPG-technisch is het niet zo spannend. De turn-based gevechten in Super Mario RPG zijn heel basic, waarbij jouw team van vijf personages het moet opnemen tegen allerlei vreemde vijanden – van goomba’s tot een mastodont-zombie. Het combineert de herkenbare mix van basisaanvallen en spreuken met een bijzonder timing-element om ze extra kracht mee te geven voor je aanval of verdediging. Het is een heerlijke manier om te spelen, want er komt nu ook een beetje vaardigheid om te hoek kijken. Bovendien heb je wat te doen in een ander toch behoorlijk statisch spel. Tijdens de gevechten word je bij speciale Triple Moves-aanvallen beloond met een toffe animatie. Let vooral ook op het feit dat ieder wapen perfect bij het personage past, Geno, Princes Peach, Mallow, Bowser en Mario hebben ieder hun eigen wapens die hen uniek maken.


Ga direct naar Super Mario RPG op BOL.com.

Recensie over Super Mario RPG

CooleSuggesties topper

Super Mario RPG is een echte klassieker – waardoor hij een plekje verdient in de remake-top10. Deze game is een vrij strakke upgrade van het origineel, met toffe graphics en een prettige bediening van alle aanvallen en functies. De humor is typisch Nintendo en is soms te absurd voor woorden, maar dat maakt het spelen van deze titel nog leuker. De turn-based gevechten zijn vrij eenvoudig, afgezien van de soms lastige baasgevechten. Dankzij het element van timing komt er een stukje vaardigheid bij kijken, wat een toffe toevoeging is. Super Mario RPG is een toffe titel en een must-have voor Switch-eigenaren.

Score: 9


Info

Super Mario RPG
Uitgever: Nintendo
Getest op: Nintendo Switch
Genre: rpg
Prijs: 55 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.