logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Super Mario Bros. Wonder

Het is fantastisch om te zien dat een klassieker als Super Mario nog altijd een platform heeft om gespeeld te worden. In ons tijdperk van spannende 3D-films met indrukwekkende graphics en bizarre special effects is er nog altijd een enorme doepgroep die geniet van een platformer als Super Mario Bros Wonder. Maar eerlijk is eerlijk: ook onze Italiaanse loodgieter gaat met de tijd mee!

Rennen en verzamelen

Het is makkelijk om de magie van dit soort games te herkennen, maar het is lastig om het te doorgronden. Het is spannend, soms moeilijk (met indrukwekkende gevechten en lastige parcoursen om doorheen te worstelen), het triggert je verzameldrang en het heeft de mogelijkheid jouw personage aan te passen aan je omgeving middels toffe upgrades. Die elementen, gecombineerd met een tot-in-de-puntjes uitgewerkte besturing en een fantastische vormgeving, vormen de magische emulsie waaruit Super Mario Bros Wonder uit bestaat.

Verfrissend ontwerp

In de nieuwe game is de invloed van The Super Mario Bros Movie duidelijk zichtbaar. Niet alleen komen verschillende personages en locaties uit de film voor in het verhaal, ook de vormgeving heeft iets filmisch gekregen. Zo speelt het verhaal zich af in het nieuwe Flower Kingdom en krijg je te maken met de kleine Prins Florian. In het begin van het spel gebruikt Koopa Bowser de Wonderbloem om samen te smelten met dat van Prins Florian, waardoor er een nieuwe Koopa-wereld ontstaat. Voor een platte platformgame ziet hij er bijzonder ruimtelijk uit! De zachte schaduwen, ronde vormen en bijna lieflijke tegenstanders maken hem misschien zelfs iets te ‘cute’ om als jongen of man te spelen, maar geloof me: het spel is er niet minder moeilijk of verslavend door 😉

Choose your character!

Een andere leuke toevoeging is de mogelijkheid om onmiddellijk uit twaalf verschillende personages te kiezen, waarbij Mario, Luigi, Daisy, Peach, Blue Toad, Yellow Toad en Toadette allemaal hetzelfde besturen, maar hebben ze andere eigenschappen. Zo kunnen Nabbit en Yoshi door vijanden lopen, maar kunnen ze nog steeds in kuilen vallen en profiteren ze niet van power-ups. Het is een leuke variatie op het klassieke spel, waarbij je toch een beetje kleur kunt bekennen door het kiezen van een alternatief personage. Ieder van hen ziet er fantastisch uit en beweegt op een natuurlijke manier, met kleine details die het allemaal nog wat realistischer maken.

De diepte in

Een ander leuk element is dat een flink aantal levels bestaat uit verschillende dieptelagen. Via de rioolpijpen kun je ineens rondrennen in de achtergrond, om daar geheime voorwerpen te pakken, of wordt je ineens geteleporteerd naar een alternatieve werkelijkheid. Dankzij de niveaus kun je die goed geplaatste richels gebruiken om op volle snelheid te springen en levels te doorkruisen.

Prins Florian

Hoewel je misschien zou denken dat Mario’s wereld om Prinses Peach draait, laat deze game je wat anders zien. Mario en zijn vrienden worden namelijk door prins Florian uitgenodigd in het Bloemenrijk. Maar ook dit keer strooit Bowser weer roet in het eten. Nadat Bowser de mysterieuze wonderbloem aanraakte, versmolt hij met het kasteel van prins Florian. Met zijn nieuwe krachten stortte hij het koninkrijk in chaos. Nu is het aan Mario en zijn vrienden om Bowser te stoppen en het Bloemenrijk te redden.

Ga direct naar Super Mario Bros. Wonder op BOL.com.

Wat kun je verwachten in Super Mario Bros. Wonder

 • Een gevarieerd koninkrijk: Het Bloemenrijk bestaat uit zes werelden die rond de Tulpenkust liggen, dus er zijn in totaal zeven gebieden om te ontdekken. Reis over verschillende eilanden, duik de zee in en baan je een weg door donkere grotten. Elke wereld bevat een rijke hoeveelheid levels en je kunt zelfs gedeeltes vinden waar je vrij kunt rondlopen.
 • Wonderbaarlijke wondereffecten? Verwacht het onverwachte: wonderbloemen gedijen goed op de mysterieuze kracht in deze wereld en geven deze af als ze in bloei staan. Als je in een level een wonderbloem aanraakt, wordt er een wondereffect geactiveerd, waardoor er nogal interessante dingen gebeuren. Buizen kunnen gaan bewegen, het terrein kan kantelen, je perspectief kan veranderen of je zweeft plotseling door de ruimte. Er zijn zelfs wonderen waarbij je personage in een Goomba of een stekelbal transformeert.
 • Charismatische personages: Naast Mario kun je ook spelen als Luigi, Peach, Daisy, blauwe Toad, gele Toad en zelfs Toadette. Ze spelen allemaal hetzelfde, dus kies gerust je favoriet. Yoshi’s en Nabbit lopen geen schade op van vijanden, dus zij zijn een uitstekende keuze als je liever een makkelijkere ervaring wilt.
 • Talloze power-ups: In Super Mario Bros. Wonder debuteren er een aantal nieuwe power-ups, zoals de olifantenappel, waarmee Mario en sommige van zijn vrienden een olifantenvorm aannemen. Gooi je gewicht – en je neus – in de strijd terwijl je met je slurf vijanden te lijf gaat, blokken sloopt en over grote gaten sprint. In de bubbelvorm kun je zwevende bubbels blazen waarmee je vijanden van een afstandje kunt vangen. In de boorvorm kun je stekelige of hardhoofdige vijanden heel eenvoudig uitschakelen. En uiteraard kun je er ook mee in de grond graven.
 • Laat je niet kennen door vijanden: Je zult diverse nieuwe vijanden tegenkomen op je tocht door het Bloemenrijk. Hoppycats imiteren jou en springen wanneer jij dat doet. Melon Piranha Plants spuwen zaadjes uit hun bek. Condarts vliegen razendsnel op je af en vallen aan met hun spitse snavels. Maw-Maws verorberen alles wat in hun buurt komt. Er zijn een hoop nieuwe vijanden om te ontdekken.
 • Badges gooien de boel flink op z’n kop: Tijdens je avontuur verdien je allerlei verschillende badges met elk een eigen speciale vaardigheid. In lokale multiplayer gebruikt de hele groep dezelfde badge. Dit zijn enkele van de beschikbare opties:
  • Verbeter je klautervaardigheden met de muurklimsprongbadge.
  • Geef jezelf een boost onder water met de dolfijnslagbadge.
  • Maak je klaar om hoog te springen met de oplaadsprongbadge.
  • Schiet midden in de lucht ranken en blijf aan muren plakken met de slingerschotbadge.
  • Om jezelf een extra uitdaging te geven kun je onzichtbaar worden voor vijanden (en jezelf) met de onzichtbaarheidsbadge.
 • Meer fun met lokale multiplayer: Tot vier spelers kunnen lokaal samen spelen op hetzelfde Nintendo Switch-systeem. Als een speler in de lokale coöpstand wordt verslagen, zweeft het personage rond als ghost. Als een andere speler deze ghost op tijd weet te bereiken, komt diegene weer in actie en verliest de groep geen leven. Als iemand als Yoshi speelt, kunnen anderen op de rug springen en zo door het level navigeren.
 • Onlinemogelijkheden: Als je online** speelt, heb je de mogelijkheid om een kamer te maken om met vrienden samen te komen. In een gedeelde kamer kun je zien welke levels je vrienden aan het spelen zijn, kun je samen hetzelfde level spelen en kun je zelfs de meeste levels in een raceparcours veranderen.
  Zelfs als je in je eentje speelt, kun je andere spelers van over de hele wereld in levels en op de wereldkaart zien als je online verbinding maakt. Zij verschijnen dan in real-time als ghosts. Ook dan kun je weer tot leven komen als je als ghost een andere speler aanraakt.
  Bovendien kun je andere onlinespelers helpen door zelf een bord te plaatsen, zodat zij ook weer tot leven kunnen komen als ze een ghost zijn. De game laat zelfs zien hoeveel mensen jouw bord hebben gebruikt.

Nieuwe krachten van Super Mario Bros Wonder

Er zijn een aantal nieuwe superkrachten die je kunt vinden in de iconische vraagtekenblokken: De olifantenbloem verandert je in een olifant, waarna je met je slurf blokken kunt crushen en water kunt verzamelen. Met dat water kun je verdorde bloemen tot leven wekken en bepaalde vijanden doven. De Bubbelbloem geeft je de kracht om bellen te blazen die door muren zweven, en vijanden vangen ze tegen een bel aankomen. Bovendien kunnen kun je de belen gebruiken als extra platforms, wat erg praktisch is om op onbereikbare plekken te komen. Tot slot is er de schaarse Drill Mushroom. Hiermee kun je in oppervlakken boren (wat ondoordringbare vijanden kan beschadigen) en dan als de Underminer uit de grond barsten om los te gaan op de zachte onderbuiken van zowel koopa’s als goomba’s.


Ga direct naar Super Mario Bros Wonder op BOL.com.

Recensie over Super Mario Bros Wonder

CooleSuggesties topper

Super Mario Bros Wonder laat zien dat platformgames nog lang niet uitgestorven zijn – hoewel het succes ook grotendeels te danken is aan de Nintendo-magie die al hun eigen games bevatten. Het spel ziet er fantastisch uit, met kleine animaties en beweginkjes, geweldige geluidseffecten en een aantal nieuwe superkrachten waarmee je levels kunt doorkruisen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om Badges te verzamelen die je extra skills geven, wat een toffe feature is (en je verzamelwoede misschien nog meer triggeren dan het verzamelen van de Wonder Flowers in ieder leven). Om het spelplezier nog groter te maken zijn er leuke multiplayer-opties, zowel online als lokaal. Mario is terug, en het voelt alsof hij nooit is weggeweest.

Score: 9


Info

Super Mario Bros Wonder
Uitgever: Nintendo
Getest op: Nintendo Switch
Genre: platform
Prijs: 55 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.