logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Suggesties voor een duurzame tuin


Veel mensen zijn tegenwoordig bewust bezig met duurzaamheid om zo hun steentje bij te dragen aan een beter klimaat en milieu. En ook bij het aanleggen van een nieuwe tuin kan daar rekening mee worden gehouden. In dit artikel volgen een aantal suggesties voor een duurzame tuin.

Planten die langer dan een jaar mee gaan

Veel mensen kiezen voor planten in de tuin die maar een jaar meegaan en het jaar daarop dus vervangen moeten worden. Dat is natuurlijk niet echt duurzaam, en je kunt dus beter kiezen voor sterke en meerjarige planten die een aantal jaar mee zullen gaan. Bovendien zijn deze planten vaak ook veel beter bestand tegen schimmels en ziekten, waardoor ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet nodig zal zijn. Mocht je hier zelf geen verstand van hebben, vraag dit dan na bij een hovenier of tuinman.

Kies voor een natuurlijke tuinafscheiding

Een natuurlijke tuinafscheiding zoals een haag of heg is een goed duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld een schutting van hout, beton of kunststof. Het nadeel is echter dat dit wel wat meer onderhoud vergt, aangezien je de haag of heg wel enkele keren per jaar zult moeten knippen. Zie je dat niet zitten, maar wil je toch een natuurlijke tuinafscheiding? Dan zijn er nog genoeg andere opties, zoals bijvoorbeeld een schanskorf of een schutting van wilgentenen.

Gebruik duurzame materialen

Kies zoveel mogelijk voor het gebruik van duurzame materialen in je nieuwe tuin. Zo wordt er voor veel bouwkundige elementen zoals een schutting, pergola, tuinhuis of schuur vaak hout gebruikt. Zorg er in dit geval voor dat het hout dat je gebruikt het FSC keurmerk heeft. De Forest Stewardship Council is namelijk een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd.

Daarnaast kun je in plaats van het aanschaffen van nieuwe materialen ook de keuze maken om oude materialen te hergebruiken of om bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook tweedehands materialen aan te schaffen. Zo kan oude bestrating vaak nog prima gebruikt worden door bijvoorbeeld tuintegels schoon te maken en andersom te leggen.

Duurzame tuinverlichting

Door te kiezen voor duurzame tuinverlichting kun je het verbruik van elektriciteit verminderen, want natuurlijk niet alleen goed is voor het milieu maar ook nog eens op de kosten van je energierekening zal besparen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor led verlichting, welke veel zuiniger is dan normale verlichting. Daarnaast kun je tegenwoordig ook solar verlichting in je tuin plaatsen, welke helemaal geen elektriciteit meer verbruikt. Solar verlichting slaat namelijk overdags zonne-energie op, welke dan ‘s avonds wordt gebruikt voor het verlichten van de tuin.

Zelf compost maken

Door een compostsilo in je tuin te plaatsen of een composthoop te maken kun je het groenafval uit je eigen tuin verwerken tot compost, wat je daarna weer kunt gebruiken om de planten in je tuin te bemesten. Op deze manier hoef je minder afval af te voeren en ook geen meststoffen meer aan te schaffen.

Regenwater opvangen

Je kunt het regenwater in je tuin opvangen door een regenton te plaatsen. Dit regenwater kun je dan op een ander moment gebruiken om de planten water te geven of je gazon te sproeien, en hoef je daar dus geen leidingwater voor te gebruiken.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.