Autorijden is niet meer weg te denken in onze wereld. Sinds ik zelf niet meer in een auto mag rijden, begrijp ik ook ineens waarom. De wereld lijkt klein en toegankelijk, maar dat is vooral omdat je ‘m een stuk kleiner maakt door er met een auto doorheen te rijden! Maar ook ik zie dat er ontzettend veel auto’s op de weg zijn. Dat zorgt regelmatig voor vervelende botsingen – letterlijk en figuurlijk. Onlangs las ik een artikel op de site van Centraal Beheer met rijtips bij gevaarlijk weer. Als vervolg hierop heb ik een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je veilig de weg op kan.
Ken je plek
Het is heel verleidelijk om even snel voor die ene auto te schieten als je haast hebt. Of om nog even die auto-met-aanhanger in te halen als je net lekker op snelheid bent, maar toch de volgende afslag moet halen. Waarom, vraag ik me telkens af. Hoe veel tijd scheelt dat nu helemaal? Ik denk dat je er nog geen vijf minuten op bespaart. Toch zit je meer gespannen achter het stuur – en zorg je bovendien voor frustraties bij de persoon die je afsnijdt. Ken je plek. Neem afstand, neem de tijd. Je komt er toch wel. En tenzij er iemand achter in je auto aan het bevallen is, of er iemand aan het altaar op je wacht omdat jij je verslapen hebt, heb je weinig goede redenen om te racen.
Regels, regels, regels
Een andere tip: verkeersregels! Houd je daaraan. Hoe moeilijk is het? Je kent ze allemaal – anders had je je rijbewijs niet kunnen krijgen. Toch zie ik zo vaak auto’s die geen richting aangeven. Ook word ik regelmatig op de fiets afgesneden door auto’s en krijg ik boze gezichten als ze op mij moeten wachten omdat we toevallig allebei groen licht hebben gekregen. Als iedereen zich aan de regels houdt, maakt dat de rijbaan een stuk fijner en veiliger! Rustiger rijden doe je ook als je niet in stressituaties komt. Kijk even op www.vananaarbeter.nl voor eventuele werkzaamheden, zodat je daar alvast rekening mee kunt houden! En natuurlijk zet je je smartphone uit als je aan het rijden bent, toch?
Rondslingerend grut
Als je kinderen in de auto hebt dan ken je het zeker wel. Rondslingerend speelgoed en ander klein grut. Dat is niet alleen ontzettend storend als je aan het rijden bent (al die schuivende geluiden). Daarnaast kan ook nog eens gevaarlijk zijn als je in een botsing terecht komt of als er spullen onder je voeten rollen tijdens het rijden. En er zijn oplossingen genoeg voor te vinden: denk aan een hangzak achter de voorstoelen, een middenconsole waar je allerlei spullen in kunt opbergen, de portierdeuren… ik pleit voor de clean car policy! En ja, dat geldt ook voor de zonnebril. Zet ‘m op als de zon schijnt of zorg dat hij netjes binnen bereik ligt.
Kinderzitje
Er zijn kinderstoeltjes in zoveel vormen en maten – het is soms lastig om daar het overzicht in te bewaren. Toch is het vrij duidelijk dat zitjes met bijvoorbeeld een Isofix-aansluiting veiliger vast zitten dan die met een normale gordel. Zeker als je de stoeltjes regelmatig uit de auto haalt en weer terugzet. Maar: dan moet je auto daar wel de aansluiting voor hebben! Zorg ook dat je kinderen achter in de auto zitten. Het is gezelliger om ze voorin te hebben, maar dat is een ontzettend kwetsbare plek voor ze. Ze kunnen bij een botsing uit het raam worden gelanceerd, maar ook de airbag kan flinke schade aanrichten. En ook hier zijn regeltjes: houd je aan de voorschriften van de fabrikanten!
Rust op de achterbank
Onrust in de auto is natuurlijk vragen om problemen. Het zorgt voor ruzie, geschreeuw, gedoe en allemaal afleiding voor de chauffeur. Geef je kinderen dus iets te doen in de auto. En ja, daar kun je zelf ook aan meedoen. Een heel leuk idee is een zak met cadeautjes, waaruit de kinderen om de zo veel tijd iets mogen uitpakken. Dat is twee vliegen in één klap. Je kunt ze een beetje leren klokkijken (als ze dat nog niet kunnen) maar in ieder geval iets om in de gaten te houden. Daarnaast heb je natuurlijk het uitpakken zelf en het gebruiken van het cadeautje. Wil je het iets minder omslachtig? Wij hebben eens een PEZ-snoepdispensertje geprobeerd. Om het kwartier een snoepje. Kinderen stil, rust in de auto en och, die paar kleine snoepjes – dat moet kunnen. Natuurlijk doen spelletjes het ook erg goed, hoewel ‘ik zie, ik zie’ nooit handig is voor de chauffeur. En in een rijdende auto.