In veel periodes is het fijn om te weten dat mensen aan je denken. Tegenwoordig is het veel vanzelfsprekender om mensen even een berichtje te sturen als daar aanleiding toe is. Sommigen misschien zelfs te vaak, als reactie op een bericht op social media of via een WhatsApp berichtje. Toch heeft zo’n digitaal bericht veel minder impact als het ontvangen van wenskaarten. Een fysieke wens doet toch meer dan een kort digitaal berichtje!
Wenskaart is persoonlijker
Ik denk persoonlijk dat een groot verschil hem zit in de persoonlijke benadering van een wenskaart. Het is namelijk veel meer dan alleen een boodschap: het is op bijna alle fronten een persoonlijk verhaal. Ten eerste kies jij als verzender de kaart uit. Daarbij pakt niemand de eerste de beste. Iedereen kijkt rond in het rek en kiest een kaart die hij zelf mooi vind, of waarvan hij denkt dat de ontvanger er van gecharmeerd is. Toch? Daarnaast schenk je altijd meer aandacht aan de tekst dan wanneer je reageert op Facebook of een bericht via WhatsApp stuurt. Zelfs het schrijven van de namen onder de voorgedrukte boodschap op de kaart is al een persoonlijke touch: ieder handschrift is uniek. Misschien is wel het belangrijkste element aan die extra impact dat de ontvanger weet dat jij moeite hebt gedaan om een kaart te kopen, de schrijven en te versturen. Als bonus kun je de ontvanger nog verwennen met een leuke attentie, zoals een boekenbon of een saunabon.
Een kaart voor iedere situatie
Wenskaarten zijn er ook in meer soorten en smaken. Waar je als standaard reactie op Facebook maar kunt kiezen uit een paar ‘emoties’ (die de plank flink kunnen misslaan… hoe kun je in ‘s hemelsnaam een ‘like’ geven op een slecht-nieuwsbericht?), zijn er wenskaarten te kust en de keur. Daarmee draag je die boodschap veel krachtiger over, of dat nu een felicitatie is, een gelukswens voor een nieuwe woning of een nieuwe baan, sterkte bij de examens, beterschap bij ziekte of gewoon omdat je iemand een lief kaartje wil sturen. De illustratie, de tekst, de boodschap en het gebaar komen allemaal samen op het moment dat de postbode bij de geadresseerde langskomt om de kaart te bezorgen!
Standaard teksten of creatief uitspatten
Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat het vaak ook de kleine details zijn die het hem doen. Natuurlijk doet het gebaar al veel. Je hebt iets tastbaars gekregen van iemand, dat levert al een goed en warm gevoel op. Ook al schrijft diegene niets meer dan een naam onder de voorgedrukte kerstgroet, toch is het de geste die je dag weer een stukje mooier maakt. Maar je kunt meer dan dat. Een tante van me maakte altijd werk van de kaarten die ze verstuurde. Dat waren vaak gerecyclede kaarten die zij ontving van anderen en waarvan ze de illustratie of foto gebruikte om een unieke, geheel eigen kaart te maken. Een stuk stevig papier vormde een nieuwe dubbele kaart, waar de prent op werd gekleefd. Die werd steevast aangevuld met een eigen creatie: een vriendschapsarmbandje, een klein gelukspoppetje, een origami-diertje… je kunt het zo gek niet bedenken. De binnenkant van de kaart was ook altijd een feestje om te lezen. Ze schreef altijd een persoonlijke boodschap in de kaart (tenminste, zo leek het 😉 ) en vulde die teksten aan met kleine tekeningetjes in een hoek of in de kantlijn. Zo werd zelfs de meest cliché kerstkaart omgevormd tot een uniek en super persoonlijk cadeautje. Het was altijd vechten om haar kerstkaarten open te mogen maken!
Tradities beginnen en onderhouden
Wenskaarten zijn ook een heel fijne manier om in contact te blijven met mensen die je niet zo vaak ziet. Je kunt elkaar op de hoogte houden van gebeurtenissen in je leven, elkaar deelgenoot maken van belangrijke gebeurtenissen of momenten, spannende dingen die gaan komen of die juist al geweest zijn. Het is vaak wat minder beladen dan een brief, omdat de schrijfruimte beperkter is. Met wenskaarten kun je heerlijke tradities beginnen en nauwere banden aangaan met mensen die je minder ziet. Gebruik deze tips voor een wenskaart-correspondentie:
- Noteer de datum boven aan de kaart. Zo kun je ze makkelijk bewaren en teruglezen.
- Laat merken dat je de andere kaart gelezen hebt. Reageer inhoudelijk op de vorige kaart en stel vragen.
- Ga niet te diep op onderwerpen in. Je hebt maar een beperkte ruimte… gebruik hem wijs!
- Vertel dingen die jouw aan het hart gaan, maar houd de ander ook in de gaten. Je kleine nichtje zal niet zo geïnteresseerd zijn in jouw carrièrekansen, tenzij het een ommezwaai is naar een te gek beroep.
- Laat het niet alleen om jezelf gaan, maar betrek je ‘gesprekspartner’ ook in het gesprek. Stel vragen of vraag om diens mening.
~ Dit is een aangeleverd artikel of betreft een samenwerking ~