logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Inspiratie: Stoere kantoren en werkplekken

Als je naar een mensenleven kijkt en beoordeeld hoe de tijd verdeeld wordt, zal je opvallen dat volwassenen ruim een derde van hun volledige dag niet thuis zijn. Gemiddeld slapen ze minder dan een derde deel van een dag en de rest zijn ze thuis, op bezoek, maken ze uitstapjes, doen ze boodschappen of gewoon iets anders. Mij gaat het nu even over dat grootste deel van de dag, die je meestal op één en dezelfde plek doorbrengt: werk. Vooral als je kantoorwerk hebt, zie je daarnaast meestal weinig van de buitenwereld. Daarbij zijn die kantoren vaak tamelijk inspiratieloos ingericht. Degelijke bureaus, een standaard instelbare stoel erbij, computer op het bureau, donkere vloerbedekking, TL-bakken in het systeemplafond… klaar. Nu ik persoonlijk zoekende ben naar ander werk (en daarbij er ook aan denk om eigen ondernemer te worden) en ik nog al wat eisen heb qua werkplek in verband met een visuele beperking, heb ik gemerkt dat ik toch wel anders tegen die ruimtes aankijk. Wat maakt een werkplek fijn, comfortabel, praktisch en aangenaam tegelijk? Ofwel: waar zou ik wel willen werken?

Lichte ruimtes

Ikzelf heb een ongelofelijke hang naar licht. Ik heb echt veel licht nodig. Niet alleen omdat ik anders direct minder zie, maar ik voel me ook plezierig in een lichte omgeving. Daarbij is belangrijk dat de bureaus niet krap op elkaar staan. Je weet wel, van die ruimtes waarbij met een liniaal wordt afgemeten waar volgens de ARBO het eerstvolgende bureau mag staan, om zo veel mogelijk mensen bij elkaar in één ruimte te zetten. Soms is het noodzakelijk, ik weet het, maar ik denk dat veel bedrijven er ook wel een sport van maken. Hiernaast zie je bijvoorbeeld een licht kantoor van AIMMS in Haarlem.

Kleur bekennen

Natuurlijk is het ook heel belangrijk om je lekker thuis te voelen. Een kantoor moet ook een fijne plek zijn om te vertoeven. Daarbij kun je helemaal uit je plaat gaan met antiek hout, donkere meubels met fluwelen bekleding, maar het kan ook subtieler, moderner. Houdt het rustig, maar met kleine elementen kun je al snel kleur in je ruimte brengen. En ik weet zeker dat als je met zo’n geblokte vloerbedekking aankomt, er menig zakenman toch probeert om de lijntjes te vermijden. Bovendien hebben kleuren effecten op je houding, je prestaties, je gemoedstoestand.

Persoonlijkheid

Wat in grote kantoren echt onmogelijk is om te doen, is om jouw persoonlijkheid naar voren te laten komen. Het past bij de identiteit van het bedrijf (en hopelijk sluit jouw persoonlijkheid daar op aan) maar ieder heeft toch zijn eigen smaak en stijl. Kleine ondernemers hebben het daar weer een stuk makkelijker in. Die kunnen juist gaan voor een stoer kantoor. Het kantoor van Project TQ bijvoorbeeld straalt echt iets unieks uit. Iets ambachtelijks, maar toch ook weer met een warme touch. Dat zou toch een geweldige plek zijn? Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden om een mooie werkplek te ontwikkelen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.