logo-liggend-wit-donkerblauw

Suggestie: Stedenreis met kinderen: Maastricht

VVV4b

Op vakantie gaan met kinderen is een hele onderneming. Ze hebben meer kleding nodig, want om één of andere magische wijze worden ze altijd ontzettend smering (gelukkig zijn die kleren dan wel weer kleiner dan voor volwassenen), speelgoed, vermaak, leesboeken, kleurboeken met bijbehorende stiften en kleurpotloden, ballen, et cetera. Een veilige keuze om met kinderen op vakantie te gaan is dan ook om een huisje te bezoeken, of je tent/caravan op te slaan op een camping. De kinderen kunnen dan helemaal losgaan in de omgeving en alle bijbehorende faciliteiten. En jij, als ouder? Je doet maar mee: wat anders? De hele dat stilzitten is ook niet alles, en om nu 4 omnibussen uit te lezen in één week…

maastricht stadswandeling

Maar het kan ook anders. Wij gingen samen met onze kinderen (5 en 7 jaar) twee dagen naar bruisend en bourgondisch Maastricht. Kinderen vinden het namelijk óók heel leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Als je er maar rekening mee houdt dat ze ook wat energie moeten afblazen, en hun concentratiespanne niet zo groot is als die van volwassenen. Een hele dag in een museum rondlopen? Nee, dat is geen goed idee. Een uitgebreide architectonische rondwandeling door een stad? Tja… dan kunnen ze wél bewegen, maar ook dat kun je beter uitstellen. Een korte wandeling, zo ondervonden wij in Maastricht, ging prima! Een gids vanuit de VVV Maastricht bleek bovendien een schot in de roos. Deze wist de leukste plekjes te vinden, de meest fantastische verhalen op te lepelen, en hield er bovendien de vaart goed in. Geen plattegrondje dus, waar papa en mama na iedere straat in moeten neuzen, geen stukjes saaie tekst voorlezen uit de reisgids, nee, onvervalste passie voor een stad, perfect overgedragen voor een geoefend gids. Die bovendien de kinderen erg goed betrok bij haar wandeltocht! Bovendien weet een gids alle plekjes in de stad, zodat je ook op eigen gelegenheid rustig kunt genieten van de vele plekjes, cafeetjes en restaurantjes. Zo wees onze gids ons op het gave theehuis Teazone. Naast de 50 soorten losse thee kun je er ook terecht voor een lekkere high tea. Het meest bijzondere echter is dat ook het hele interieur te koop is: zie je iets leuks, dan mag je het kopen. De eigenaren van het theehuis hebben dan weer een goede reden om te shoppen naar leuke, bijzondere en mooie producten. Ook spelen ze erg in op de actuele activiteiten van de stad Maastricht, die ze verwerken in hun menu’s en aanbiedingen.

maastricht natuurhistorisch museum mosasaurus

Als cultureel uitje kun je kinderen vast laten wennen aan museumbezoeken. Er zijn namelijk door heel Nederland heel wat plekken waar je heel goed met kinderen naar toe kunt gaan, de meeste musea hebben wel een speciale speurtocht voor kinderen, of activiteiten waar kinderen actief mee aan de slag kunnen. Zoals het Natuurhistorisch Museum Maastricht, waar een flinke nadruk ligt op de archeologische vondsten die in Maastricht en omgeving gedaan zijn. Interactieve stellages, computers, knoppen en veel kijkgaatjes maken het voor kinderen leuk en interessant om alle fossielen te bekijken en te onderzoeken. De tijdlijn zei onze jongens niet veel, maar oog in oog staan met de beroemde Mosasaurus is zeker indrukwekkend! En die mammoettand van een paar meter… supercool! Het museum heeft bovendien een binnen- en een buitendeel, en naast dinosaurussen en fossielen ook een ruimte met opgezet wild en vogels. Het is een relatief klein museum, in anderhalf tot twee uur heb je alles gezien en gedaan.

P. 17 Kikker - Ceramique
Maastricht-4

Als tweede ‘museum’ kun je een bezoek brengen aan Centre Ceramique. Een bijzondere combinatie van bibliotheek, boekhandel en expositieruimte, waar momenteel een erg grappige expositie van Kikker te zien is. Kikker laat de kinderen in zijn dagelijkse gang meekijken. Je kunt in zijn huisje rondkijken, samen taarten bakken, appels plukken, en natuurlijk lekker lezen of kleuren. Maar let wel: Kikker is hier! is een tijdelijke expositie, en te zien tot 16 oktober 2013. Leuk is de dubbele bodem in de tentoonstelling: de expositie draait namelijk niet echt om kikker, maar om diens bedenker en tekenaar, Max Veldhuijs. In Centre Ceramique is voor volwassenen meer informatie over de beste man te vinden.

maastricht underground

In navolging op het natuurhistorisch museum en de daar ontdekte dinobotten is het ook leuk om te kijken waar die nu precies hebben geleden: duik de grotten in! Kijk eens op de site van Maastricht Underground voor de mogelijkheden. In Grotten Noord / Sint Pietersberg worden deze zomer elke zaterdag speciale Kindergrottentochten aangeboden. Je wordt (samen met je ouders) door een professionele gids meegenomen in het donkere en koele gangenstelsel. De gids vertelt je dan verhalen over de geschiedenis van de grotten, het ontstaan van de bijzondere steen Mergel en natuurlijk vertelt de gids je veel over de dino’s, zoals de Mosasaurus die er is gevonden. Je kunt zelfs zelf zagen in een blok mergel, en vonken maken met een vuursteen! De ouders mogen gewoon mee, zij krijgen een aantal gaslampen die ze mogen dragen. Dat zorgt voor het nodige licht, waardoor kinderen zich veiliger en minder opgesloten voelen. De gids kent ieder plekje in de grot – een route zal dus geen twee keer hetzelfde zijn! Ook deze gids ging erg goed om met kinderen, en wist alle deelnemers te boeien met haar spannende en veelzijdige verhalen. De gangen zijn breed en (meestal) hoog genoeg om rechtop te lopen. Met een pijnlijk hoofd zeg ik dan ook ‘meestal’… Een route duurt ongeveer een uur, kost voor kinderen 4,75 euro en voor volwassenen 5,75 euro. Je hebt Maastricht niet echt gezien als je niet in een grot bent geweest, want de mergelstenen zie je door de hele stad heen. Grappig detail is dat je juist in heel oude gebouwen veel mergel ziet (dat was toen goedkoper dan een baksteen, die destijds een lange productietijd had). Als statussymbool werden er bakstenen in verwerkt: hoe meer bakstenen, hoe rijker de bewoner! Nu worden juist gebouwen uit baksteen vervaardigd en versierd met kostbaar mergel. De steen wordt namelijk schaarser, en het kost meer mergel om uit de grond te halen dan om een baksteen te bakken.

VVV164b
Maastricht-9

Hoewel je zowel in de stad als bij de Sint Pietersberg prima kunt parkeren, kun je ook in stijl van de ene plek naar de andere reizen: wat dacht je van een boot? De Boottocht Maas van Rederij Stiphout pendelt heen en weer. Een hele rondvaart is ook erg leuk om te doen (deze duurt ongeveer 50 minuten), maar enkel als vervoermiddel is het natuurlijk ook meer dan stoer! De boten varen eens per uur. Een kaarten voor volwassenen kost 8,75 euro, voor kinderen betaal je 4,95 euro. Daarvoor kun je een hele rondrit maken, maar ook halverwege uitstappen en de terugreis bewaren voor een ander tijdstip. Onderweg krijg je wat informatie te horen via het speakersysteem over de verschillende bezienswaardigheden om je heen. Lekker genieten van een hapje en een drankje kan natuurlijk ook aan boord. Een mooi en gezellig rustpunt tijdens je actieve dag! Naast de standaard rondvaart zijn er nog meer excursieprogramma’s beschikbaar bij deze rederij, zoals een brunchboot of een pannenkoekencruise.

maastricht funville
Maastricht-8

Willen je kinderen toch even lekker uitleven? Dan vind je als een parallelweg van de Maaspromenade de Kesselskade. In de Kesselskade vind je een heel bijzondere binnenspeeltuin: FunVille. Je ziet ‘m meteen: het is namelijk een kerkgebouw! Gemeente Maastricht heeft een aantal kerkgebouwen een nieuwe functie toebedeeld, uiteraard in overleg. Zo worden de gebouwen toch nog goed gebruikt! Zo is er een hotel te vinden in een kerk, een enorme boekhandel, midden in de stad, en hier aan de Kesselskade een leuke binnenspeeltuin. De klimtoestellen reiken tot hoog in de kerk, en zijn onderling verbonden met een kruipbuis en een loopbrug. Natuurlijk helemaal afgezet met stevige netten, dat spreekt voor zich. De hoogte van de toestellen leent zich ook prima voor mooie, lange glijbanen, die er dan ook een paar zijn te vinden. Voor de ouders zijn er stoelen en tafeltjes, tijdschriften en een restaurantje te vinden. Buiten de FunVille Speellounge is er een terrasje gevestigd, waar je heerlijk in de zon kunt vertoeven. Daarnaast kun je bij FunVille terecht voor speciale VIP feestjes, is er een samenwerking met de sportschool, zodat ouders lekker kunnen sporten terwijl de kinderen spelen, en nog veel meer. Prijzen en acties vind je op de site van Funville.

En natuurlijk vergeet ik de vele rustmomentjes die je moet inlassen! Want Maastricht is een stad waar genieten boven alles moet staan. Twee adresjes moet je zeker hebben gehad. Het eerste is Restaurant Witloof: hét Vlaamse adres waar je heerlijk kunt smullen van verse gerechten, met  liefde en zorg bereid. En dat proef je niet alleen, die sfeer is doordrongen in de hele inrichting: alles is ongelijk, en daar krijgt het hele pand een harmonie van. Het patroon in de tegels op de vloer loopt door als zachte vloerbedekking op de muren en het plafond, iedere gast aan tafel krijgt een ander bestek en andere glazen, overal staan snuisterijen, er wordt aan de open bar gekookt: ’t is dat je een rekening krijgt, anders zou je denken dat je aan de keukentafel van een gezellig en vrolijk Vlaams gezin zit. De kaart is eenvoudig en origineel: de huisgemaakte appelmoes en handgeklopte mayonaise alleen al zijn het restaurant een bezoekje waard. En dan het verse, knapperige brood, of de heerlijke en verrassende Vlaamse Vegetarische Proeverij… Voor een vaste prijs zoek je een voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht uit. Kom je niet uit de humoristisch geschreven Vlaamse kaart? De serveerster zal je zonder aarzelen met een brede glimlach tekst en uitleg geven. Hoe gezellig het was? Goed voor bijna 2,5 uur vertoeven, met de kinderen aan tafel, zonder dat ze zich verveelden!

Een bijzonder levendige stad, waar iedere dag wel iets te beleven is. Op de site van VVV Maastricht vind je hun hele culturele programma, voor ieder wat wils. Ook vind je daar overzichten met de leukste en gezelligste plekjes en adresjes!

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] gebouwen en nieuwe architectuur, gezellige straatjes en sfeervolle pleinen. Lees onze ervaringen in Maastricht met kinderen maar eens! Overal waar je kijkt proef je bijna de Limburgse gastvrijheid en vriendelijkheid. Daar […]

  2. […] Maastricht, die mooie stad met zijn eeuwen oude geschiedenis, is uitermate geschikt om die kerstsfeer maximaal op de snuiven. De hele maand december tot de eerste week van januari is de stad omgetoverd tot een enorm kerstdorp: alle winkelstraten zijn versierd met sierlijke guirlandes boven de straten, sfeervolle lichtstrengen met lampjes hangen naar beneden en zelfs de bomen worden voor deze gelegenheid aangekleed met een keur aan lichtjes. Dat maakt de stad zeker nog een tintje magischer dan normaal! […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.