Suggestie: Geschiedenis van België voor Dummies, Fred Stevens en Axel Tixhon

Wie denkt dat een klein land als België ook een ‘kleine’ geschiedenis meedraagt, heeft het mis! In De geschiedenis van België voor Dummies passeren eeuwen Belgische geschiedenis de revue. Van de prehistorie via ‘den Grooten Oorlog’ en ‘de Jaren van lood’ tot het heden. Alle belangrijke periodes, personen en gebeurtenissen van België komen aan bod. In de handige bijlage vind je ze overigens nog eens overzichtelijk op een rij.

Auteurs Fred Stevens en Axel Tixhon richten zich in het boek gezamenlijk op de geschiedenis en benadrukken daarbij dat het boek vooral niet het resultaat is van een compromis tussen historici van beide zijden van de taalgrens. Het is de vrucht van een gezamenlijke kijk op de geschiedenis. Dat maakt De geschiedenis van België voor Dummies een uniek werk tussen vele werken, die veelal traditioneel van aard zijn, een louter historicistische visie op het verleden handhaven of zich enkel richten op Vlaanderen of Wallonië.

Stevens en Tixhon staan stevig achter het idee dat de geschiedenis van België geen geschiedenis is van een staat, een natie of een identiteit, maar de geschiedenis van een gebied waarvan de grenzen vandaag globaal overeenkomen met die van België. Een gebied dat sinds het begin van het christelijke tijdperk heel wat wisselvalligheden heeft gekend en waarvan de huidige politieke, economisch en culturele situatie het tijdelijk resultaat is.

De geschiedenis van België voor Dummies is een volledig, toegankelijk en vooral onmisbaar naslagwerk.

Wat je gezien moet hebben…
In het ‘Deel van de tientallen’ geven Fred Stevens en Axel Tixhon tien Belgische plaatsen die je moet bezoeken:
De mijnwerkerswijk van Bois-de-Luc
Het slagveld van Waterloo
Doornik: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
De hydraulische scheepsliften van het Centrumkanaal
Brussel: de Grote Markt
Brussel: Hotel Solvay
Brugge: het historisch centrum en de reien
Antwerpen: de Grote Markt en de kathedraal
Gent: de oude stad
Leuven: het stadhuis en zijn omgeving

Over de auteurs
Fred Stevens, jurist en historicus, is professor aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Leuven. Axel Tixhon is historicus, professor aan de FUNDP (Universitaire Faculteiten Notre-Dame de la Paix) in Namen en directeur van het departement Geschiedenis.

Geschiedenis van België voor Dummies, Fred Stevens en Axel Tixhon
Prijs: 27,95. 464 pagina’s. Paperback
ISBN: 9789043022392

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.