Fascinerende documentaire over muzikant Colin "Kyteman" Benders: Kyteman. NowWhat?

In 2009 werd Colin Benders in één klap beroemd met zijn hiphoporkest Kyteman. Hij overrompelde en overwon Nederland met optredens en zijn album The HermitSessions. Recensenten overtroeven elkaar in hun lof: ‘De lat voor live-hiphop is één meter hoger gelegd door een jongen uit Utrecht’, ‘The next big thing’ van eigen bodem’, ‘betoverend’, en ‘een on-Nederlands rijk en ambitieus album’.

Toch beslist Benders tot ieders verbazing om in december 2009 zijn laatste concert te geven. Hij gelooft dat een echte kunstenaar het bekende loslaat, risico’s neemt en zijn verlangen naar vernieuwing volgt. ‘Ik maak geen muziek om succes te krijgen. Ik maak geen muziek om geld te verdienen. Het is een bizar jaar geweest, maar nu heb ik weer de ruimte om na te denken over het volgende ding.’ Wat dat volgende ding moet worden, dat is de vraag.

Regisseur Menna Laura Meijer volgt in deze documentaire de onrustige creatieve zoektocht van Colin Benders naar nieuwe muziek. Zo vraagt hij zich af waarin voor hem de bron van zijn muziek ligt. De film geeft een indringend beeld van een uitzonderlijk getalenteerd muzikant. Benders is compromisloos in zijn kunstenaarschap en durft, met ogenschijnlijk gemak, groots te denken. Maar de dagelijkse praktijk, het geld en de organisatie, laten zich niet zo makkelijk in banen leiden en staan vaak in schril contrast met de plannen en idealen van de muzikant.

Een film van Menna Laura Meijer
Montage Albert Markus
Camera Jefrim Rothuizen
Geluid David Spaans

Speelduur: 89 min. – Taal: Nederlands/Engels – Ondertiteling:Engels – Beeldformaat: 16:9 – Regio Code:2 – Audio:Dolby Digital 5.1 – Disc: DVD 9 – Genre:Documentaire – Artikelnummer:501534

Consumentenadviesprijs:€14,99

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.