Het is altijd goed om een beetje sceptisch naar de wereld om je heen te kijken. Met een kritische noot. Niet op een negatieve manier, maar alles slikken voor zoete koek is ook geen goed idee. Deze striptekenaars hebben dat als geen ander door. Anton Dingeman en Sigmund zijn stripfiguren die bekend staan om hun sarcastische spiegel op de samenleving, maar ook Robbedoes en de familie Kiekeboe doet er deze maand vrolijk aan mee!
Anton Dingeman was hier
Eerlijk is eerlijk: het was mijn eerste kennismaking met Anton Dingemans, die al 21 jaar dagelijks in de Trouw verscheen. Begin dit jaar maakte Pieter Geenen, de geestelijk vader van Anton Dingeman, bekend dat hij zijn pen neerlegt. Dit is dus een soort The Best Of-uitgave, met de beste strips die in het dagblad zijn verschenen. Voor wie hem nog meer niet kent: Anton Dingeman is een naïeve, nuchtere man die geen blad voor de mond neemt. Daardoor zet hij de maatschappij op een bescheiden, doch eerlijke manier te kijk. De strips waren gebaseerd op de actualiteit, het spreekt dus voor zich dat je met dit boek ook een leuk document in handen hebt om de recente Nederlandse geschiedenis weer eens onder de loep te nemen, waarbij het soms de kunst is om de juiste gebeurtenissen erbij te vinden.
De manier van tekenen is wel even wennen, moet ik bekennen. Net als Anton Dingeman is de stijl kinderlijk naïef, wat nog eens wordt benadrukt door het handgeschreven tekstje dat de strips begeleid. Vooral het schoolschrift deed me niet erg veel plezier, moet ik zeggen. Deels omdat het niet heel erg netjes was, maar deels ook omdat schoolschift gewoon niet fijn leest. Daarentegen benadrukt het wel de nuchterheid van de hoofdpersoon en de rechtschapen manier waarop hij denkt.
Score: 7
Uitgever: De Harmonie, 48 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789463361637. Prijs: 20 euro.
Ga direct naar Anton Dingeman was hier op BOL.com.
De Kiekeboes – Vier door Derden
Vier door derden is een hommage aan Merko en de franchise van De Kiekeboes. Vier bekende striptekenaars hebben de personages van Merko opgepikt en er hun eigen draai aan gegeven. Daarmee is het dit keer aan NietNuLaura, Luc Morjaeu, het duo Cambré en Legendre en Jan Bosschaert en Steve Van Bael om een avontuur te bedenken waarin de familie Kiekeboe een hoofdrol speelt. Soms ook met een stevige knipoog naar het origineel en de eigenaardigheden die Merko in het verhaal verwerkt, maar dat terzijde.
NietNuLaura heeft een wat extremere stijl dan de overige drie strips, waarbij vooral aandacht is op social media en het meidenleven van Fanny. Verschillende elementen uit het hedendaagse hypecircuit komen voorbij, van stappentellers tot Instagram en Onlyfans. Het verhaal draait om Fanny, die duidelijk haar dag niet heeft. Het is een over-the-top vrouwenavontuur, waarin ook Alanis en Tomboy een rol spelen.
Luc Morjaeu neemt een andere comic bij de arm en trekt een old-school Lambic bij zijn colbertje. Maar dat is niet het enige personage dat even voorbij komt – er is een bont scala een stripfiguren die een intrede maakt in de uitleg over hoe een beeldverhaal er nu helemaal uitziet, bekeken vanuit de middeleeuwse Ridder Rynbout. Het haakje met de Kiekeboes wordt ook hier weer gelegd via Fanny, waar Ridder Rymbout wel een oogje op heeft. De tekenstijl is aangenaam en helemaal des “Standaard Uitgeverijs”.
Cambré en Legendre maken het nog wat bonter en reppen over een dreigend papiertekort bij Standaard Uitgeverij. Daardoor worden flinke plannen gesmeed: stripverhalen moeten worden decombineerd en bovendien worden ingedikt tot maximaal tien pagina’s. Zo moeten de Rode Ridder en Jommeke een stripverhaal delen, maar ook de Smurfen en Urbanus, FC De Kampioenen en Suske en Wiske. Cambré en Legendre paniekeren want zij willen absoluut geen duo vormen met de Kiekeboes. Ook hier veel knipogen en een zwierig verhaaltje met heel veel actie.
Bosschaert vertelt een wat mager verhaal over Marcel, die buurman Fernand Goegebuer een dienst moet bewijzen om op diens hond Pastis en zijn duiven te zorgen. Dat gaat natuurlijk mis, waardoor Marcel zich in zeven sloten tegelijk bevind. Een chaotisch slapstickverhaal is het gevolg.
Score: 7
Uitgever: Standaard uitgeverij, 64 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789002271502. Prijs: 7.50 euro.
Ga direct naar De Kiekeboes – Vier door Derden op BOL.com.
De dood van Robbedoes
De Dood van Robbedoes is een ouderwets spannend verhaal uit de stal van Robbedoes en Kwabbernoot, waarin ze weer eens als echte detectives te werk moeten gaan. De rode draad is het honderdjarig jubileum van Uitgeverij Dupuis. Dat kan natuurlijk niet zonder Robbedoes en Kwabbernoot, maar die zijn een tijdje uit kamperen. Wanneer ze willen terugkeren, leest Robbedoes een artikel van collega IJzerlijm over Korallion, een onderwaterstad. Het artikel is vol lof, maar bij Robbedoes gaan meteen de alarmbellen rinkelen als blijkt dat Zwendel betrokken lijkt te zijn bij het immens populaire onderwaterpretpark. Robbedoes en Kwabbernoot besluiten zelf op onderzoek te gaan bij Korallion, waar ze met open armen worden ontvangen. Als ze zien hoe mooi het er is en hoe de mensen het er naar hun zin hebben, gaan ze toch twijfelen. Tot het nacht wordt en Spip in paniek raakt als er een reuzenkrab over hun raam kruipt. Hij wekt Robbedoes, die op tijd ziet dat ze bijna gevangen worden genomen. Onze helden weten te ontkomen en ontdekken dat er inderdaad schimmige plannetjes worden uitgevoerd… met noodlottige gevolgen voor Robbedoes. Eenmaal terug bij de uitgeverij wordt de nieuwe strip aangekondigd, met IJzerlijm in de hoofdrol en Kwabbernoot als sidekick! Is dat echt het einde van Robbedoes?
Score: 8
Uitgever: Dupuis, 64 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789031440009. Prijs: 4.99 euro.
Ga direct naar De dood van Robbedoes op BOL.com.
Sigmund Tweeëndertigste sessie
Laten we deze reeks artikelen afsluiten met toch wel één van mijn helden: Sigmund! En dat is niet alleen omdat hij – net als ik – met één oog afgedekt door het leven moet, maar vooral omdat hij (net als ik?) heerlijk droog en sarcastisch kan reageren op de wereld… maar wel op een iets egoïstischere manier. Je zou kunnen zeggen dat Sigmund zegt wat ik soms denk. En dan ben ik vast niet de enige. In dit verzamelalbum blijkt dat dokter Sigmund niet instagrammable is. De kleine therapeut is slachtoffer van de Black Fridayterreur, geeft uitleg over de underboob en stort zich op de Boekenweek. Tussendoor wordt zijn praktijk overspoeld door digibeten, hoarders, pessimisten, stoïcijnen, seksisten, kabouters, nafluiters, Van Moof-eikels, visual storytellers en meneer Baltus, die worstelt met zijn rol als man. Als bonus in deze sessie: de strip die geen enkele Volkskrant-lezer snapte!
het is dus weer heerlijk genieten met Sigmund. Je zou kunnen denken dat de korte strips op een gegeven moet gaan vervelen, maar je kunt deze verhaaltjes er telkens weer bijpakken. Soms zijn ze gebaseerd op de actualiteiten, maar vaak ook gewoon op de samenleving zoals hij op dit moment is. De cover is Sigmund als Nijntje-versie, met felle kleuren en dikke lijnen. Tja, dat moet je even doorhebben 😉
Score: 9
Uitgever: De Harmonie, 72 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463361613. Prijs: euro.
Ga direct naar Sigmund Tweeëndertigste sessie op BOL.com.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: