logo-liggend-wit-donkerblauw

Strips vol spanning en avontuur

Wil je even naar het puntje van je stoel schuiven, jezelf verwennen met een adrenalinekick en nieuwe werelden ontdekken? Dan gaat er soms niets boven een goede strip. Wij doken in nieuwe werelden en ontdekten nieuwe personages, avonturen en spannende momenten in deze vier stripboeken van Roodbaard, Conquest, Circe en zelfs Lucky Luke!


Roodbaard 2 – Sea Dogs

Roodbaard 2 - Sea Dogs

Roodbaard is een oudgediende in de stripwereld. De originele stripserie werd voor het eerst in 1959 uitgegeven. Nu, ruim 60 jaar na die eerste avonturen, maakt Roodbaard een comeback. Nieuwe stijl, nieuwe avonturen… zelfde persoontje. Piraten zijn moeilijk uit te roeien, zo blijkt! In dit tweede deel wissel je van verhaallijn tussen kapitein Roodbaard en zijn zoon Erik, Die zit nog samen met Baba en Driepoot gevangen in een houten barak. Ze worden gevangen gehouden door de Franse piraat, het ‘Spook’. Het Spook boezemt de zeevaarders heel wat angst in. Hij is wreed en bruut en kijkt niet op een lijk meer of minder. Die wreedheid laat hij ook zien op zijn plantage, waar slaven het harde werk voor hem opknappen.

Maar dat is niet het enige gevaar. Ze worden namelijk ook opgejaagd door de Spanjaarden. Door een wonder weet Roodbaard even mee te liften met één van hun schepen, zodat vader en zoon weer verenigd worden. Er staat bovendien nog een verrassing te wachten: de bevallige Concha maakt haar herintrede en weet nog altijd precies waar mannen op uit zijn. Zowel Roodbaard, Erik als Concha hebben één doel voor ogen: Het Spook en zijn Sea Dogs eens flink dwars zitten… het liefst permanent. De strip is fantastisch getekend, met realistisch tekenwerk en een geweldig oog voor detail. Natuurlijk beleef je heel wat tijd op zee, maar ook op het land gebeuren bijzonder dingen. Complotten en samenzweringen, snode plannen en wrede actie – niets is te bont om het er levend vanaf te brengen.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Dargaud, 56 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789085586357. Prijs: 8.99 euro.

Ga direct naar Roodbaard 2 – Sea Dogs op BOL.com.

Circe

Circe

De Griekse mythologie heeft nog altijd zijn uitwerking op onze fantasie en belevingswereld. Een van de vergeten grootheden in die wereld is misschien wel Circe, de dochter van de zonnegod Helios. We zijn tenslotte meer gericht op de goden zelf dan op al die nazaten die ze hebben achtergelaten. De tovenares Circe woont afgezonderd op het paradijselijke eiland Aiaia. Door de jaren heen heeft ze heel wat indringers betoverd, en omgevormd tot dieren. Daardoor is ze nu omringd door allerlei (pratende) dieren. Haar grootste gave zijn dan ook metamorfosespreuken en toverdrankjes.

Wanneer Odysseus en zijn mannen het eiland naderen, heeft Circe haar oordeel al paraat. Het zijn en blijven zeevaardes, die zullen ook haar eiland wel plunderen en bevuilen. Omdat voor te zijn, tovert ze hen om tot varkens. Iedereen… behalve Odysseus. Er is namelijk een aantrekkingskracht tussen die twee. Odysseus toont een zeker respect voor zijn nieuwe omgeving en is overweldigd door de schoonheid van Circe. Een ontmoeting tussen die twee zal het leven van hun allebei voorgoed veranderen. Het is een moralistisch verhaal tussen eerzucht en hebzucht, vooroordelen en wraak. De strip zelf is donker en duister getekend, met realistisch ogende prenten en een wat pastel-psychedelischkleurgebruik dat over de pagina’s waaiert. Daardoor oogt het grimmig en grauw en nodigt het niet heel erg aan. Het verhaal is best hard en grof, zoals het originele verhaal ook geen details achterwege liet. Het rauwe verhaal dus, in stripvorm.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 64 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789462108165. Prijs: 17.99 euro.

Ga direct naar Circe op BOL.com.

Lucky Luke – Lekker Smeuig

Lucky Luke - Lekker Smeuig

Er is een trend gaande waarbij oude stripreeksen nieuwe impulsen krijgen middels een hommage door andere bekende illustratoren. Lucky Luke: Lekker Smeuïg is daar een van. Het is de visie op Lucky Luke door de ogen van de Duitse Ralf König. Deze 61-jarige illustrator bewijst nog zeker bij de tijd te zijn, met zijn cartooneske tekenstijl en ronde vormen. In deze hommage laat hij zien dat het helemaal niet vreemd of raar is om homo te zijn (wat hij zelf overigens ook is). Zeker niet in het Wilde Westen, waar het er inderdaad nogal bont aan toeging zo nu en dan. In die tijd was het Wilde Westen eerder een vrijplaats voor buitenbeentjes dan die van de stoere John Wayne-achtige praktijken die we zo ingeprent hebben.

Lekker Smeuïg wordt verteld door een dikke kerel, Bud. Hij staat voor zijn huisje en begroet de lezer. Terwijl zijn partner vanuit de keuken af en toe sarcastisch commentaar geeft, vertelt Bud over de periode waarin hij Lucky Luke ontmoette in Straight Culch. Tijdens het vertellen schemert door waarom Bud niet wordt geaccepteerd: hij zou een relatie hebben gehad met een man tijdens het schapenhoeden. Het wisselt een beetje tussen homofobie en het rode haar van onze verteller, maar dat mag je zelf beoordelen. Lucky Luke neemt het echter voor hem op als Lucky wordt gevraagd om de koeien van de Zwitserse chocoladehandelaar meneer Milka naar een goed heenkomen te brengen. Daar raken ze aan de praat en laat Lucky zien dat het niet allemaal zo moeilijk hoeft te zijn. De humor is wat flauw en banaal, de boodschap is helder.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9782884719537. Prijs: 8.99 euro.

Ga direct naar Lucky Luke – Lekker Smeuig op BOL.com.

Conquests 4: Uranie

Conquests 4: Uranie

In de reeks Conquests gaat het om de kolonisering van planeten. Het is een vijfdelige reeks, waarvan we het vierde deel in handen hebben. Deze reeks spreekt mij persoonlijk het meeste aan, deels vanwege de wat minder statige tekenstijl, deels ook vanwege de veelvuldige verwijzingen naar de popcultuur, zoals Planet of the Apes en War Games. In Conquests 4: Uranië reist een flink peleton naar deze ogenschijnlijk verlaten planeet. Er zijn echter wel tekenen van beschaving te vinden… wat kan er gebeurd zijn? Al snel ontdekken ze dat de planeet wordt beschermd door een vorm van kunstmatige intelligentie, die wel zin heeft in een uitdaging.

Onder de soldaten bevinden zich twee cyborgs, mensen met robot-ledematen. Ze worden duidelijk niet geaccepteerd door de andere krijgers in het peleton en vormen daarmee hun eigen alliantie, terwijl ze ook proberen de gelederen bij elkaar te houden. Hoofdpersoon van dit avontuur is de jonge vrouwelijke soldaat Coks, een hoogbegaafde vrouw die zelf haar eigen protheses heeft ontwikkeld en bedacht. Ze stond er al vroeg alleen voor, waardoor ze haar eigen kunstmatige intelligente broertje heeft ontwikkeld die volgens haar unieke leefwereld leeft. In deze harde wereld komt hij echter juist goed van pas. Ze moeten namelijk strijden tegen enorme mecha-gorilla’s…. en Coks weet haar digitale ‘broertje’ in één van hen te bouwen. Samen met hun peleton gaan ze op pad om het sluimerende gevaar van deze planeet – de kunstmatige intelligentie Akarus – het hoofd te bieden. Dit is één van de meest dynamische verhalen uit deze reeks, mede dankzij de organische vormen van de gorilla’s. Langzaam maar zeker vallen alle stukjes op hun plek, met een fraai open eind dat de deuren opent voor een vervolg… dat er waarschijnlijk nooit gaat komen. Het vijfde deel draait namelijk om de invasie van een andere planeet!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Silvester Strips, 64 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463066686. Prijs: 9.95 euro.

Ga direct naar Conquests 4: Uranie op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.