logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Strips van mei 2022

Benieuwd welke strips je inmiddels in de schappen van de boekwinkel kunt vinden? Op deze titels viel ons oog vorige maand. Wij hebben ze gelezen en delen graag onze mening met je!


Scotland

Scotland

Geheim agente Kathy Austin komt met het boek Scotland weer op Europese bodem, na een reeks verre uitstappen naar Kenya, Amazonia en Namibia. In Schotland wil ze eten tot rust komen in het huis dat ze van haar oudtante Imenda O’Brien heeft georven. Bij aankomst blijkt het huis echter flink uitgebrand te zijn, waardoor het onbewoonbaar is geworden. Natuurlijk wil Kathy daar het hare van weten en trekt naar de politie voor meer informatie. Daar hoort ze dat het huis wellicht is aangestoken en dat ook haar oudtante onder vreemde omstandigheden is overleden. Een jonge agent probeert haar te helpen, maar of dat nu zo’n goed idee is?

Ondertussen zijn er meer mysteries die Kathy mag oplossen. Ze is namelijk in Kilwood gearriveerd met een mysterieuze man, die hoogleraar op Oxford meent te zijn. Oscar Denton verschuilt zich graag achter zijn vak, Oude Geschiedenis, maar ook achter een goed glas whiskey… waar ze natuurlijk genoeg van hebben in Schotland. Ondertussen roddelt de plaatselijke bevolking er lustig op los. Het afgelegen dorpje heeft namelijk een lange geschiedenis en heeft heel wat meegemaakt met de inwoners en toeristen. Als er in de kroeg gesproken wordt over UFO’s, banshees, graancirkels en kobolden, weet Kathy niet meer wat ze moet geloven. En dan blijkt ook de Russische KGB aanwezig te zijn. Wat is er toch allemaal aan de hand?

Het verhaal draait om heel wat feiten heen, je krijgt eigenlijk nergens een fatsoenlijk antwoord op. De mysteries en complotten daarentegen stapelen zich op in dit fraai getekende en goed onderbouwde verhaal. De mistige landschappen, oude kastelen en eeuwenlange geschiedenis vol mysterie en magie maken dat er genoeg is om over te peinzen en te fantaseren. Waar gaat dit verhaal naartoe?

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Dargaud, 64 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789085586647. Prijs: 8.99 euro.

Ga direct naar Scotland op BOL.com.

Suske en Wiske hommage – Geduvel op de heide

Suske en Wiske hommage - Geduvel op de heide

Een langlopende serie als Suske en Wiske kan soms wat stoffig en muffig aanvoelen, hoewel de restyling van een paar jaar geleden de serie zeker goed heeft gedaan. Als eerbetoon begon de uitgever met een nieuwe reeks Suske en Wiske-verhalen, waarbij ervaren illustratoren en tekstschrijvers samenwerken om een uniek en eigentijds Suske en Wiske-verhaal neer te zetten. Het eerste jaar waren er heel wat titels die ineens verschenen, inmiddels is het afgezwakt tot een jaarlijks fenomeen. Dit jaar zijn Marc Legendre en Jan Bosschaert aan de beurt om een avontuur te schrijven – en dat is Geduvel op de heide geworden.

In Geduvel op de heide gaan onze vrienden op vakantie naar Limburg, waar Suske en Wiske op een camping logeren. Over loslaten gesproken… dat gaat zo dus echt niet lukken! Als hommage blijkt de camping eigendom te zijn van Alwina, die je kent uit De Duistere Diamant. Daarnaast komen ook de Lieve Lilleham ruim aan bod in dit avontuur. Die laatste zorgen ervoor dat er telkens een puinhoop ontstaat op de camping. Dat zorgt voor een flinke bende, wat een doorn in het oog is voor onze opgeruimde Sidonia. Onze vrienden ruimen alles op, maar moeten de dag erop weer aan de slag, omdat de dronken aardgeesten blijven keten. Waarom? Welnu: twee schurken proberen de aardgeesten zover te krijgen dat ze de kroon van de elfenkoningin zullen stelen, die verborgen ligt in het bos. Wat de schurken niet weten, is dat de elfen afhankelijk zijn van die kroon. Zal het onze vrienden lukken om deze misdaad te voorkomen?

Er zitten veel grapjes en steken naar eerdere avonturen in, zoals een cameo van Sam (een geesteskind van Jan Bossccharert). Niet alle grappen zijn even subtiel of kies, waardoor het voor jonge lezers niet altijd goed binnenkomt of geschikt is. Kenmerkend voor de hommage-reeks is de afwijkende tekenstijl van de illustraties, die in dit geval echt zorgt voor een frisse wind.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789002275180 . Prijs: 8.99 euro.

Ga direct naar Suske en Wiske hommage – Geduvel op de heide op BOL.com.

Een zoo vol verdwenen dieren 2

Een zoo vol verdwenen dieren 2

Een zoo vol verdwenen dieren 2 is een lijnrecht vervolg op het eerste album, waarin we kennismaken met een wel heel bijzondere dierentuin vol uitgestorven dieren. Hierin kijk je mee over de schouders van Deborah, een dierenarts in opleiding, hoewel in dit deel ook meer aandacht is voor de andere verzorgers en medewerkers van de dierentuin. Tijdens het lezen maak je niet alleen kennis met heel bijzondere dieren en hun unieke eigenschappen (heel schattige reuzenpinguins, een dier dat eigenlijk nergens bij hoort, waarvan niet bekend is wanneer het is uitgestorven of die vrij recent nog op onze aarde hebben rondgelopen). Natuurlijk komt ook de dodo regelmatig voorbij, dat is zo’n beetje de dierentuinmascotte geworden! Door het boek heen lees je ook waarom die dieren inmiddels zijn uitgestrorven, wat toch weer een wijze les is voor dieren die nu met uitsterven zijn bedreigd… verpakt in een humoristisch en grappig vormgegeven stripboek.

Gelukkig heeft de comic geen al te belerend toontje. De nadruk ligt op de grappen en grollen, die in de sketches naar voren worden gebracht. De meeste avonturen zijn slechts 1 pagina lang, sommigen 2 of 3 pagina’s, waardoor je het boek er makkelijk bij pakt. Achter in het boek vind je een aantal pagina’s aan achtergrondinformatie, waarin dieper wordt ingegaan op dieren die nu met uitsterven worden bedreigd, wat wij daartegen kunnen doen en hoe we deze situaties in de toekomst kunnen voorkomen.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789462107977. Prijs: 8.99 euro.

Ga direct naar Een zoo vol verdwenen dieren 2 op BOL.com.

Bug, deel 3

Bug, deel 3

Ik viel met dit derde deel van BUG een beetje rauw midden in een verhaal, wat al goed op stoom was gekomen. Het kostte me dus even voor ik een weg vond in deze nieuwe wereld, waar een bug (of een computervirus, net hoe je het wilt zien) ervoor heeft gezorgd dat alle techniek op aarde weg is. Alle digitale informatie was van de ene op de andere dag verdwenen. En dat zorgt natuurlijk voor een enorme chaos! De wereld moest opnieuw worden uitgevonden, we springen eigenlijk 50 jaar terug in de tijd. Daardoor worden bejaarden ineens een dankbare bron van informatie, maar de wereld is zich aan het herstellen.

Er speelt nog een verhaal: één man is geïnfecteerd door een buitenaardse ‘bug’ en lijkt alle digitale informatie die op aarde gewist is in zijn hoofd opgeslagen te hebben. Door die bug is hij heel herkenbaar: hij wordt langzaamaan blauw. Ook zijn dochter lijkt geïnfecteerd door deze bug, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Als snel barst de strijd om deze man te pakken te krijgen in alle felheid los. Men schrikt er zelfs niet voor terug zijn dochter te ontvoeren…

Om het verhaal nog een stapje moeilijker te maken, zijn verschillende partijen bezig om de wereldmacht in handen te krijgen. Met name de gedachtegoederen van Stalin en Hitler komen sterk aan bod en spelen een belangrijke rol in het verhaal, maar heel helder en overzichtelijk lopen de lijnen niet in elkaar over. De tekenstijl helpt hierbij ook niet echt. Enki Bilal maakt gebruik van grove illustraties, met vlotte, schetsachtige krijtstrepen en soms weer gedetailleerde elementen. Ook de tekst staat krap op elkaar, wat in schril contrast met elkaar staat. Zo nu en dan kom je schreeuwerige krantenkoppen tegen die het verhaal – en vooral de politieke situatie – even de goede kant op sturen.

Score: 6

Auteur:
Uitgever: Casterman, 80 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789030377177. Prijs: 20.95 euro.

Ga direct naar Bug, deel 3 op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.