logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Stripboeken vol korte verhalen

Het is even stil geweest rondom stripboeken op CooleSuggesties, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets verschenen is! Onlangs ontvingen we een pakket van Silvester Strips met een aantal comics voor jongere lezers, waarin we juist veel korte verhalen tegenkwamen: onepagers of korte scènes van twee of drie pagina’s. Laten we ze eens bekijken.


Museumkids: impressionistische impressies

Museumkids: impressionistische impressies

We hebben al een aantal educatieve strips voorbij zien komen rondom vreemde vogels of uitgestorven dieren, waar informatie en sketches hand in hand gaan. Museumkids neemt je mee naar de wondere wereld van kunstschilders en beeldhouwers, van museumbezoekjes tot de bijzondere karaktertrekjes van beroemde kunstenaars. Het stripboek is al fraai vormgegeven, met een schilderijenlijst op de voorkant van de kaft. Ook binnenin is het een feest van herkenning en ontdekking, wanneer de schrijvers je meenemen naar de fantastische wereld van het impressionisme!
Toch kunnen comics als deze op het humoristische vlak af en toe de plank misslaan. De noodzaak om een pagina af te sluiten met een grap is soms zo groot, dat je als lezer eigenlijk niet meer weet of je de informatie op de pagina nou nog voor waar moet aannemen of niet. Wat dat betreft is het bij Museumkids vaak raak, vooral wanneer de kinderen in het museum rondlopen worden er vaak woordgrappen uitgewerkt die eigenlijk dan weer niets educatiefs of informatiefs duiden. Het concept is leuk en toegankelijk. De gekozen kunstwerken en kunstenaars zijn goed gekozen (het zijn echt toonbeelden van hun stroming) en ik heb de informatie niet op onwaarheden kunnen betrappen. Als die humor maar wat minder scherp was…

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Silvester Strips, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463068864. Prijs: 7.95 euro.

Ga direct naar Museumkids: impressionistische impressies op BOL.com.

Te Paard! 8 Een voor allen, allen voor bonbon

Te Paard! 8 Een voor allen, allen voor bonbon

Te Paard! is een stripboekenserie waarvan de achterste editie op onze mat viel. En geen nood, je kunt ze zonder problemen los van elkaar lezen (hoewel er in iedere editie nieuwe personages bij lijken te komen, zo doet de introductie ons vermoeden). Hoewel Te Paard bestaat uit losse korte verhalen die je los van elkaar kunt lezen, zit er een zeker thema verweven in het stripverhaal: de manege krijgt namelijk een nieuw veulen in de wei, waar alle andere dieren even aan moeten wennen. De nieuwsgierige Bonbon is namelijk weer een uniek en eigenzinnig personage: de jonge hengst is niet zo stoer als veel paarden verwachten van een hengst, maar neemt ook geen blad voor de mond. Hij stoot daarmee de andere dieren in de manege keer op keer voor het hoofd, wat hem niet bepaald geliefd maakt. En toch weten de andere paarden de kleine Bonbon in hun hart te sluiten. Te Paard is een boek voor paardenliefhebbers, maar hoewel de hoofdpersonages paarden zijn, draait het niet om de typische manege-praktijken. De verschillende karakters zijn kleurrijk en uitgesproken, waardoor je een grappig en bijzonder geheel krijgt.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Silvester Strips, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463069687. Prijs: 8.95 euro.

Migali

Migali

In Migali kijk je mee met de avonturen van de spinnenprinses Migali, terwijl ze grappige avonturen beleeft op haar bijzondere school. Haar klasgenoten zijn kinderen van de meest bekende en beruchte monsters. Deze comic is inderdaad van een heel andere orde: de absurde en bijna groteske tekenstijl moet je liggen, maar is wel trending voor verschillende cartoonseries. De avonturen zijn best grappig en regelmatig goed gevonden, waarbij goed is gekeken naar eigenschappen van de monsters zelf, maar ook karaktereigenschappen van tieners die in een kostschool rondlopen. Niet alles is dan ook even herkenbaar (want: wie kent nu het fenomeen kostschool, buiten Zweinstein?).
Het meest bijzondere aan de comic van Migali is echter dat het een combinatie is van echte onepagers en een doorlopende strip. Je zou iedere pagina als een losse scene kunnen zien, iedere pagina wordt netjes afgesloten met een grap of een punchline, maar de grappen zijn ook opeenlopend. Er zit een lijn in de losse strips, waardoor er toch een soort doorlopend verhaal ontstaat. Knap gevonden!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Silvester Strips, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463068857. Prijs: 7.95 euro.

Ga direct naar Migali op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.