logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Stripboeken die je meenemen naar de geschiedenis

Veel strips zijn bedoeld om je mee te nemen naar andere werelden. Dat kunnen verre planeten zijn vol vreemde en gevaarlijke schepsels, maar ook naar werelden vol magie en tovenarij. Een best bijzonder genre vind ik stripboeken die je juist meenemen naar lang vervlogen tijden en je een bijzonder kijkje geven in de wereld van weleer. Boeken die draaien om geschiedenis – al dan niet waargebeurd – maar je wel laten zien hoe het er in die tijd aan toeging.


De jeugd van Alex 2 – Het volk van het vuur

De jeugd van Alex 2 - Het volk van het vuur

De Jeugd van Alex 2, Het Volk van het Vuur neemt je van deze drie strips het verst mee terug in te tijd. De Romeinen komen! We spreken 56 vc. Alex ken je misschien wel van Alex Senaat, waarin hij de rol van de welbespraakte en rechtgeaarde senator inneemt in het Romeinse rijk. Deze stripreeks neemt je mee naar de jeugd van diezelfde Alex, toen hij nog in zijn Gallische dorpje woonde en voor het eerst kennismaakt met de Romeinen en vreemde volkeren die hij ontmoet tijdens zijn reizen. De tekenstijl is overigens compleet anders: dynamischer, vrolijker en een stuk minder realistisch. Het neigt naar en wat meer volwassen manga. Dat zal voor fans van de originele serie even slikken zijn, maar puntje bij paaltje is het ook een andere reeks.

Het fraaie van De Jeugd van Alex is de verschuiving van perspectief. Waar je in de originele reeks juist te maken hebt met de Romeinse politiek en indeling van de regering, is dat bij deze reeks precies andersom. Je ziet en ervaart hoe het leven er aan toeging in een Gallisch dorpje, maar dan echt, zonder toverdrank en grote kerels in blauw-wit gestreepte broeken. Vanuit dat perspectief bleef je vanuit de jonge, onstuimige en nog wereldvreemde puber (maar dat is logisch, in die tijd kwam je niet ver) en beleef je op een fantastische manier hoe vernuftig, vreemd en strak de wereld destijds in elkaar stak.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Casterman, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789030377191. Prijs: 14.95 euro.

Ga direct naar De jeugd van Alex 2 – Het volk van het vuur op BOL.com.

De Glazen Kroon 1: Leed boven glorie

De Glazen Kroon 1: Leed boven glorie

Het eerste deel in de serie De glazen kroon, Leed bloven glorie, neemt je mee naar de tijd van Karel V genoemd, de Franse koning die ook bekendstaat als Karel de Wijze. Daarmee zetten we ons in de tijd van de rumoerige periode van de Honderdjarige Oorlog, op het moment dat Karel V overlijdt en zijn twaalfjarige zoon als opvolger achterlaat. Dat was zelfs in die tijd nog wat jong, waardoor Karels zoons op de troon azen. Al is het maar tijdelijk! Lodewijk van Anjou, Jan van Berry en Filips de Stoute cirkelen als aasgieren om de troon en pakken alles wat ze in hun klauwen kunnen krijgen. Zo gaat Lodewijk van Anjou er al gauw met de staatskas vandoor, zodat de jonge Karel belastingen moet gaan heffen en er ophef ontstaat onder het volk.

Het bijzondere aan deze strip is dat het voor een deel gebaseerd is op waargebeurde feiten, maar dat er natuurlijk meer dan genoeg vrijheid is voor interpretatie. Ik bedoel: het was niet zo dat ze toen al reallife soaps maakten van hun leven 😊 Zo heeft Karel de mysterieuze Tanneguy de Châtel als raadsheer, die volgens de schrijver zijn informatie inwon bij de zwerfjongeren op straat. Het is ook deze Tanneguy die het verhaal vertelt. De strip is realistisch vormgegeven, wat goed past bij de setting van de strip. De jonge Karel VI is daarop eigenlijk de uitzondering, met grotere ogen die zijn jonge leeftijd onderstrepen. Achter in het boek vind je de feitelijke geschiedenis uit deze periode, zodat je weet op welke feiten het verhaal gebouwd is.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Silvester Strips, 64 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463067355. Prijs: 9.95 euro.

Ga direct naar De Glazen Kroon 1: Leed boven glorie op BOL.com.

Aeropostale 5 – Legendarische piloten – Mermoz deel 2

Aeropostale 5 - Legendarische piloten - Mermoz deel 2

Met Aeropostale vliegen we een heel stuk vooruit, naar het begin van de 20e eeuw, waar de Franse postdienst vliegtuigen inzette om pakketten en post te vervoeren. In dit deel wordt een heel praktische techniek gebruikt om het leven van de piloot Mermoz in kaart te brengen. Zijn vliegtuig strand namelijk samen met zijn trouwe mecanicien Collenot strand hij op een verlaten strand in Brazilië. Aangezien hij denkt dat ze daar nooit opgepikt zullen worden, trekt hij de pakketten uit zijn vliegtuig en haalt alvast een fles champagne open. Dat maakt de tong heel wat losser en vol spanning vertelt Mermoz over zijn verleden, waarbij hij Collenot’s claims dat Mermoz een ware held zou zijn onderuithaalt. Mermz heeft namelijk heel wat meegemaakt in zijn jaren als vliegenier, zeker in de Eerste Wereldoorlog. Daarmee heeft hij de nodige strepen verdient. Zoals Mermoz laat zien in zijn vertellingen, zijn veel daarvan overgoten met een flinke saus dapperheid, spanning en suspense.

Auropostale is een realistisch getekende strip, met veel aandacht voor details in de vliegtuigen en historische gebeurtenissen. Het is een biografie, de verhalen zijn dus gebaseerd op ware gebeurtenissen. Op die manier worden fans van geschiedkundige graphic novels op hun wenken bediend. Ze worden meegenomen naar het verleden, maken kennis met bekende en minder bekende helden en zo leer je van Mermoz over zijn kindertijd, hoe hij op de vlucht sloeg voor de oorlog, over zijn soldatentijd bij de luchtmacht, tot zijn heldendaden als postvlieger, met avonturen van de Noord-Afrikaanse woestijn tot het Andesgebergte. Een verhaal dat ons de echte Mermoz leert kennen!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Silvester strips, 56 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789463066228. Prijs: 19.95 euro.

Ga direct naar Aeropostale 5 – Legendarische piloten – Mermoz deel 2 op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.