logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Stop doing that shit, Gary John Bishop

Na het lezen van Unf*ck Yourself was ik toch wel benieuwd naar het vervolg van Gary John Bishop, een man die probeert te zeggen waar het op staat en hoe jij je leven beter zou kunnen leiden. in Stop doing that sh*t lees je hoe je jouw leven terug kunt eisen – geen excuses meer! Een boodschap die door het boek heen stukje bij beetje aan je wordt duidelijk gemaakt en naar voren komt in korte hoofdstukken waarin je stapje voor stapje helderheid krijgt in de cirkel waarin je loopt.

Vastzitten in patronen

De basis van Stop doing that shit zit hem in het idee dat iedereen vast zit in patronen en gewoontes. Je doet wat je doet. Dat ken je, en dus doe je het. Keer op keer. Waarom? Meestal omdat je dat zo geleerd is, bewust of onbewust. Zo simpel is het. Door af en toe verder te kijken dan je neus lang is en nieuwe dingen uit te proberen, kun je uit die routine kruipen. Toch blijkt dat niet zo makkelijk, want je geheugen heeft je geleerd dat je eerdere ervaringen De Waarheid zijn. Maar is dat wel zo? Hebben eerdere ervaringen de waarheid in pacht? En wat je allemaal hoort en ziet?

Eerlijke taal

Gary John Bischop, de schrijver van ook dit boekje, pretendeert hard en meedogenloos te zijn in de woorden die hij kiest. En inderdaad, zo nu en dan zit er een stiekem scheldwoordje tussen, maar eigenlijk vond ik het boek nog vrij zachtaardig en mild. Helemaal niet zo hard als gepretendeerd wordt, in ieder geval. Er is meer dan genoeg ruimte voor tekst en uitleg, veelcitaten van filosofen en daardoor is er ook een duidelijke basis gelegd voor de gedachtestroom achter dit boekje. Leef in het moment, laat het verleden los. Je hebt een basisleven, waarin je beweegt en nieuwe dingen leert, ervaart en doet. Aan dat basisleven (je geslacht, geboorteplaats, de situatie van je ouders) kun je niets veranderen, maar de rest van je leven ligt grotendeels voor je open. Maak gebruik van die kansen! Stop doing that shit that keeps you back.

Ga direct naar Stop doing that shit op BOL.com.


Recensie over Stop doing that sh*t

Het vervolg van unf*ck yourself is een duidelijk en eerlijk zelfhulpboek voor zowel mannen als vrouwen, hoewel vrouwen eerder neigen naar wat zachtere bewoordingen. Dit is een kort en bondig boek met de nodige houvast en bagage voor je rugzak om zaken aan de pakken die je graag wil veranderen – wat dat ook is in je leven. Het laat je nadenken over je daden en daarna mag je zelf besluiten wat je er mee doet. Het is helder en duidelijk, maar niet zo stoer als gepretendeerd wordt op de cover.

Score: 7


Informatie

Stop doing that shit,
Illustrator: nvt
Uitgever: Harper Collins, 224 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789402704341. Prijs: 15 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.