logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Stoer en oerdegelijk geluid. Recensie: Blue Microphones Yeti

blue microphones yeti

Een microfoon behoort tot mijn standaard apparatuur als het aankomt op een computer. Niet omdat ik veel vlog (in tegendeel) maar omdat ik mijn computer met spraak bedien, met Dragon Naturally Speaking spraakherkenningssoftware. Dat maakt het voor mij als slechtziende een stuk makkelijker om met de computer te werken. De kwaliteit van een microfoon is dus een soort randvoorwaarde. Hij hoeft niet perfect te zijn, maar zeker ook niet crappy – dan komen mijn opdrachten en citaten veel te rommelig door. De Blue Microphones Yeti trok meteen mijn aandacht. Niet alleen omdat het zo’n stoer en eigenwijs model is, maar ook omdat de microfoon al heel wat jaren meegaat. Dat wil stiekem toch wat zeggen, in deze tijd waarin apparaten en upgrades zich in rap tempo opvolgen.

USB microfoon

De Blue Microphones Yeti sluit je aan op de USB-poort van je computer. Dat voorkomt al heel wat ruis: het signaal wordt door de microfoon omgezet naar een digitaal signaal en foutloos overgezet naar de computer. In tegenstelling tot een analoog signaal, dat veel foutgevoeliger is. Combineer die uitstekende technische mogelijkheden met een bedrijf dat weet wat hij doet, en je hebt al een uitstekende basis. Beter dan bijvoorbeeld een merk dat gespecialiseerd is in toetsenborden en muizen, maar voor de volledigheid ook een microfoon wil leveren.

Professionele kwaliteit voor thuis

Blue Microphones is een bedrijf dat zich specialiseert in professionele microfoons. Topkwaliteit materiaal, waar cd’s mee worden ingezongen. Die techniek is een beetje uitgekleed naar een thuissituatie: een geweldige kwaliteit geluid, die zeker goed genoeg is voor alle huis- tuin- en keukentoepassingen. En meer. Je zou er gewoon een goede thuisstudio mee kunnen inrichten, hoewel hij daar niet voor gemaakt is. De Yeti is stevig gebouwd, staat op een goede voet en beschikt over de juiste technieken om ieder geluidje over te brengen naar je computer. Zoals jij dat wilt, want je kunt de microfoon instellen op een bereik dat jij wilt: de hele omgeving, gericht en dichtbij, een redelijk breedtebereik (maar niet helemaal rondom) en zelfs in stereo! En in een kwaliteit waar je positief over zult zijn, zeker als je tot nu toe alleen met microfoons voor consumenten te maken hebt gehad. Dan zul je zelfs verrukt zijn over de kwaliteit, want die is echt loepzuiver en vol.

Stoer ontwerp

Wat een pluspunt is (vind ik dan) is het uiterlijk. Ikzelf heb de zwarte variant op mijn bureau staan, maar die staat er stoer en degelijk bij, net als zo’n oude retro-microfoon die je wel eens ziet in films waar ze spelen dat er een radioprogramma wordt opgenomen. (volg je ‘m nog?) De voet is gemaakt van metaal en staat dus zo solide als een jeti. De microfoon zelf is te kantelen. Het nadeeltje van de microfoon zit hem in de bedieningselementen. Het lijkt alsof ze alle kwaliteit die ze in huis hebben in de microfoon hebben gestoken, maar wat bezuinigd hebben op de degelijkheid van de draaiknopjes en schakelaars. Die voelen wat zwak – hoewel het tot nu toe niet voor problemen heeft gezorgd. Aan de andere kant: als je de Blue Microphones Yeti hebt ingesteld, zul je die knopjes niet meer beroeren.

Technische verhalen

De Blue Microphones Yeti heeft twee poorten. De eerste ingang is een USB-poort. Via die poort krijgt de microfoon zijn energie en kan hij het geluidssignaal naar de computer sturen. Dit model heeft een samplingrate van 16 bit bij 48 kHz. In de doos zit een flink lange USB-kabel. De andere uitgang is een 3,5mm jack plug. Daar kun je een koptelefoon op aansluiten, zodat je precies hoort wat je hebt opgenomen. Aan de voorkant vind je een mute-knop en een volumeknop. Aan de achterkant vind je een ‘gain-control’ knop (voor het versterken van het geluidssignaal van de microfoon) en een draaiknop waarmee je de opnamestand van de microfoon instelt. Die opnames worden verwerkt door drie condensators, wiens signalen door de microfoon worden verwerkt. Ter vergelijk: de meeste microfoons gebruiken slechts één condensator-module. Hierdoor heeft de Yeti zelfs een THX-certificering te pakken gekregen! En het maakt dat de Yeti een geheel eigen stijl heeft.


Ga direct naar Blue Microphones Yeti op BOL.com.

Recensie over Blue Microphones Yeti

CooleSuggesties topper

Deze microfoon biedt bijna-professionele opnamekwaliteit. Perfect voor vlogs en podcasts, voice-overs en het opnemen van akkoestische muziek of zang. Of spraakherkenning. De microfoon neemt een mooi en helder geluid op, maar is genadeloos in de omgevingsgeluiden. Doordat je de modus van de microfoon goed kunt instellen kun je hem netjes afstellen. Dat maakt hem echt tot een perfecte metgezel bij je computer!

Score: 9


Informatie

Blue Microphones Yeti
Adviesprijs: 120 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.